АКТУЕЛНО

АЛБАНЦИ У КОНГРЕСУ САД: На Капитолу праве нову „Сребреницу“


Који је мотив обраћања Албанаца пред комитетом америчког конгреса. Представницима Приштине омогућили да говоре о наводним злочинима Срба

МОРАЛНА дискредитација Србије како би била што подложнија притисцима уочи коначног пресецања косовског чвора, права је намера која стоји иза најављеног обраћања Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса бивше председнице привремених институција на КиМ Атифете Јахјаге, Васфије Краснићи Гудман, која је, како се тврди, „преживела сексуално насиље на КиМ“, и Илира Битићија, брата тројице америчких држављанина терориста убијених у Србији 1999. године.

Овако саговорници „Новости“ тумаче заказано сведочење поменуте тројке пред Комитетом на чијем је челу познати албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел. Иако се у приштинским медијима најављује да ће они 30. априла говорити о циљаним злочинима према цивилном становништву Косова и недостатку правде, као и о захтеву за правдом као предуслову за нормализацију односа између Приштине и Београда, некадашњи дипломата Милован Божиновић каже, за „Новости“, да овај догађај може бити део шире акције пошто се у овој години очекује решење за косовско питање:

– То личи на стварање штимунга за притискање Србије преко границе подношљивог не би ли прихватила оно што јој се диктира. То што је силовање узето као тема саслушања говори да се иде на „емотивни нерв“ необавештеног света.

По начину како је организовано саслушање, наш саговорник закључује да је то типичан лобистички, плаћени подухват, а то што је Енгел конгресмен, како каже, не значи да није плаћен.

– Оваквих акција је било и пре, али треба знати да су режирана сведочења ограниченог домета, иако увек обухватају и предвидив одјек у штампи – наводи Божиновић, додајући да сведочења у комитетима има сваки час, на разне теме и да су врло честа она усмерена против Русије, на којима по правилу учествују Украјинци.

С обзиром на то да ће се на Капитол хилу повести разговор „о силованим женама на КиМ“, може се претпоставити да ће Јахјага изнети бројку коју косовски званичници користе у свакој прилици, а то је да је „током сукоба сексуално насиље претрпело 20.000 жена“. Међутим, како су „Новости“ већ писале, на позив привремених институција у Приштини да се пријаве жртве силовања у рату на КиМ одазвало се њих око 800, а 137 је остварило право на месечну надокнаду у износу од 230 евра, јер је за толико њих процењено да су претрпеле сексуално насиље.

Саслушање пред Комитетом са најављеном темом и избором говорника, у режији нескривеног албанског лобисте Енгела, некадашњи амбасадор при УН Владислав Јовановић види као наставак моралне дискредитације Срба која се протеже још од Сребренице:

– Ово је акција која се одвија у два крака. Она треба да помогне Албанцима да поправе свој положај у тренутку када стижу позиви Специјалног суда за злочине ОВК косовским политичарима, јер је у таквим ситуацијама најлакше подвикнути на другу страну. Други циљ је да се пред завршетак дијалога са Београдом Приштина нађе у улози жртве, упркос низу једностраних потеза које је повлачила. 

НЕ ЗНАЈУ НИ u УН

ТАЧАН број жртава сексуалног насиља на Кoсову и Метохији нису утврдиле међународне организације које су се бавиле овим питањем, па су тако експерти УН који су радили извештај о томе написали да се прецизна бројка не зна, а податак не поседује ни Светска здравствена организација. Због тога није познато како су приштински званичници дошли до броја коју упорно помињу.

БРНАБИЋ: НЕ ОЧЕКУЈЕМ НИКАКАВ СПОРАЗУМ ДО ОКТОБРА

АПСОЛУТНО не очекујем споразум Београда и Приштине до октобра и немам разлог да верујем да то може да се деси. Све смо даље од дијалога, а самим тим и од коначног решења, као и договора о нормализацији односа – изјавила је у уторак премијерка Ана Брнабић.

Она је навела и да разгараничење никада није било на дневном реду, нити је било неких конкретних предлога у вези са тим, већ да се помињало само као једна од опција.

– Неки политичари из земље дефинисали су свој став према томе да ли би били за такво решење или не, али никада на столу такав предлог није био, као што никада није био ниједан конкретан предлог – појаснила је премијерка.

ИЗВОР: НОВОСТИ/СРБИН.инфо

Весељи писао Конгресу САД о наводним злочинима Србије

Такозвани „председник Скупштине Косова“, Кадри Весељи, послао је писмо Конгресу САД, о наводним злочинима и геноциду који је Србија починила током сукоба на Косову 1998-1999. године, преноси РТК на српском језику.

Писмо је прво послато председавајућој Представничког дома Конгреса, Ненси Пелоси и председнику Одбора за спољне послове, Елиоту Енгелу.

У писму које ће, како се наводи, бити послато свим парламентима пријатељских земаља, као и Европском парламенту, Кадри Весељи је поменуо наводне бројне масакре и злочине које је Србија починила на Косову, преноси РТК на српском језику.

Према његовим речима, у бруталном режиму Слободана Милошевића Албанци на Косову су били жртве и мета систематског насиља.

„Према томе, око милион Косовара, више од половине становништва, били су приморани да напусте Косово, а пола милиона било је расељено унутар земље. Укупно, око 90% албанског становништва постали су избеглице или расељена лица. 13,535 је убијено. Међу њима је било 1230 деце, укључујући бебе и другу малу децу“, наведено је, између осталог, у писму Весељија.

Како преноси РТК, Весељи је поменуо и нерешену судбину хиљаде несталих особа.

„Током десет година постојања, Косово је показало да је мирна земља и да активно тражи позитивне односе са свим суседима, укључујући и Србију. Међутим, морам рећи да треба учинити много да би се омогућило побољшање, а део побошљања је и прихватање истине“, наводи се у писму Весељија.

Весељи је у писму позвао све земље да донесу резолуцију којом се потврђује истина о наводним српским злочинима на Косову.

„У име Скупштине Косова, желео бих да позовем Вас и Ваше колеге да омогућите формално признање историјске неправде која је учињена против мог народа. То се може учинити кроз резолуцију којом се показују и осуђују злочини против човечности који су се догодили на Косову“, каже се у Весељијевом писму.

ИЗВОР: РТС

————–

24.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић