АКТУЕЛНО

Арапи власници 12.000 хектара земљишта у Србији


Компанија за производњу житарица Elite Agro LLC регистрована у Абу Дабију, преузела је недавно 100 одсто власништва у AL Rawafed Holding-у, чиме је након спајања, арапска компанија постала власник 12.000 хектара ораница у Србији и ушла у групу водећих домаћих земљопоседника, објавила је Нова економија.

Како је недавно објављено у решењу о концентрацији две компаније које је издала Комисија за заштиту конкуренције Србије, главни конкурентни Арапа су сада Матијевић Аграр са око 30.000 хектара, МК Група Миодрага Костића са око 25.000 хектара, ПКБ недавно продат такође арапској Ал Дахри са око 18.000 хектара, Алмех са 15.000 хектара и Делта Аграр Мирослава Мишковића са око 12.000 хектара.

Комисија је дозволила концентрацију уз образложење да то неће значајно утицати на тржишно учешће две компаније, у сегменту три главна производа. Те податке је Комисији доставила компанија Елите Агро.

Елите Агро је на српском тржишту 100 одсто власник компаније Yugo Ellite Agro која власник Зобнатице из Бачке Тополе.

Al Rawafed у Србији је заједничка компанија Владе Србије и истоимене арапске компаније која је формирана неколико месеци пре него што је Влада Србије 2014. са арапском компанијом склопила посао о продаји више српских пољопривредних комбината. Овај аранжман је претходно био планиран са такође арапском компанијом Al Dahra, али је из непознатих разлога пребачен на Al Rawafed.

Al Rawafed је српској јавности позната и по томе што је постала власник војног добра Моровић у Карађорђеву за које наводно није платила ни динар закупа држави Србији, наводи Нова економија. Према истраживању Инсајдера, у послу са том компанијом, само на једном поседу у Карађорђеву, држава је претходне три године имала и до шест пута мање приходе него док је тим земљиштем управљало Министарство одбране.

Al Rawafed Србија на око 10.400 хектара бави се претежно узгајањем пшенице, кукуруза, сунцокрета и соје, од чега је 2.586 хектара сопственог земљишта, а остало земљиште се користи по основу уговора о пословно-техничкој сарадњи и путем уговора о закупу, наводи се у решењу Комисије.

Yugo Elite, преко Зобнатице, обрађује 1.600 хектара земље.

Аутор: Нова економија

ИЗВОР: 021.рс

***

*Економиста Драган Радовић – Размере пљачке грађана Србије су застрашујуће! Решење постоји…

*ИНСАЈДЕР: ПРИВАТИЗАЦИЈА ПКБ-а – ПРОДАЈА (трећа епизода – видео)

*Небојша Катић: Оно што су некад били колонизатори данас су страни инвеститори

*

*ДВЕРИ: ВЕЛИКА РАСПРОДАЈА СРБИЈЕ НАСТАВЉА СЕ 1. СЕПТЕМБРА – ХОЋЕМО ЛИ ТО ДОЗВОЛИТИ?

*Ко ће купити војвођанске комбинате: Пољопривредна удружења против продаје земље странцима

*ПРОДАЈА ЊИВА СТРАНЦИМА или ИМАЈУ ЛИ ОВИ РЕСОРНИ ПАМЕТИ?!

———

24.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »