АКТУЕЛНО

Редакција СРБског ФБРепортера данас прославља своју славу – небеског заштитника Светог Владику Николаја


Златоусти проповедниче Васкрслога Христа,
путовођо рода српскога крстоноснога у векове,
распевана лиро Духа Светога,
поносе и љубави монаха,
радовање и похвало свештеника,
учитељу покајања, свенародни владико,
человођо Богомољне војске Христове,
Свети Николаје, српски свеправославни,
са свима Светима небеске Србије,
моли јединога Човекољупца
да подари мир и слогу роду нашему!

***

„Много домова има Бог, Дух Свети у овој пространој васиони, али чисто срце човечије дом је његове највеће радости”, рекао је Свети владика Николај, заштитник и небески покровитељ наше редакције. Зато се трудите да Вера, Нада и Љубав никад не напусте дух ваш, јер само тако ће истина и правда наћи свој пут.

Срећна Слава управнику сајта Миодрагу Новаковићу, свим члановима РЕДАКЦИЈЕ, свим ауторима и сарадницима – пренос моштију Светог владике Николаја, нека нас служи чиста мисао и да Бог да да и даље пишемо и шаљемо у свет САМО ИСТИНУ, ма каква она била. НАШЕ ЈЕ ДА СЕ БОРИМО, У ГОСПОДА ЈЕ ПОБЕДА!

ХВАЛА нашим уваженим интернет читаоцима широм наше лепе Србије, србских земаља и широм целог света.

Помолимо се за помоћ Светом Николају Охридском и Жичком да Васкрсне Србија и Срби се пробуде и ослободе ове окупације сваке врсте у којој се већ деценијама налазимо…

Догодине на слободном Косову и Метохији! Слава Господу!

Шеф редакције,
Биљана Диковић

***

РЕЧ ЉУБАВ ЈЕ НАЈДУЖА МОЛИТВА

Љубав ме чини Богом, а Тебе, Боже, човеком. Где је један, ту нема љубави. Где је двоје уједињено, ту је само призрак љубави. Где је троје уједињено, ту је љубав. Теби је име Љубав зато што Ти је име Јединствено Тројство.

Да си један, Ти не би био ни љубав ни мржња.

Да си двојство, Ти би био наизменичност љубави и мржње. Али Ти си тројство, зато си љубав, и у Теби нема таме ни наизменичности.

Љубав не зна за време и простор. Она је ван времена и ван простора. За њу је један дан као хиљада година, и хиљада година као један дан.

Кад сам спојен с Тобом љубављу, онда не постоји небо и земља – постоји само Бог. Нити постоји онда ја и ти – постоји само Бог.

Љубав има три ипостаси: девичанство, познање и светост. Без девичанства љубав није милост но земаљска себичност и страст. Без познања љубав није мудрост но лудост. Без светости љубав није моћ но слабост. Кад се уједине страст, лудост и слабост, онда постаје пакао који ђаво назива својом љубављу.

Кад је душа моја пречиста девојка, и свест моја јасновидна мудрост, и дух мој животворна свест, онда сам ја љубав која се поклапа с Твојом љубављу. Кроз љубав ја видим Тебе као себе, и Ти видиш мене као Себе.

Кроз љубав ја не гледам себе но само Тебе. Кроз љубав Ти не гледаш Себе но само мене.

Љубав се жртвује и не осећа жртву као давање но као добијање.

Децо земаљска: реч љубав је најдужа молитва.

Постоји ли земаљска љубав, питају ме суседи. Онолико исто колико и земаљски Бог! Земаљска љубав гори и сагори. Небесна љубав гори и не сагорева. Земаљска љубав, као и све земаљско, само је сан и гатка љубави. Колико идоли личе на Бога, толико земаљска љубав личи на Љубав. Колико дим личи на пламен, толико ваша љубав личи на божанску љубав.

Кад размените златник у грошеве, ви не називате грошеве златником но грошевима. Зашто онда љубав божанску, уситњену и самлевену у пепео временом и простором, називате љубављу, а не пепелом?

Господе, удостој ме љубави којом Ти живиш и живот дајеш.

Удостој ме љубави Твоје, Господе, и бићу слободан од свих закона.

Усели љубав Твоју у мене, и љубав ће ме уселити у Тебе.

+ Свети владика Николај Велимировић +

 

Св. Владика Николај Велимировић (филм у једном делу)

14 replies »

  1. Срећна слава, молитвама Светог Владике Николаја да вам Бог да све најбоље у здрављу и раду. Амин!

    Свиђа ми се

  2. Срећна слава читавој редакцији и сарадницима. Свима желим много здравља , среће али и успјеха , како у животу тако и у послу.

    Свиђа ми се

  3. ОД БОГА ВИ ЗДРАВЉЕ ВАЗДА БРАЋО И СЕСТРЕ СРБИ СЛАВИЛИ БРАТЕ УРЕДНИЧЕ МИОДРАЖЕ ВАЗДА ТИ ОШТРО ПЕРО СРБСКО БИЛО НЕК ТЕ БОГ ЧУВА И ТВОЈЕ НАЈМИЛИЈЕ И НЕК БОГ ПОМОГНЕ НАШУ БРАЋУ И СЕСТРЕ ШИРОМ НАШЕ МИЛЕ СРБАДИЈЕ 🏴‍☠️ СССС

    Liked by 1 person