АКТУЕЛНО

ОРГАНИЗАЦИЈА „КРОВ НАД ГЛАВОМ“: Измене закона о извршењу суровије према грађанима


Закон о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) и понашање извршитеља производе још веће сиромаштво и бескућништво, под ударом нису они који највише дугују, него они најслабији и најрањивији, оценила је организација Здружена акција Кров над главом и затражила да Министарство правде повуче Нацрт измена закона и хуманизује га у корист грађана.

фото: gradskiportal018.rs

„Уместо да закуцају на врата тајкунима који дугују милионе за порез и за плате својим радницима, извршитељи се константно устремљују на најсиромашније дужнике и на жртве превара“, указано је у саопштењу акције Кров над главом.

Упозорено је да Министарство правде у Нацрту измена и допуна ЗИО није исправило грешке и неправде које постоје у важећем закону,већ предлажу да се „извршења убудуће спроводе још суровије, без икаквог увида јавности“.

Нацрт криминализује солидарност грађана – прописује високе новчане казне свакоме ко „омета или спречава спровођење извршења“ и изричито овлашћује извршитеље да полицији нареде хапшење „извршног дужника и осталих присутних лица, ако буду ометала или спречавала извршење“, наводи у саопштењу ЗА Кров над главом.

Наводи се и да Министарство предлаже увођење затезне камате на трошкове извршења, што у пракси значи да ће дужници бити принуђени да одустану од одбране својих права да би избегли ескалацију трошкова.

Наглашено је и да „правни лекови против самовлашћа извршитеља и поверилаца остају слаби и неефективни“, уз оцену да је очигледна намера Министарства правде да се успостављени систем иживљавања над слабијима још више оснажи, да дужници остану сами пред извршитељском машинеријом, без икакве подршке комшија, пријатеља и солидарних грађана“.

Као један од највећих проблема важећег закона наведено је да су такозвана „трећа лица“ – жртве превара, дуплих продаја или туђих дугова – „потпуно незаштићена“ и да „о њиховом приговору и даље одлучује извршитељ, што је драстичан сукоб интереса“.

Министарство не само да у Нацрту измена није исправило ову неправду, већ предлаже да „трећа лица“ убудуће сама сносе трошкове сопственог исељавања, наглашава ЗА Кров над главом, наводећи да у важећем закону ове трошкове сноси дужник.

Акција Кров над главом захтева од Министартсва правде да повуче Нацрт повуче и да у члану 218. изузме из предмета извршења некретнину која има функцију дома, као што је већ изузело поједина средства за рад.

„Недопустиво је да средства за рад адвоката, лекара, апотекара, научника и уметника буду изузета од извршења, а да домови сиромашних одлазе на добош без икаквог ограничења, под претњом хапшења“, наглашава у саопштењу.

У случају да Министарство „остане при својим погубним предлозима, захтевамо од Владе да овакав нацрт врати Министарству на дораду, од Народне скупштине да га одбаци, односно од Председника Републике да га не потпише“, наводи у свом захтеву Здружена акција Кров над главом.

ИЗВОР: ФоНет/СРБИН.инфо

15.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић