АКТУЕЛНО

Репортери без граница позвали власт у Србији да решава проблем телевизије Канал 9


Репортери без граница позвали су данас Владу Србије и премијерку Ану Брнабић да одговоре на захтеве власнице новосадске телевизије Канала 9 Маје Павловић, која већ 17 дана штрајкује глађу јер сматра да је одлукама државних органа та телевизија доведена у неравноправан економски положај.

„Српска новинарка Маја Павловић са Канала 9 штрајкује глађу већ дуже од две недеље. Репортeри без граница позивају српску владу и премијерку Ану Брнабић да одговоре на њење захтеве и иницирају разговоре. Новинари не би требало да угрожавају свој живот да би могли да разговарају са властима„, наводи се у позиву објављеном на твитер налогу Репортера без граница.

Новинарска и медијска удружења већ су неколико пута апеловала на државне органе да се хитно укључе у решавање проблема Канала 9, изражавајући забринутост због опасности да Маја Павловић трајно наруши здравље.

Маја Павловић, наиме, уверена је да њен проблем држава може да реши „за један дан, ако хоће“. Она наводи и да проблеме који муче ТВ Канал 9 имају и други локални и регионални електронски медији у Србији и да они морају бити системски решени.

Када је 15. априла започела штрајк глађу, други у протеклих 11 месеци, Павловић је затражила да о проблемима са којим се суочава њен медиј разговара с председницом Владе.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је раније, поводом штрајка глађу директорке Канала 9, да је спремна да помогне и увек и са сваким разговара где год и када год је потребно. Она је, међутим, напоменула да Павловић тражи да суд донесе пресуду и да она „ни као грађанка, ни као представница извршне власти не сме и не може да се меша у судске одлуке.“

Власница и директорка Канала 9 јуче је поручила да уколико до 3. маја, када се обележава Дан слободе медија, не добије позив на састанак, намерава да дође у Београд и тамо настави са штрајком.

ИЗВОР: УНС

***

Народни посланици Двери Иван Костић и Марија Јањушевић су је обилазили и пре годину дана, као што то чине и данас. Пренели су Маји у више наврата пуну подршку Покрета Двери.

Пуне две недеље траје штрајк глађу власнице ТВ Канал 9, Маје Павловић, а да при том нико из надлежних институција  није реаговао и обезбедио дијалог власнице телевизије са Аном Брнабић или било којим другим представником власти. Мајин захтев за разговор с премијером режим једноставно игнорише и на овом страшном примеру доказује грађанима Србије сав свој немар и небригу за људске животе.

Маја Павловић је пре годину дана започела штрајк глађу и тада је од министра културе и других представника власти добила уверење да ће проблем који она има са вођењем телевизије бити решен. Народни посланици Двери Иван Костић и Марија Јањушевић су је обилазили и пре годину дана, као што то чине и данас. Пренели су Маји у више наврата пуну подршку Покрета Двери.

Страни медији се све директније интересују за њену бору и пре свега за разлоге који су је довели до тога да одлучи да угрози и свој живот.  Двери такође активно прате и бележе сву подршку која власници Канала 9 стиже из света, пре свега од стране медија и новинарских удружења. Проблем је што се кривицом режима у свет још једном, као и небројено пута до сада, шаље ружна слика и доказ о неслободи медија, која се не односи само на премијера и председника државе, већ нажалост на Србију у целини. У овом тренутку положај ТВ Канала 9 је још гори него пре годину дана и угрожено је не само функционисање телевизије, већ је угрожено и здравље и живот Маје Павловић.

Двери остају уз Мају Павловић и ТВ Канал 9 све до коначне победе и решења. Слобода медија и равноправан положај свих новинара  је једно од основних начела наше политике. Позивамо све новинаре, удружења, цивилни сектори и политичке странке, да пруже отворену и безрезервну подршку Маји Павловић, која својим одважним кораком брани част и углед Србије у читавом свету. Позивамо премијера да се понаша одговорно према функцији коју обавља и према грађанима Србије и одазове се позиву Маје Павловић да разговара са њом.

ИЗВОР: Инфо служба Двери

***

ПОВЕЗАНО:

*Иницијатива жена Србије: Маја Павловић штрајкује 17 дана, а премијерка саосећа

————–

2.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »