АКТУЕЛНО

ПОЛИТИКА и НОВОСТИ о СА Сабору – У неким тренуцима било је и оштрих тонова


Сабор о украјинској кризи и ставовима владике Максима

У осврту на посету председника Вучића са архијерејима у врху СПЦ оцењују да је разговор био је отворен и искрен, у неким тренуцима са оштрим тоновима, али да је борба за Косово и Метохију тренутно најважније питање за српски народ

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве наставио је јуче редовно заседање у Патријаршијском двору у Београду, а како „Политика” незванично сазнаје, као и претходног дана, разговарало се о црквеној кризи у Украјини, али и о ставовима епископа западноамеричког Максима о аутокефалности коју је српска црква стекла заслугом Светог Саве.

„Украјинско питање” је и најважнија црквена тема на овом мајском заседању, а архијереји су јуче разговарали о ставовима које је владика Максим изнео у интервјуу почетком године за сајт „Сербика Американа”, када је изјавио да је начин на који је Свети Сава изборио аутокефалност за српску цркву, а ове године се обележава јубиларних осамсто година од тог важног догађаја, упоредив са оним што се догодило у Украјини.

Епископ западноамерички јуче је сабраћи архијерејима рекао да се том приликом невешто изразио и да у потпуности подржава ранији став Сабора о украјинском питању, као и да је Свети Сава аутокефалност стекао беспрекорно, у складу са предањем и на канонски начин, речено је „Политици” у врху СПЦ.

Како нам је објашњено, седница је протекла у мирољубивом и помирљивом тону, иако су о последицама украјинске аутокефалности, одлукама Цариграда и томе колико се оне одражавају и на српску цркву, у недељама које су претходиле Сабору владика бачки Иринеј и епископ Максим полемисали кроз саопштења за јавност.

Као што на Сабору, барем током јучерашњег заседања, није дошло до сукоба ове двојице епископа, који су поједини медији најављивали, већ се разговарало у мирном тону, није се догодио ни „пуч”, који су неки таблоиди предвиђали због доласка председника Србије Александра Вучића у Патријаршијски двор у понедељак.

„Разговор председника Вучића са архијерејима био је отворен и искрен, у неким тренуцима било је и оштрих тонова између председника и појединих епископа, али се на крају дошло до јединственог става да је, без обзира на различита мишљења, циљ један, а то је заједничка борба за Косово и Метохију, тренутно најважније питање за српски народ”, кажу у врху СПЦ.

Председник Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик архијерејима су се обратили после поподневног заседања у свечаном салону и, како нам је речено, били су присутни сви епископи који учествују на заседању, а они који су се највише противили томе да Сабор упути позив двојици државника током разговора у понедељак поподне износили су највеће похвале председнику.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ШТА СЕ ДЕШАВАЛО У ПАТРИЈАРШИЈИ: Загрљај Вучића и Теодосија, Игњатије против „неверних Тома“

СРПСКИ народ, његово руководство и црквени великодостојници настављају борбу за очување Косова и Метохије, свесни тешке позиције у којој се налазимо, али уз жељу за очување мира и са чврстом вољом да не пристанемо на уцене моћника!

Ово би, у најкраћем, био сиже двоипочасовних отворених разговора председника Србије Александра Вучића са патријархом Иринејем и архијерејима у згради Патријаршије у Београду. Колико је тај сусрет, којем је присуствао и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, био благотворан и користан, сведочи и то што су се на крају шеф државе и владика Теодосије – изгрлили пред свима. И та симболична слика улива наду да се само сабрани, мудри и у отвореном дијалогу световне и духовне власти можемо заједнички изборити за очување националних интереса, не само у јужној покрајини.

Према сазнањима „Новости“, током отворене дискусије покренута је и прича о идеји разграничења са Албанцима. Шеф државе је, наводно, казао да смо можда имали шансу да се изборимо за то, али да је нападнут са свих страна и да су мале шансе да се то оствари.

Према нашим информацијама, огроман број владика приклонио се Вучићевом приступу у решавању косовског чвора. Тако је у једном тренутку владика Игњатије казао неповерљивим архијерејима:

– Слушао сам све те ваше приче и када је била Хрватска и када је била Црна Гора. Разумите нас, председниче, и урадите све што можете да буде најбоље. Све смо вас разумели.

Вучић је директно, без рукавица, поручио да се они који се грчевито боре за одбрану наших интереса на КиМ не могу проглашавати издајницима. Наши саговорници преносе нам да је била поприлично оштра расправа председника и митрополита Амфилохија око пресуде за такозвани државни удар у Подгорици, али и око Амфилохијевог односа према Милу Ђукановићу и светињама у Црној Гори.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*НП „Отаџбина“: СНС представник на КиМ прети Србима отказом ако не учествују на шиптарским изборима супротним Уставу Србије и 1244 СБУН

*Лидери српског народа у Патријаршији

——–

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић