АКТУЕЛНО

Радикали поново затражили да се стави ван снаге закон о приватним извршитељима


СРЕТО ПЕРИЋ: ТАЈ ЗАКОН ЈЕ НАНЕО ВИШЕ ЗЛА ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ НЕГО ДОС

фото: ФАКТИ

* „Недавно је у један стан у Београду ушао извршитељ чији је син потом купио тај стан. Дуг за комуналне услуге који у почетку износи 5.000 динара нарасте и на десет пута већи износ, при чему највеће учешће у структури дуга имају обавезе према приватним извршитељима

_____________________________________________________________________________

ПОСЛАНИК Српске радикалне странке (СРС) Срето Перић изјавио је данас да је та странка шести пут покренула иницијативу за стављање ван снаге Закона о извршењу и обезбеђењу јер је по његовим речима тај акт донео „више зла грађанима Србије него што је то могао ДОС на почетку 21. века“.

Наводећи да постоји „велика сарадња одређених судских органа, банака и приватних извршитеља“, Перић је оценио да се приватни извршитељи „често понашају као харачлије“ и да не воде рачуна о односу висине дуга и вредности имовине дужника.

„Тај закон је увео режим Бориса Тадића 2012. године али је Вучићев режим наставио да га примењује са одређеним изменама усвојеним 2016. године. Ако нам и не прође иницијатива док смо опозициона странка, један од првих предлога закона које ћемо предложити кад преузмемо власт биће стављање ван снаге Закона о извршењу и обезбеђењу, односно враћање ове надлежности у судске институције“, рекао је Перић новинарима у Скупштини Србије.

Он је подсетио да је по систематизацији Србији потребно 308 приватних извршитеља а да их тренутно има 207.

„Док раде на овакав начин, много их је и да је само један. Недавно је у један стан у Београду ушао извршитељ чији је син потом купио тај стан. Дуг за комуналне услуге који у почетку износи 5.000 динара нарасте и на десет пута већи износ, при чему највеће учешће у структури дуга имају обавезе према приватним извршитељима“, казао је посланик радикала.

Перић је додао да га радује што, како је рекао, одређени број јавних предузећа у Србији више не жели да измирење обавеза од корисника тражи преко приватних извршитеља и што питање дугова покушавају да реше договором, имајући у виду разумевање за своје дужнике.

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

————

25.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић