АКТУЕЛНО

Академици против гондоле на Калемегдану


Одељење историјских наука САНУ успротивило се најављеној изградњи туристичке атракције у заштићеној зони у Београду

Зграда САНУ у Кнез Михаиловој улици у Београду

Јавно противљење одељења историјских наука Српске академије наука и уметности (САНУ) градњи гондоле на Калемегдану показује озбиљност ситуације, јер је познато да се Академија наука не оглашава о свему… већ само онда када се пронађе консензус за најважнија питања у научном, културном, друштвеном и ређе политичком животу, наглашава Ирина Суботић, историчарка уметности и председница организације Европа Ностра Србија.

Након што је Европа Ностра покренула петицију против изградње гондоле на културно-историјском споменику Београдске тврђаве, и стручна јавност устала је против овог пројекта а најновија критика идеје београдске власти да ради изградње гондоле сруши део Калемегдана, стиже од академика историјских наука.

Одељење историјских наука САНУ успротивило се најављеној изградњи гондоле на Калемегдану оцењујући да би тај пројекат „грубо нарушио целину јединственог споменика и визију положаја Београдске тврђаве на ушћу двеју великих река какав нема ниједан средњовековни град“.

Наводећи да се пројектом Града Београда о изградњи жичаре „непосредно угрожавају вишевековни остаци прошлости“, Одељење за историјске науке САНУ је оценило да је „поразна чињеница да је пројекат о изградњи несрећне туристичке атракције одобрио управо Републички завод за заштиту споменика културе којем је старање о Тврђави, с обзиром на изузетан значај, поверено“.

Академици су поредили питање приступа Тврђави са полемиком која се водила у Атини око прилаза Акропољу, када се разматрало да се пењање по каменим громадама замени уклесаним степеницама, рампом … или, помишљало се чак, успињачом. На то питање Корбизије, протагониста модерне архитектуре, одговорио је: ‘На коленима, господо“, навело је Одељење историјских наука САНУ.

Додаје се да су обустављање изградње жичаре на Калемегдану раније затражили и Српско археолошко друштво, Друштво конзерватора Србије, Академија архитектуре Србије, Музеолошко друштво, Национални комитет ИКОМ-а, Одељење за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, Национални комитет ИКОМОС-а и већина стручњака самог Републичког завода за заштиту споменика културе.

Оваква врста подршке је „фантастична“ али и неопходна, сматра Ирина Суботић, јер је ситуација са гондолом постала „изузетно опасна“, по њеној оцени.

– Пред нама су преломни дани зато што сада постоји дозвола за градњу и постоји могућност да се крене са радовима свакога дана. Зато нам треба што шира подршка а ми настављамо са акцијама обраћања свим надлежним органима како би они схватили да притисак јавности неће попустити, навела је Суботић.

Милета Продановић, ректор Универзитета уметности у Београду који је лично потписао петицију, а касније се и цео Универзитет уметности изјаснио против овог пројекта, истиче да је свака подршка важна, да су бројни аргументи против пројекта али да је тешко веровати да ће власт уважити критике струке.

– Академија је важна адреса у овој земљи, али нажалост њено мишљење се често занемарује, то смо видели и на примеру Београда на води. Ја сам рецимо видео сличну успињачу у Тбилисију где је висинска разлика много већа него код нас, па ипак та туристичка „атракција“ већи део године не ради. Много је разлога за одустајање од овог пројекта, али ако претпоставимо да је неко добио унапред обећање или средства за тај пројекат тешко је поверовати да ће мишљење културно освешћене и стручне јавности то спречити, закључује Продановић.

Кривична пријава против министарке Михајловић и Весића

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић јуче је у својству шефа Одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда поднео Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву због изградње гондоле. Јовановић је пријаву поднео против заменика градоначелника Београда Горана Весића, министарке грађевинарства Зоране Михајловић и других лица директно одговорних за противправну изградњу гондоле на Калемегдану. Јовановић је у пријави навео да Весић и Михајловићева „злоупотребом свог службеног положаја и прекорачењем граница свог овлашћења, и свесни противправности својих поступака, наносе Граду Београду директну и ненадокнадиву штету великих размера“.

Бастаћ најавио „одбрану Београда“ у подне

Председник општине Стари град Марко Бастаћа јуче је поново покушао да разговара са градоначелником Зораном Радојичићем о штетним пројектима, међу којима је гондола, али му је обезбеђење „забранило“ улазак у Скупштину Београда, како је наведено у саопштењу из његовог кабинета. Као прву тему за разговор са градоначелником, Бастаћ је навео „хитна обустава пројекта изградње жичаре на Калемегдану. То захтевају готово сва струковна удружења и преко 15.000 грађана који су потписали петицију“. Као следећа акција „грађанске непослушности“ и једини вид „спречавања даљег рушења града“ најављено је да данас, на Тргу републике у 12 сати „почиње одбрана Београда“.

Тужбе и захтев за повлачење грађевинске дозволе

Јуче су упућене тужбе и нови захтеви надлежнима за оспоравање и прекид пројекта градње гондоле Калемегдан-Ушће, саопштиле су струковне иницијативе и удружења посвећена заштити културног наслеђа и заштити животне средине. Министру културе Владану Вукосављевићу послат је допис са детаљном анализом свих процедуралних и законских нерегуларности у раду Републичког завода за заштиту споменика културе у процесу давања мишљења, одлука, услова и мера заштите у процесу планирања градње гондоле. Од Министра Вукосављевића захтева се да донесе привремену меру за одлагање свих радова на градњи гондоле.

ИЗВОР: ДАНАС

***

Бастаћ и активисти СзС блокирали радове на Тргу

Активисти Савеза за Србију (СзС) и представници општине Стари Град на челу са председником општине Марком Бастаћем, поново су данас, око поднева, блокирали радове на Тргу Републике и поручили да ће остати ту до краја дана, те да неће дозволити да се радови наставе.

Танјуг (Филип Краинчанић)

Претходно су померили заштитну ограду и ушли на градилиште, где су блокирали механизацију и спречили раднике да раде. У близини нема полиције, као ни обезбеђења.

Бастаћ је рекао новинарима да је ово још једна акција блокаде „штетних“ радова и „ослобађање Београда“.

Поновио је да су захтеви СзС и општине Стари Град исти, односно, да траже да их прими градоначелник Београда Зоран Радоичић и обустави све радове у центру престонице док се не одржи референдум у општини Стари Град.

Подсетио је и на захтев за хитно разрешење Горана Весића са места заменика градоначелника, те да такозвана „Канцеларија за одбрану Калемегдана“ брани телима Калемегдан и да неће дозволити да почне изградња гондоле.

На питање новинара када ће бити одржан референдум, рекао је да ће у најскорије време бити одржана седница Скупштине општине на којој ће бити усвојен предлог о расписивању референдума,после чега следи рок од 30 дана за његово одржавање.

На питање новинара Пинк-а и „Студиа Б“ да ли је тачно да је општина Стари Град додељивала станове у улици Мајке Јевросиме, а који припадају Граду, као и да ли је тачно да су протерани одборници СНС из Скупштине општине Стари Град, Бастаћ је проучио да ће на питања те две телевизије одговарати када се њихови власници и главни уредници буду извинили целој опозицији за „монструозне лажи“ које су против њих изговорене.

Југослав Кипријановић из Двери рекао је да сутра увече истиче рок за испуњење захтева које је опозиција поставила власти на протесту прошле суботе, као и да је он уверен да услови неће бити испуњени, али да ће они наставити да се „легитимним и разумним акцијама боре да спрече пропадање Београда и Србије“.

Током акције блокаде радова испред градилишта се појавио председник Удружења расељених и несталих лица са Косова и Метохије Сима Спасић који је добацивао окупљенима да су они представници „ДОС-овског режима“, који је ослободио албанске терористе и злочинце, и да бивша власт ништа није учинила за породице несталих и убијених.

ИЗВОР: РТВ

———-

18.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. САНУ устао против гондоле, није неголи а Косово и Метохија гдје је ваша борба господо? Срам вас било, пред Богом и народом…ОПТУЖУЈЕМ ЋУТАЊЕ НА СВЕ ПОЛИТИЧКЕ ДОГАЂАЈЕ квећем сурађујете у издаји!

    Свиђа ми се