АКТУЕЛНО

Момчило Трајковић: Вулинова изјава о разграничењу на КиМ је за кривичну одговорност


Изјава министра одбране Александра Вулина о разграничењу на Косову је катастрофа и за кривичну одговорност, рекао је за Н1 Момчило Трајковић из Српског националног форума Косова и Метохије. Подела Косова би, према његовом мишљењу, само отворила нове проблеме и уместо тога предлаже да се снаге усмере ка јачању Срба у покрајини.

фото: Н1

Министар одбране Александар Вулин изјавио је јуче да се залаже за што хитније разграничење са, како је рекао, „Шиптарима“, јер ће Србија само тако моћи да настави да се бави собом и својим народом. Момчило Трајковић је такву изјаву у Новом дану ТВ Н1 оценио као катастрофалну, и за кривичну одговорност.
„Тек подела отвара проблеме. Шта подела значи за нас 80.000 испод Ибра? Где ћемо ми бити? У великој Албанији? То је позив нама да већ напустимо ту територију“, упозорио је он.

Трајковић сматра и да би, упркос противљењу Немачке и Француске, и Европа прихватила поделу уколико би се о томе договорили Београд и Приштина, док политички представници Албанаца на Косову имају, како је рекао, захтев приде, а то је тзв. Прешевска долина. „То онда постаје принцип, и куда би то водило“, упитао је гост Новог дана.

Решење, према његовим речима, треба тражити кроз процес који би ојачао српски народ на Косову. „Наш народ је у катастрофалној ситуацији, мора да се политички, економски и национално усправи. Мора да се користи то време, да тај народ који је доле, који ће све то издржавати, буде способан да остане доле“, казао је.

Као дугорочно компромисно решење за Косово види то да покрајина постане „еврорегија“ којом би на одређени период управљала ЕУ, и да се у том процесу траже коначна решења, а не, како је рекао, да се преко колена спроведе подела. Подсећа да је тај предлог 2007. изнео и тадашњем председнику Борису Тадићу и премијеру Војиславу Коштуници, а прошле године и актуелном председнику Александру Вучићу.

Тај састанак са Вучићем је, према његовим речима, био коректан и председник је прихватио предлоге да се ојача позиција српског народа на Косову.

„Разговарали смо о јеврејском концепту, да народ ојача, да се одустане од страначке политике, разговарали смо о доношењу закона о фонду за Косову и Метохији, да се регулише трошење средстава, да оно буде у функцији опстанка, а не да потпомаже исељавање“, навео је Трајковић истичући да се пола године касније ништа није догодило.

Српска листа није на нивоу задатка

Оценио је и да су све власти у Београду досад симулирале борбу за Косово, и да је неопходно ствари решавати демократским путем, а то значи демократизовање односа унутар српске заједницен на Косову.

Представници Српске листе, према његовом мишљењу, нису на нивоу задатка, и подсећа да у на Универзитету у Косовској Митровици предаје 1.000 професора, а да ниједан није активно укључен у решавање косовског проблема. Стога је, како је рекао, потребна аутентична косовскометохијска политика, а не да се на Косову управља даљинским управљачем из Београда.

Критиковао је и изјаве председника Вучића о независним српским медијима на Косову као „страним агентурама“, истичући да је реч о најпопуларнијим новинарима у покрајини који носе тежак терет борбе и „отварају поглед“ српском народу.

Трајковић је недавни самит у Берлину оценио речима „тресла се гора, родио се миш“, а разлог за то, пре свега види, у томе што Србија нема дефинисану стратегију шта жели на Косову.

Говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића, Трајковић је рекао да се нада да ће тај злочин бити расветљен, али је изразио страховање да са истрагом тактизира и да се она злоупотребљава у политичке сврхе.

Трајковић је у Новом дану најавио и да ће 12. маја у Комбанк дворани у Београду, у сарадњи са Домом културе Грачаница, бити одржан хуманитарни концерт за народне кухиње на Косову.

ИЗВОР: Н1/ Србија данас.нет

————

2.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Марко Ђурић наводи да су „Председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за Косово и Метохију на „најексплицитнији начин“ позивали на његово ослобођење Оливера Ивановића.
  Алал им вера. Кога су позивали, да ли је позив стигао на примаоца или га није примио? Вратио се позив као „шарени возић“. Срам било целу ПИНКОВИЈАДУ. ПИНК је показао колико вам је мило што је на слободи. По свој прилици су Тачију и Харадинају јавили да не ослободе Оливера Ивановића ни за живу главу.
  Након пар дана након таргетирања СНС га је стрељао, народ са југа Србије и са Косова и Метохије у то не сумња.
  Сада је СНС, као oфицири ОЗНЕ, уценили и приграбили, односно пригрлили његову сироту жену!
  Дакле, силеџијама се мора показати јединство, али не јединство у растурању земље, него јединство у очувању наше заједнице.
  Хитно прекинути све приватне разговоре о предаји делова Србије, део по део, било коме. Распустити Скупштину, прогласити ванредно стање да је део Србије окупиран.
  Да ли је део Србије окупиран или није господине председниче? Одговори – да сви чују. Не причај по белом свету ко калимеро, ко баба или „ко киша око Крагујевца“. Нит смрдиш нит миришеш, само се хвалиш – чиме. Подршком неуких и неупућених, који не знају да постоји још било ко осим ТЕБЕ.
  Има ли живог србина да покрене уснули народ да брани земљу свим средствима. Предаја Метоха и Косова је крај Србије. Хитно разграничење би довело до ХИТНИХ захтева Суље и Мује са Чанковима да траже аналогију. С правом, ако може Тачо и Мачо, Мујо и Суљо, а зашто неби могли и други авантуристи „дрогераши“ и „покераши“.
  Кад лавина почне да се ваља, тешко се зауставља

  Свиђа се 1 person