АКТУЕЛНО

Тужба 145 војних пензионера на Вишем суду: Пресуда која би могла да кошта Србију 70 милиона евра


У Вишем суду у Београду за данас је најављено припремно рочиште по тужби 145 војних пензионера против ПИО фонда због дискриминације.

протест, фото архива

Они тврде да су оштећени јер им 2008. године није исплаћено повећање од 11,06 одсто, колико су добили остали, цивилни пензионери. Према речима Јове Борића, адвоката оштећених, одлука у овом предмету ће одредити шта ће бити са свим осталим тужбама пензионера против државе за надокнаду штете.

Влада Србије је 2015. године донела закључак да ПИО исплати војним пензионерима мањак, али им је одобрено само 6,57 одсто, док нису признати судски трошкови и камате. Како процењује Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије (УСПВЛС), од 57.000 оштећених пензионера око десетак хиљада је одлучило да правду настави да тражи на судовима, док су остали пристали на вансудско поравнање са ПИО фондом.

Борић каже да је ПИО фонд „нажалост поступао према закључку Владе уместо према Закону о ПИО и Закону о војсци“. Он такође наводи да је у јуну прошле године предата и тужба Европском суду за људска права и нада се да ће до краја ове године бити одлучено да ли ће бити прихваћена.

Тамбурић објашњава да су војни пензионери оштећени јер је 2008. свим другим пензионерима исплаћено ванредно усклађивање, као и редовно за 2007. годину. Војним пензионерима ПИО није исплатио повећања јер је 1. јануара 2008. војни пензијски фонд прикључен ПИО фонду. Међутим, 2015. године, када је Влада донела закључак, војним пензионерима је редовно усклађивање у 2007. од 4,21 одсто одузето од повећања од 11,06 одсто које су сви остали пензионери добили 2008. године.

Пензионер Драгослав Ивановић тврди да у његовом случају држава дугује седам до осам хиљада евра. Произилази да би, уколико Виши суд пресуди да је ПИО фонд дискриминисао војне пензионере и уколико би њих десетак хиљада добило пресуде, то државу могло да кошта 70 до 80 милиона евра.

Према подацима ПИО фонда, до прошле године пензионерима је исплаћено, што по основу судских пресуда, што вансудским поравнањима на основу закључка Владе, око 58,8 милиона евра. Пре поравњања укупан износ дуга војним пензионерима износио је око 200 милиона евра.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

15.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић