АКТУЕЛНО

НАТО не подржава, али обучава „војску Косова“


Америка „испод жита“ подржава формирање и наоружавање војске Косова. Њихови кадрови се обучавају кроз заједничке вежбе са НАТО-ом и оспособљавају да користе наоружање које ће имати у будућности.

НАТО окупатор на КиМ, фото архива

Такозвану војску Косова нико званично не признаје као оружану силу, па чак ни НАТО, али то Алијанси не смета да ту исту непризнату војну формацију упорно позива на војне вежбе које организује штаб НАТО-а у Европи, који је под командом Америке.

Због чега се Косовске безбедносне снаге упорно позивају на регионалне вежбе НАТО-а, кад их ни сам НАТО не признаје као војску?

Љубан Каран, пензионисани потпуковник КОС, ову контрадикторност подсећа да већ дуже време говори да политику неке државе према Србији не треба потцењивати према дипломатским потезима јер су често варљиви и маска за њихове праве намере.

– Тако да ово што се дешава са такозваном војском Косова, како је зову, јасно говори да је дијалог запао у кризу по нечијој намери и да се планира војно решење ситуације на Косову. Због тога они (Америка) испод жита подржавају формирање и наоружавање војске Косова, и посебно њено наоружавање. То нам јасно говори да они са том војском имају јасне планове у будуц́ности и желе да они буду војна сила која ц́е у будућности контролисати територију Косова – наводи Каран.

Спутњиков саговорник овоме додаје да је то у супротности са интересима Србије и у томе је основа свеукупног конфликта везано за Косово и Метохију.

– Позивајући такозвану војску Косова на вежбе они свим државама у НАТО, пре свега онима које не признају Косово, показују да ће то бити права војска Косова. Истовремено показују свој став да је Косово независно и да као такво има војску која раме уз раме учествује, дакле, равноправно са свим другим НАТО државама у свим аспектима њиховог ‘дружења’ – каже Каран.

Ово међутим, нису једини разлози због којих ова непризната војна формација добија позив од НАТО-а за заједничке вежбе.

– Војска Косова још увек нема тешко наоружање. Ове вежбе су прилика да се њихови кадрови упознају са коришћењем тешког и осталог наоружања које ће им у будућности бити стављено на располагање, тако да се неће губити време на њихову обуку, него ће чим добију оружје бити спремни да га користе – објашњава саговорник Спутњика .

– Њихова војска се обучава, кадрови се усавршавају, њихове команде и штабови увежбавају, а ми то још третирамо као некакву војску у зачетку. А то није баш тако – каже Каран.

Иначе, припадници БСК су примили позив за заједничке вежбе од штаба НАТО-а у Европи, којима координира команда америчких снага у Европи. У документу се, међутим, како наводе косовски медији, не наводи на основу ког критеријума се то чини, али се додаје да су незванично сазнали да је то била воља САД.

Прва вежба на којој такозвана војска Косова учествује раме уз раме са осталим државама НАТО је „Хитан одговор 19“ и она ће трајати до 6. јуна. Изводи се на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске. Следећа „Астрални витез 19“ је вежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (USAFE), која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом следи „Брзи одговор 19“, која Ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији.

ИЗВОР: СПУТЊИК/ВЕСТИ

Могерини: Трансформација КБС постепено и „по косовском уставу“

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изјавила је да би Косовске безбедносне снаге требало да се трансформишу само у постепеном процесу и „у потпуности у складу са косовским уставом“, пренела је приштинска Gazeta Expres.

У писаном одговору за тај лист, Могеринијева је подсетила да је косовски парламент усвојио закон о Косовским безбедносним снагама 14. децембра прошле године, те да је Европска унија и даље мишљења да би мандат тих снага треба да се мења само кроз, како је навела, свеобухватан и постепен процес.

Могерини каже и да се ЕУ нада да ће Приштина одговорити на своје обавезе према споразумима постигнутим у Бриселу.

– Европска унија је, у разним приликама, поновила наду да ће Косово наставити да испуњава своје обавезе према првом споразуму постигнутом у Бриселу у априлу 2013. и његовим безбедносним аранжманима. НАТО је јавно изјавио да ће наставити мисију Косовских снага (КФОР) да обезбеди безбедно окружење на Косову и да ће Северноатлантски савет размотрити ниво ангажовања НАТО-а са Косовским безбедносним снагама – закључила је Могерини.

Скупштина Косова је 10. децембра прошле године изгласала три нацрта закона о трансформацији КБС, а, како се очекује, потпуна трансформација би требало да буде окончана у периоду до 10 година.

ИЗВОР: ТАНЈУГ/ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Почела велика војна вежба у Хрватској, учествује и „војска Косова“

———-

15.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Не правимо се луди и слепо код очију.
    Војска Србије је НАТО војска, под командом НАТО. Све што НАТА каже или замисли, Вучини и Вулини ће да изврше. Вежбаће са НАТОМ свуда, у Србији и у целом свету. Ударају нас копитама.
    Причаће Вучини и Вулини оно што им каже НАТА, радиће оно што им каже Катица Меркел. То што ће им једно рећи јавно, а друго за паре, није битно. Удружени нас слуђују, види и ћорав.

    Свиђа ми се

  2. Персона, што дели савете нека код свије куће прави ред, да у свету поштују међународно право, овакви неби имали шта да раде на овој планети! Верујем у Бога и његову милост, и чекам онај дан кад ће креатори зла стати пред суд правде!

    Свиђа ми се