АКТУЕЛНО

Додик: Пола сата нам је фалило да у Бањалуци похапсимо групу британских специјалаца


„НЕМА РУСИЈА У БиХ МАЛИГНИ УТИЦАЈ, У БиХ МАЛИГНИ УТИЦАЈ ИМАЈУ БРИТАНЦИ“

фото: ФАКТИ

* „Британци у Сарајеву су формирали су обавештајни центар, који води Муслиман... Губе из вида да  овде сваки човек осећа поштовање према Русији и ономе што Русија ради. Био сам са Путином најмање десет пута, никада није рекао да нешто треба да се уради, увек је питао како може да помогне и замолио је да чувамо мир. Ако је то малигни утицај, онда сам ја први на списку руских људи

* „Бошњаци покушавају да се наметну као најважнија нација. Али, то не може. Република Српска је свесна свог положаја и својих права на нивоу БиХ и ништа не очекујемо да нам Бошњаци дају, него очекујемо да оно што припада РС, Србима, а у уставу пише да РС бира једну трећину Савета министара БиХ. Од девет, то је – три. Према томе, нама нико ништа не треба да дâ, ми то имамо загарантовано Уставом

* „МАП, то је план за приступање НАТО. Онда они нама кажу да то није учлањење у НАТО. Али, тамо пише да је то план за приступање. Бошњаци инсистирају на НАТО, као да је питање избора или потврђивање Савета министара ствар одлучивања о НАТО. То нигде не пише

______________________________________________________________________________

МИЛОРАД Додик, председавући Председништва БиХ, ситуацију са Савета министара БиХ упоредио је са серијом „Ђекна“.

„То је као у Ђекни. То је Босна и Херцеговина у којој је веома тешко успоставити функционисање због немогућности базичног договора, због концепције како је направљена, тако да је стално у неком ишчекивању“, истакао је у интервјуу за Спутњик Милорад Додик.

Он је додао да је формирање власти само део неке врсте камуфлаже која треба да потврди да се нешто ради.

„И овај пут се виде различите политичке амбиције, Бошњака који би хтели да доминирају у свим процесима, па и у процесима формирања власти, без обзира на уставни поредак или на изборни закон и изборну структуру“, каже Додик.

Бошњаци, додаје Додик, покушавају да се наметну као најважнија нација.

„Овај пут то не може. Република Српска је свјесна свог положаја и својих права на нивоу БиХ и ништа не очекујемо да нам Бошњаци дају, него очекујемо да оно што припада РС, Србима, а у уставу пише да РС бира једну трећину министара. Од девет, то је три. Према томе, нама нико ништа не треба да дâ, ми то имамо загарантовано Уставом“, наводи он.

Разлог који се наводи за одбијање да се формира Савет министара је МАП.

„МАП, то је план за приступање НАТО. Онда они нама кажу да то није учлањење у НАТО. Али тамо пише да је то план за приступање. Па шта је онда то? Ако сте у првом кораку одлучили да идете тамо, у трећем кораку ће вас питати што сте одлучили да се крећете ка томе. РС је јасно рекла и ми не калкулишемо тим ставом, Србија је војно неутрална. Бошњаци инсистирају на НАТО, као да је питање избора или потврђивање Савета министара ствар одлучивања о НАТО. То нигде не пише. Ми са НАТО имамо сарадњу у оквиру Партнерства за мир, имамо сарадњу у оквиру ИПАП и ту се одвијају многе од тих активности. И у овом тренутку РС уопште није спремна да поставља питање даљих институционалних или уговорних јачања са НАТО, имајући у виду наше опредељење о војној неутралности“, објаснио је Додик.

На новинарско питање о постојању британског штаба за борбу против „малигног руског утицаја“ у Сарајеву те 40 британских специјалаца који су дошли “по задатку” Додик је казао да су они били „задужени да се боре за своје фаворите на изборима, а то нисам био ја”.

„Па ипак сам прошао. Дакле, ни они носу свемогући. До нас је овде, ми им превише дајемо значаја. Ако већ знамо да су овде, онда се томе треба супротставити. Ми смо у то време јурили те људе“, испричао је Додик.

фото: ФАКТИ

Он је казао да су у Бањалуци закаснили пола сата да покупе неколико британских специјалаца.

„За пола сата су нам отишли, иначе бисмо их похапсили. Сада знамо и не треба сумњати у то што ми знамо. Британци наивно верују да ће на тај начин покушати да се сузбију осећаји овог народа према Русији. То је немогуће, то је глупост! То је илузија; то је само трошење пара и покушај убацивања још више неразумевања између нас Срба и Британаца који су овде упорно присутни. Овај пут, формирали су обавештајни центар, који води Муслиман у Сарајеву. Они наводно имају намеру да евидентирају оне који су промотери руског утицаја, желећи да покажу да је то све организовано и да неко сваки дан добија неке задатке, што, наравно, није тачно. Имају проблем са једном ноторном чињеницом, а то је да овај народ истински осећа братство са Русијом и приврженост Русији. Егзактно могу да потврдим да нема никаквог малигног утицаја, то је потпуна погрешка те службе која то ради“, казао је Додик, преноси Курир. рс.

Он је казао да малигни утицај имају Британци.

„То је малигни утицај, јер они желе застрашивањем, подметањем и лансирањем афера да се боре против „руског утицаја“. Али имају проблем јер овде сваки човек осећа поштовање према Русији и ономе што Русија ради. Био сам са Путином најмање десет пута, никада није рекао да нешто треба да се уради, увек је питао како може да помогне и замолио је да чувамо мир. Ако је то малигни утицај, онда сам ја први на списку руских људи“,  закључио је Додик.

ИЗВОР: ФАКТИ

———–

25.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Није ми јасно гдје су изгубили тих пола сата па су им успјели побјећи британски обавјештајци? Посебно ако су знали да су ту и ако су их држали на „оку“? Наравно да и британске службе роваре по Р. Српској али не поменути ‘рваЦке службе у свој овој причи је просто невјеројатно! Посебно када се зна да су ‘рвати роварили по Бања Луци за читаво вријеме трајања рата па чак имали своје људе запослене у институцијама. Имали су директну везу са Загребом помоћу сателитских телефона које је посједовао „Каритас“. Утицали су и на акцију „Септембар ’93“ о чему је свједочио и бивши министар Томо Ковач.
    Не знам зашто се све ово скрива? Можда је одговор у данашњој посјети Ватикану Милорада Додика и Жељке Цвијановић? За Додика се прича да му је „дида“ ‘рват из Херцеговине (западне) а за Жељку да јој је „дида“ Пејо Марић усташки сатник који је клао Србе у Дервенти и околини.
    Тужно је да нам се подваљују свакави олоши , како у Р.С. тако и у Србији. Човјек тешко може доћи до истините информације јер медије контролишу разне службе , како стране тако и оне простале из времена Броза а нашем народу нису наклоњени ни странци ни Брозови питомци.

    Свиђа ми се