АКТУЕЛНО

УСПВЛС – ПОЗИВ на ПРОТЕСТ пензионера 17.маја у 11 часова, Трг Николе Пашића


протест, фото архива

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Београд

МБ: 28176864, ПИБ: 109039155, ЖР: 105-327598
Тел. 064 2354113, 064 0618542,

Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com, сајт: penzionervojni.rs,

број 52/19 од 14.5.2019. године

 

Позив на протест пензионера 17.5.2019. године

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са Синдикатом  пензионера Независност и Форумом пензионера ДС организује протест пензионера  17.5.207. године у 11 сати на Тргу Николе Пашића у Београду.

Протест организујемо због:

Упознавања јавности, председника Србије, Уставног суда Србије и РТС са незадовољством због:

  1. Обуставе поступка Уставног суда Србије, супротно Уставу Србије, Закону о Уставном суду и Пословнику Уставног суда Србије, за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија које су покренули Удружење и посланици Народне скупштине Србије.
  2. Манипулације пензионерима и јавношћу од стране актуелне власти и медија у вези укидањем ЗПУНИП без регулисања накнаде штете због његове примене и измена Закона о ПИО којима је настављено неусклађивање пензија са растом инфлације.
  3. Подржављења управљања фондом ПИО, нетранспарентној реформи пензионог система Србије и његовог урушавања.
  4. Начина извештавања РТС о проблемима дискриминације пензионера и урушавања фонда ПИО.

На сајту УСС је 25.4. 2019. године објављено да је: Уставни суд Србије на 7. седници  одржаној 25.4.2019. године, обуставио поступак  по предмету IУз-351/2015 у којем су обједињени сви предлози народних посланика и иницијативе удружења и грађана за оцену уставности Закона и сагласности са општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама.

Изненађени смо и запрепаштени одлуком Уставног суда Србије  о обустави покренутих поступака за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.  Већина судија Суда није смогла храбрости и стручног дигнитета да спроведу поступак оцене уставности Закона. Због огромног друштвеног значаја и заинтересованости стручне јавности и преко 850.000 оштећених пензионера и наследника оштећених пензионера који су у међувремену преминули било је очекивано да УСС спроведе поступак и анализом усклађености Закона са одредбама Устава и међународних уговора и конвенција правнички докаже да је он уставан. Судије УСС нису имале храбрости да раде посао за који су плаћени и за који су се заклели. Иако још нисмо од УСС добили образложење одлуке о обустављању поступка оцене уставности Закона, на основу анализе одредби Устава, Закона о Уставном суду Србије и Пословника о раду УСС, сматрамо да није испуњен ни један услов обуставе поступка предвиђен чланом 57. Закона о Уставном суду Србије.

Одлуком о обустави поступка оцене уставности Закона који су покренули народни посланици Уставни суд је обесмислио постојање Суда и угрозио уставни поредак Републике Србије.

Спровођењем Закона о привременом уређивању начина исплате пензија оштећено је преко 850.000 пензионера и наследника пензионера који су у муђувремену преминули, за суму од око 850 милиона евра која ће бити увећана каматом и судским трошковима.

Од 2012. до краја 2018. године, према подацима Фискалног савета пензије је, због раста цена требало повећати за 26% а повећане су укупно за 8,9%. Обуставом редовног усклађивања пензија са растом цена и БДП оштећени су сви пензионери од 20-25%. На такав начин од пензионера је од 2012. године отето 4-5 МЛД евра. Медијском лармом о смањењу пензија прикривено су опљачкани сви пензионери Србије.

Изменама Закона о ПИО 2014. године, подржављено је управљање Фондом ПиО због чега је оно нетранспрентно и без већинског утицаја представника пензионера и запослених на њега. Имовина Фонда је у поступцима приватизације опљачкана јер су власнички удели Фонда продати без одлука његових органа о томе. Судски враћене бање у власништво Фонда сада се одлуком Управног одбора Фонда у којем Влада Србије има већину, приватизују. Некоректним изменама Закона о ПиО пензионерима са 40 година стажа се трајно умањује пензија по 4,06% за сваку годину одласка у пензију пре навршених 65 година живота.

РТС као јавни сервис не информише јавност Србије и пензионере о свим аспектима реформе пензијског система у Србији чиме се ставио у функцију нетранспарентне политике Владе Србије.

У току протеста ћемо институцијама доставити своје предлоге и захтеве.

Позивамо све пензионере да нам се придруже на протесту јер однос актуелне власти показује да смо жртве управо због тога што смо  ћутали и очекивали да се неко други избори за наша права…  Ако могу Грци, Румуни, Шпанци. Летонци могу и пензионери Србије. Видимо се!

Јован Тамбурић, председник

 

ИЗВОР: САОПШТЕЊА – Срето Пријовић, портпарол

——-

14.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић