АКТУЕЛНО

Рицудис: Због храброг карактера српског народа осећао сам се веома поносан што га подржавам


Одбио је да 1999. године нападне, како је много пута рекао свој православни народ и да га бомбардује. Због тога је прошао кроз пакао, али некадашњи капетан грчке морнарице Маринос Рицудис каже да се не каје и да ће злочинци сигурно некада платити цену бомбардовања Србије

Због своје одлуке да не буде део посаде брода који је требало да се придружи НАТО снагама и да са њега испаљује крстареће ракете на Србе Маринос Рицудис је много пропатио. Завршио је са лисицама на рукама изгубио је посао у војсци, шест месеци био је без било каквих прихода, скоро на рубу егзистенције.

Ипак, овај храбри војник смогао је снаге да настави даље, а Срби и Србија га нису заборавили. Он је прошле године одликован од стране Српске православне цркве, а освануо је и мурал са његовим ликом у Београду.
Све горе наведено и још много тога било је повод да Еспресо поразговара са овим храбрим човеком, а пред 20. годишњицу од НАТО агресије на нашу земљу.
*Како памтите бомбардовање Србије?
– Веровали или не, то је одличан осећај за мене. Веома сам поносан на те тренутке из два разлога. Зато што сам слушао храбре Србе и храбро се понашао и супротставио се тиранском нападу НАТО-а. Друго, покушавао сам да урадим праву ствар. Да подржим вашу борбу и снагу, да се боримо заједно са заједничким веровањима и вредностима као истински хришћани. То је прави разлог због кога сам помогао и осмехнуо сам се као што можете погледати у видеу. Чинити праву ствар, Свети Бог, много помаже.
*Да ли бисте опет урадили исту ствар?
– Да, зато што је права срећа да се подржи право братство. Идући уз истинску љубав, њен пут ка небу. Дубљи је онај осећај изнутра, из дна мог срца и он је тада а и сада био диван. Зато што сам исправно одлучио да подржим истину тих дана.
*За Србе сте херој, како га гледате?
– За мене је српски народ херој јер су ме инспирисали да их следим и донесем праву одлуку. Због храброг карактера српског народа осећао сам се веома поносан што га подржавам иако је било веома тешко ићи против грчке владе и западног света. Веома је тешко зауставити границе терористичког напада. Хвала вам, драги Срби, што сте ме инспирисали и што сте показали свету право значење стварне борбе.
*Да ли мислите да ће неко некада одговарати за злочине над Србима током агресије?
– Да, осећам, једног дана ће сви платити рачун као што је и нацистичка странка платила цену својих поступака. Нико не може да избегне злочин и правду злочина које је починио.
*Када Вас можемо поново очекивати у Србији?
– Можда током следеће зиме.
 
*Како сте се осећали док сте били у затвору и чекали суђење 1999. године?
– Изненађујуће је то да док сам био у затвору, био сам одушевљен, не знам зашто се то догодило, то је био неки унутрашњи снажан осећај попут пролећа. Било је то као снажна река која долази из мог срца и свуда је кренула ка мом телу у моју душу, у моје лице, и терала ме да се осмехујем. Било је невероватно, и не могу да објасним зашто ме је обузела толика срећа. Осећао сам да је то Божји унутрашњи дар, јер сам у име Исуса Христа рекао да се ту ради о терористичким акцијама НАТО снага.

ИЗВОР: Еспресо/ ВОСТОК

***

ПОВЕЗАНО:

*Грк Маринос Рицудис: Поносан што сам одбио да бомбардујем Србију

*Ивањица, 18. година сећања на НАТО агресију: БРАЋА ОСТАЈУ ЗАУВЕК БРАЋА, А ЗЛИКОВЦИ ОСТАЈУ ЗЛИКОВЦИ!

*На данашњи дан 1999. осуђен грчки потпоручник јер није хтео да учествује у агресији на СРЈ

Мариносу је суђено на Војном  суду  у Пиреју. На суђењу је рекао:  „Казните ме, не желим да убијам ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ“. Маринос је осуђен 2,5 године затвора, условно на 3 године.

———–

22.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Поштовани г. Капетане,

  Хвала вам од свег срца…видимо се и овог лета, негде у вашој прелопј земљи…

  Свиђа ми се

 2. Pozdrav za Tebe, pravoslavni brate i cestiti covece, od srca! Raduje me da sam i sama aktivirajuci se u naporima da dobijes zasluzno priznanje naseg naroda i SPC ulozila dosta truda od srca apelujuci na sve zvanicnike ove drzave da Ti se oda zasluzeno priznajnje, kao naumanje moguca zahvalnost za ono sta si ucinio za nas. Zasluzio si da dobijes drzavljanstvo Srbije i da jedna ulica nosi Tvoje casno ime. Neka si blagosloven i sva Tvoja pokolenja, kao i narod kome pripdas! Volimo Te!!!!!

  Свиђа се 1 person

 3. Човек. Хришћанин. Људина. Громада. Слава Богу на оваквим изданцима рода људског!

  ПС – О Боже што ми личи на мог омиљеног глумца, чувеног по чувењу, по Федексу, по Форесту Гампу, а ви погодите по ком то глумцу, Грчког порекла и Православном Хришћанину, просто, као да су рођена браћа. И тај глумац воли воли воли СРБЕ! ЈАВНО!

  Можда је фер и ред да и њега на 20годишњицу поменете. Ако се нисте сетили, реч је о Томи Хенксу.

  Свиђа се 1 person