АКТУЕЛНО

Пожар у нуклеарки у Украјини, реактор искључен – Нема повећаног зрачења у Србији


Пожар је букнуо у нуклеарној централи у Украјини, због кога је један њен реактор искључен из погона, саопштиле су у уторак украјинске власти, истичући да степен радиоактивности у централи није порастао након инцидента, објавила је агенција ХИНА.

Пожар који је за сат времена стављен под надзор, букнуо је у понедељак увече у нуклеарној централи у Ривну, на западу Украјине, тристотињак километара од Кијева.

Пожар је букнуо у електричном трансформатору због чега се активирао систем за заштиту реактора.

„Трећи реактор је (затим) искључен“, рекла је за АФП представница за јавност украјинске државне нуклеарне агенције Енергоатома.

„Степен радиоактивности није порастао“, додала је, истакавши да нико није повређен. Води се истрага о узроку пожара, наводи исти извор.

Енергоатом у саопштењу наводи да је тежина инцидента по међународној класификацији за нуклеарне централе оцењена нулом.

У Украјини тренутно раде четири нуклеарне централе са укупно 15 реактора. Удео нуклеарне енергије у електроенергетском систему земље је 50 одсто.

У Украјини се 1986. догодила најтежа нуклеарна несрећа у историји када је током испитивања експлодирао реактор у централи у Чернобиљу.

ИЗВОР: jutarnji.hr

***

Директорат: Нема повишеног гама зрачења у Србији

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије саопштио је данас да на територији Србије није забележено повећање јачине дозе гама зрачења.

Директорат је то објавио на свом сајту, а поводом медијских написа у вези са пожаром на трансформатору у нуклеарној електрани Ривне у Украјини.

„Све до сада измерене вредности јачине дозе гама зрачења у Републици Србији у складу су са варијацијама природног фона зрачења, и одговарају локацији мерног инструмента и очекиваним сезонским флуктуацијама“, наводи Директорат и додаје да се подаци о мерењу јачине гама зрачења ажурирају на сваких 30 минута у девет мерних станица у Србији.

Подаци су доступни и на званичној веб презентацији европске платформе EURDEP (EUropean Radiological Data Exchange Platform), са којом Директорат има потписан споразум о размени радиолошких података.

ИЗВОР: РТВ

—–

1.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић