АКТУЕЛНО

Осуђени због чишћења реке изабрали затвор, одбијају да плате казну


Уколико им Прекршајни апелациони суд не укине пресуду суда у Пироту по којој су дужни да плате по 20.000 динара због непријављивања чишћења реке у Ракити, двоје активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине Ненсила Радојковић и Александар Јовановић Ћута изабраће одлазак у затвор уместо плаћање казне.

Кажњена због акције прикупљања смећа; фото: Н. Р.

На овај корак су се одлучили, јер не желе да „спонзоришу сендвиче“, а и како би додатно привукли пажњу јавности на “бесмисленост пресуде”.

Њих двоје је Прекршајни суд у Пироту 18. априла осудио на новчане казне јер нису полицији пријавили јавни скуп у селу Ракита када су чистили реку на којој се гради мини-хидроцентрала и што су путем Фејсбука позивали грађане да им се прикључе.

Ипак, они су се жалили на пресуду, а уколико се она не усвоји, по речима Радојковићеве, изабраће одлазак у затвор.

Једино питање је да ли морамо пријавити испраћај у затвор, јер намеравамо да га организујемо у случају одбијања жалбе – каже Радојковићева.

Признаје да су јавно позивали људе да дођу у што већем броју да чисте реку, те да нису знали да је потребна пријава у полицији.

Кажњени са по 20.000 динара; фото: принтскрин

Међутим, када су организовали акцију чишћења Топлодолске реке и Темштице током првомајских празника питали су у пиротској полицији да ли треба да пријаве скуп и, како кажу, добили негативан одговор.

Општина Бабушница има наредбе са врха. Гледају да нас обесхрабре и развлаче по судовима, али им неће успети. Њихова полиција нам пише пријаве, а касније су и једини сведоци против нас – објашњава активисткиња.

Нису пријавили скуп, па кажњени; фото: Љ. Ф.

Инвеститор: Покушај саморекламирања

Са друге стране, у Националном удружењу малих хидроелектрана кажу да је тог дана у Ракити приликом блокаде приласка мешалице са бетоном, инвеститору причињена материјална штета јер је на крају дана тај бетон бачен.

Суд је донео пресуду против њих због окупљања без пријаве надлежном органу, али и због тога да су се оглушили о наређења полиције да се склоне са јавне саобраћајнице, да дозволе пролаз моторних возила, као и мешалице са бетоном – кажу у Удружењу.

Инвеститор Горан Белић каже да су најаве активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине да ће отићи у затвор, само њихова реклама којом скрећу пажњу у супротном правцу и изврћу чињенице.

Права истина је да су се они веома насилно понашали на самом градилишту, блокирајући саобраћајницу и оглушујући се о наређења полиције – каже Белић.

Међутим, иако инвеститор сматра да осуђени морају да одговарају и због ометања радова, у образложењу пресуде стоји да су они осуђени само због непријављивања скупа.

Осуђени само због непријављивања скупа; фото: принтскрин

Решењем је покренут прекршајни поступак против Ненсиле Радојковић и Александра Јовановића због прекршаја о одржавању и окупљању без пријаве надлежном органу, а не изазивање туче или учествовањем у којој се нарушава јавни ред и мир, с обзиром на изведене доказе – стоји у образложењу пресуде.

Подсетимо, крајем новембра прошле године мештани Раките и активисти Иницијативе организовали су чишћење Ракитске реке и пројекцију филма Тамна страна зелене енергије, а том приликом делимично су спречили радове на водозахвату.

ИЗВОР: Јужне вести

————–

10.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »