АКТУЕЛНО

Француски историчар: Време је да Париз повуче признање Косова


„Тринаест земаља је променило одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, па зашто не би и Француска“, каже Алекси Труд, историчар и један од покретача петиције у Француској за повлачење признавања независности Косова који најављује покретање те иницијативе у националној скупштини.

Алекси Труд

– То би било врло добро у циљу решавања целокупне ситуације у региону Западног Балкана. Јасно је да овако не може да се дође до решења. Суштинска аутономија за Косово би омогућила да се убрзају преговори и пријем целог региона у ЕУ – рекао је Труд за данашње „Новости“.

У супротном, покренуће се питање Босне и Северне Македоније што, како додаје, никоме није у интересу.

Текст петиције је само у једном дану потписало више од 1.500 људи, а циљ организатора из „Колектива за мир на Косову“ којем председава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности КиМ у Јелисејској палати буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата, пишу „Новости“.

– Желимо да се пре 1. јула и доласка председника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у националној скупштини Француске о Косову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Комисију за спољне послове парламента – рекао је он.

Труд верује да би то могло да промени ситуацију наводећи да у Француској није било дебате око признавања Косова.

– Никола Саркози је то сам одлучио једне недеље увече, 17. фебруара 2008, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Кушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим пре што је неколико скупштинских мисија у последње време поднело алармантне известаје о стању људских права и свеукупној ситуацији на Косову – истакао је Труд.

Он је најавио да ће следеће недеље имати кампању у француским медијима, као и да су после европских избора потписе обећали и многобројни посланици, регионални саветници, партијски званичници.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ/фото НОВОСТИ

————

13.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »