АКТУЕЛНО

Понуда о конверзији дуга стиже на кућне адресе задужених у швајцарцима


У наредних месец дана грађани који имају кредите у швајцарским францима могу да очекују препоручено писмо од банке. У њему ће стајати предлог конверзије дуга из франака у евре.

Грађани би у писму требало да прочитају и отпис дела главнице од 38 одсто и нову каматну стопу, која важи на дан 31. марта.

Када приме препоручено писмо почиње да тече нови рок од 30 дана, и то ће бити дани одлуке да ли грађани прихватају ту понуду или не.

Адвокат Јелена Павловић каже да ће корисник кредита са понудом добити и реалан отпис дуга и, отприлике, рату коју је имао у виду када је закључивао кредит.

„Закон је конципиран тако да он ни у чему не ограничава корисника кредита, у било ком праву, нити га умањује, нити га онемогућава, тако да не видим разлога да корисници кредита не прихвате масовно овај Закон“, наводи Павловићева.

Постоји могућност да ће банке искористити ову ситуацију да реше још неке спорне одлуке.

„Корисници би требало да знају да би понуде које би од банака требало да добију, требало да буду базиране само на питању конверзије дуга и ништа ван тога. То је у једном нацрту и стајало, у коначној верзији није баш јасно дефинисано. Све што не спада у промену индекса, не би требало да буде део понуде“, истакла је Павловићева.

У писму би требало да стоји да се доставља понуда и предлог уговора.

„То није обавезујући уговор и форма које ће банке послати као крајњи уговор, већ банке шаљу предлог. О коначном тексту уговора банке и клијенти ће се сагласити. Уколико неко буде имао одређених недоумица које су правне природе, јесте корисно да потражи савет адвоката“, рекла је Павловићева.

Рок – битна ставка 

Према њеним речима договор са банком је био могућ и пре овог закона, само што банке нису биле заинтересоване.

„У овом случају је рок битна ставка, зато што закон предвиђа низ олакшица – корисника кредита неће коштати ништа, и додатно, све оно што буде отписано по овом закону неће оптерећивати корисника кредита порезом на добит грађана“, објашњава Павловићева.

Они који нису у Србији требало би што пре да упуте мејл банкама са обавештењем да се не налазе у земљи, да би им банке доставиле понуду.

„То је била још једна од ситуација о којој смо размишљали приликом доношења Закона, имајући у виду да је велики број корисника ових кредита, просто био принуђен да напусти ову земљу и да потражи посао који им може плаћати тај кредит у некој другој земљи“, додаје Павловићева.

Ступањем на снагу лекс специјалиса стопира се намиривање извршитеља од плате задуженог до одлуке у конверзији.

У Србији је 16.000 задужених у швајцарским францима.

Грешка
Овај видео запис не постоји

ИЗВОР: РТС

————

8.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић