АКТУЕЛНО

Република Српска: Кинези граде ХЕ „Дабар“, инвестиција од око 265 милиона евра


Након осам година најављиване градње хидроелектране (ХЕ) „Дабар“, у јуну ће коначно бити потписан уговор за ову инвестицију од 430 милиона КМ (око 265 милиона евра), и то са Кинезима, потврђено је за портал КАПИТАЛ у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС).

Портал подсећа да је предузеће „Хидроелектрана Дабар“ расписало у јануару ове године јавни позив за финансирање и изградњу свих објеката ХЕ укупне вредности око 430 милиона КМ. Рок за пријем понуда био је 1. март 2019. године.

Међутим, наводе, од 19 заинтересованих светских компанија за градњу ХЕ „Дабар“, након расписивања тендера, представници свега три кинеске и једне словеначке компаније дошли су да обиђу локације у Херцеговини на којима треба да се граде објекти поменуте ХЕ.

Инвестиција у ХЕ „Дабар“ неће бити прва коју Кинези реализују у БиХ пише портал и наводи да ће Кинези градити Блок 7 термоелектране Тузла.

Парламент ФБиХ дао је сагласност за кредитно задужење „Електропривреде БиХ“ код извозно-увозне банке Кине за пројект изградње Блока 7 ТЕ Тузла.

С друге стране, наводе, из Енергетске заједнице су апеловали да би гаранција ФБиХ за кредит у овом случају садржавала елементе недозвољене државне помоћи, а из европских кругова су назначили да је угаљ све непожељнији енергент.

Портал подсећа да је комесар ЕУ задужен за придруживање Унији Јоханес Хан рекао је да је забринут што неке балканске земље много позајмљују од Кине да плате инфраструктуру и да тиме повећавају опасност од дугорочне штете по своје крхке привреде.

Хан је раније, додају, у разговору за Фајнаншел тајмс, рекао да би ЕУ била партнер који је више фер.

– Кина никад не води рачуна о томе како и да ли је земља способна да плати своје зајмове. И ако не могу да плате постоји одређен притисак да се ствари пребаце у њихово власништво – казао је Хан.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

28.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила  Биљана Диковић