АКТУЕЛНО

УНС осми пут поставио плочу несталим новинарима Радио Приштине


Удружења новинара Србије (УНС) осми пут заредом поставило је обележје посвећено несталим новинарима Радио Приштине Ђури Славују и Ранку Перенићу. Обележје на којем пише „Тражимо их“ до сада је седам пута рушено, а након последњег рушења полиција је открила Албанца који је признао да је то учинио из етничких убеђења.

УНС редовно поставља плочу на месту где се претпоставља да су нестали, а данас је то било осми пут и са поруком да су напади на новинаре напади на читаво друштво.

Намера да известе о ослобађању монаха и манастира Светих Кoзме и Дамјана у Зочишту одвела је Ђуру Славуја и Ранка Перенића у непознато. Између Велике Хоче и Зочишта губи им се сваки траг.

„Друштва у којима се некажњено шетају нападачи и убице новинара нису друштва која имају перспективу“, казао је секретар УНС-а Нинослав Брајовић.

За последње рушење плоче, полиција је пронашла починиоца, а оно што следи је судски процес.

„Ми очекујемо да сличну поруку пошаљу и тужилаштво и суд, да тужилаштво затражи максималну казну за оног ко је срушио плочу, и да га суд осуди на ту максималну казну“, рекао је Будимир Ничић, председник огранка УНС-а на КиМ.

РТС наводи да су из међународних организација потврдили обећања да ће надгледати процес.

„ОЕБС на Косову ће надгледати читав овај процес и то је познато институцијама, али не можемо натерати било кога да уради било шта, јер ОЕБС нема извршни мандат, али држаћемо ово питање актуелним. И подсећаћемо људе на њихову обавезу да дођу до истине и да казне прекршиоце“, поручио је Јан Брату, шеф ОЕБС-а на КиМ.

Кажњавањем починилаца који су рушили плочу овај случај не би био завршен, потребно је открити ко је киднаповао Ђуру Славуја и Ранка Перенића, као што је нужно открити како је страдало још 12 новинара, петоро Срба и седам Албанаца, наводи РТС.

ИЗВОР: РТВ

————

10.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић