АКТУЕЛНО

„ОКРЕТАО САМ ЉУДЕ И ТРАЖИО СИНА“: Сећање на злочиначко бомбардовање Ниша ’99. (ВИДЕО)


100(2)

Дана 7. маја 1999. године, центар Ниша засут је касетним бомбама. Тринаесторо људи је погинуло, међу њима и трудница од 26 година, а 18 људи је тешко рањено.

– Подигнем поглед ка небу и видим бомба са падобраном иде право на мене..па нећеш ваљда право на мене, питао се тада Божидар Пантић.

Легао је, ставио руке на главу, и чуо страховиту експлозију. Мајка и жена су му биле у кући, па их је након праска дозивао. Биле су у кући, и биле су добро. Сина му није било. Када је изашао на улицу, било је много мртвих. Аутомобили су били избушени.

Стигао је до пијаце, тражећи сина. Тамо је видео дечка који је продавао ракију како лежи на улици. Недалеко од њега, раздвојени бомбом, лежали су муж и жена, који су очигледно били на пијаци, прича Божидар. Прича и о конобарици Гоци, која је погинула испред кафане у којој је радила. Имала је тек нешто преко 20 година.

– Било је још ту рањених, мртвих. Ја сам окретао људе, ја сам тражио сина, каже Божидар.

Срећом, син му је био неповређен.

„Сећам јој се лика и дан данас“

Алит Макић, у прилогу РТС, говори о својој комшиници, трудници, која је погинула у овом нападу, са само 26 година. Била је у седмом месецу трудноће. Звала се Љиљана.- Била је лепушкаста, имала је кратку косу. Стомак јој је био велики, сведочи њен комшија. Иако је само чуо њено „Јао!“, лика јој се и даље сећа. Он је изгубио десну ногу, када су га погодили гелери, а добио трауму до краја живота.

Никола Делевић, сниматељ ТВ 5, први је стигао на место несреће, а прича да му је упечатљива слика старијег човека, који је лежао у мантилу, а поред њега су биле расуте кесе са робом коју је купио.

***

НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ!!! ЗЛОЧИНАЧКО ХУМАНИТАРНО БОМБАРДОВАЊЕ ЦИВИЛА КАСЕТНИМ БОМБАМА ЗА КОЈЕ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО!!!

Ниш је нападнут 7. маја 1999. године у 11:20, када је на градске квартове код Универзитета, Градске пијаце и Клиничког центра бачено више товара са касетним бомбама.

1170280797_hoyre_550

Погођена је Шуматовачка улица у којој се налази зграда ректората Универзитета у Нишу, међумесна аутобуска станица и главна пијаца „Тврђава“, Градска болница и насеље Дуваниште.

Том приликом погинуло је 15 цивила, међу којима је била и 26-огодишња трудница, док је 18 људи повређено.

Дан касније, 8. маја бомбом велике разорне моћи погођен је и тешко оштећен Камени мост у Нишу.

Касетне бомбе на Ниш бачене су и 12. маја 1999. године на насеље Дуваниште, при чему је повређено 11 особа.

Као сећање на жртве НАТО бомбардовања града Ниша подигнута су два споменика. Спомен капелу у парку између Тврђаве и зграде Универзитета изградиле су градске власти, док је преко пута улице споменик подигла Војска Југославије.

Током три месеца бомбардовања, сирене за ваздушну опасност у Нишу огласиле су се 129 пута. Град је 52 дана, пет сати и 14 минута био изложен ваздушним нападима, погинуло је педесет шесторо Нишлија, повређено више од 200, срушено више од 120 и оштећено више од 3.000 објеката.

bombardovanje srbije

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ – ЗЛОЧИНАЧКА АГРЕСИЈА НАД ЦИВИЛИМА 1999 ГОДИНЕ

——–

8. 5. 2016.  ПРАВДА, Јужне вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Ми смо толики болесници да смо све заборавили…Толики смо изроди,да ме је стид и од животиња….Постали смо морална ужас….

    Свиђа ми се

    • Окупирани смо, није нам допуштено да се боримо, нисмо болесници, болесници су окупатори који нам седе у систему и онемогућавају да се крећемо! Ипак… ја верујем Бог нас надгледа, молимо га за помоћ Он је једини који може и жели помоћи нам! Амин Боже Дај!

      Свиђа ми се