АКТУЕЛНО

Иницијатива жена Србије: Маја Павловић штрајкује 17 дана, а премијерка саосећа


Својим саопштењем председница Владе, у којем саосећа са Мајом Павловић власницом и дикреторком ТВ Канала 9 и нада се да ће до решења доћи, не само да избегава одговорност за поступке владе, него и вређа интелигенцију свих грађана Србије, сматра Иницијатива жена Србије.

фото: Н1

Како наводе, једно од кључних питања, које је и довело до оваквог радикалног потеза Маје Павловић, јесте питање такси које наплаћују СОКОЈ и ОФПС.

„Висина такси је утврђена тарифама, на које сагласност даје Завод за интелектуалну својину, тако да председница Владе, не може само да саосећа и да се нада, већ јој је дужност да преиспита рад органа у оквиру система на чијем се челу налази. Или је дошло до промена, са којима грађани нису упознати, па је рад Завода прешао у надлежности суда“, наводи Иницијатива жена Србије.

Додају да Павловићева не тражи привилегију и не тражи саосећање, већ тражи своје право и да се поштују закони.

Иницијатива подсећа да су сви органи власти дужни да обезбеде свим грађанима да што лакше заштите и остваре своја права, без одуговлачења и са што мање штете за грађане, уколико то није штетно за државу.

„Пошто органи власти Републике Србије не предузимају оно на шта су обавезни, можемо закључити само једно, а то је да у сваком слободном грађанину виде штету по себе и своје интересе“, додаје се у саопштењу.

***

Маја Павловић: Неподобна

Власница и директорка новосадске ТВ Канал 9 Маја Павловић од 15. априла штрајкује глађу због бројних проблема са којима се сусреће ова локална телевизија, који су проузроковани пре свега нечињењем надлежних државних и правосудних органа.

То је други пут за 11 месеци да се она одлучила на тако радикалан потез који може да јој угрози здравље, па и живот.

Директорици Канала 9 јасно је да треба да плаћа накнаду за коришћење фреквенције као и таксе за ауторска права и емитовање фонографских записа. Не пристаје, међутим, да плаћа глобу.

Тврди да је Каналу 9 незаконито укинута локална фреквенција и преименована у регионалну у процесу дигитализације – која је десетоструко већа и износи 600.000 динара месечно. Тешко да би ту суму могле да плаћају и знатно имућније ТВ куће. Ни у погледу плаћања такси СОКОЈ-у и ОФПС-у није било мере – ТВ станицама разрезана је десетоструко већа накнада него радио-станицама. Све то као камен притиска и многе друге локалне медије, нарочито оне који нису миљеници власти.

Зато је Маја Павловић затражила састанак са премијерком Аном Брнабић како би јој изнела нагомилане проблеме своје, али и других локалних и регионалних ТВ у Србији.

„Да ли је нормално да после пет година не можемо да добијемо пресуду у Управном суду, да ли је нормално да наша иницијатива о уставности и законитости и уставна жалба поводом такси СОКОЈ-а и ОФПС-а стоје више од три године у Уставном суду, да нам је сада блокиран рачун пресудама које су засноване управо на незаконитостима због којих смо покренули поступке у којима не можемо да добијемо пресуде“, навела је у писму премијерки.

„Не могу да нађем друго образложење за ситуацију у којој се налазимо, осим да се ради о обрачуну државе са „неподобним“ медијем, који се усуђује да поставља питања, емитује и мишљења оних који нису у власти и прати грађанске протесте. Због оваквих и сличних ситуација је угашено већ преко 40 медија у Србији. ТВ Канал 9 постоји 20 година и ја ћу учинити све да не доживимо исту судбину“, поручила је Маја Павловић.

ТВ Канал 9 пре 20 година основао је њен покојни отац, познати новосадски новинар Немања Павловић. Тадашњи Радио 5 добио је 25. марта 1999. слику, јер је он проценио да ће НАТО бомбардовати РТС, чија је екипа тада нашла уточиште у дворишту ТВ Канал 9.

Осим што је власница и директорка ТВ Канал 9, Маја је и мајка сина Душана.

ИЗВОР: ДАНАС

————

1.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »