АКТУЕЛНО

Лавров: Москва захтева поштовање резолуције 1244 о Косову


Сусрет шефова дипломатија Србије и Русије Ивице Дачића и Сергеја Лаврова

Дачић и Лавров,
Фото: EPA-EFFE/SERGEI CHIRIKOV

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров потврдио је данас да Москва инсистира на реализацији резолуције 1244 Савета безбедности УН, која подразумева директан дијалог Београда и Приштине и поштовање целовитости Србије.

*

„У тим оквирима, ми ћемо на сваки могући начин доприносити налажењу решења. А које конкретно решење Русија може да подржи? Истичем да смо ми по изјавама председника Владимира Путина, на нивоу Министарства спољних послова више пута истицали да ћемо прихватити било које решење које одговара Србији. И тачка“, рекао је Лавров на заједничкој конфренецији за новинаре након разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.

Дачић је навео да Србија није у стању да заштити национални и државни интерес без подршке Русије.

„Русија је наш највећи пријатељ, Русија је стална чланица Савета безбедности УН и, на пример, одлука о пријему Косова у УН не може бити донета јер не мозе да прође СБ УН“, рекао је Дачић.

Он је навео да је Београду битна помоћ Русије и других пријатеља у вези са чланством Косова у другим организацијама. Додао је да ће се вршити притисак на Србију да попусти и настави дијалог без укидања таксе.

Дачић је указао да Србија неће повлачити никакве потезе, ако се говори о трајном решењу Косова, без консултација са Русијом.

Лавров је говорећи о спољној политици Београда навео да поштује одлуку Србије да буде војно-неутрална држава, што, по његовој оцени, доприноси миру и стабилности у Европи, као и да цени сарадњу Србије са ОДКБ.

Шеф руске дипломатије је казао да очекује наставак притисака администрације САД на Београд у решавању косовског проблема, да се достигне „што је могуће више“ до следећих избора.

Дачић и Лавров су потписали међувладин програм сарадње у области културе, образовања, науке, спорта и омладинске политике за наредне две године.

„Настављамо дијалог Србије и Русије“

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас на почетку сусрета са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем да се наставља интензивни дијалог Србије и Русије који су зацртали председници две земље.

„Имамо добру могућност да наставимо разговор како да појачамо напоре како би унапредили сарадњу, укључујући и координацију у спољној политици“, рекао је Лавров.

Дачић је казао да је непосредан повод његовог доласка у Москву обележавање 140 година од отварања прве српске дипломатске канцеларије у Руској империји.

Он је подсетио да је прошле године обележено 180 година од успостављања дипломатских односа две земље, и да то говори о „дугој традицији наших односа“.

„Можемо рећи да и данас имамо изванредне политичке односе и да може само да радује висок ниво нашег политичког дијалога“, рекао је Дачић, додајући да се очекује, уколико је то могуће, сусрет председника Александра Вучића и Владимира Путина на самиту у Кини.

ИЗВОР: БЕТА/ДАНАС

——–

17.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. „Истичем да смо ми по изјавама председника Владимира Путина, на нивоу Министарства спољних послова више пута истицали да ћемо прихватити било које решење које одговара Србији. И тачка“ – Рекао је Лавров.

  Језик Русије треба да буде братски искрен и недвосмислено ЈАСАН – ово је мување.

  Русија треба да каже братски и искрено : Само Резолуција 1244, све што није у складу са њом, чак и на промењени зарез – УЛАЖЕМО В Е Т О !

  То Срби очекују о праве браће, а не да „прихвате било које решење које одговара Србији“ читај велеиздајнику вучићу, који је доведен од стране запада на чело Србије. Што то они много боље знају него сви ми.

  Ако подрже вучића и велеиздају – ДВОСТРУКУ ГРЕХ ИМАЈУ и проклетство ЛАЗАРЕВЕ КЛЕТВЕ наваљују на себе, надам се да нису полудели.

  Свиђа ми се

 2. ПОШТО НЕ ЗНАМ РУСКИ НЕК НЕК ПРЕВЕДЕ ГОСПОДИНУ ЛАВРОВУ ПРЕСТАНИ ВИШЕ ДА ПОДРЖАВАШ БЕОГРАДСКИ издајнички режим ВЕЋ ЈЕДИНО АКО СИ СЛЕДБЕНИК ЦАР НИКОЛАЈА РОМАНОВА КОЗАКА И БЕЛЕ РУСКЕ ГАРДЕ ПОДРЖИ ЈЕДИНО СРБСКИ ПОКРЕТ ОТАЏБИНА ПОКРЕТ СРБА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ ЈЕ ЈАСНО РЕКАО НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕР ОНИ КОЈИ СУ ПОТПИСАЛИ ТЗВ БОРКОВЕ СПОРАЗУМЕ САД БИ ДА ГЛУМЕ ВЕЛИКЕ СРБЕ ШТО ОНИ НИЈЕСУ НИКАДА БИЛИ НИ ТЗВ ав дачић николић И СВИ ТИ НЕСРЕЋНИЦИ КУКАЛА ИМ МАЈКА КОЈА ЈЕ РОДИЛА ТАКВЕ рдђе погане несоје НА КРАЈУ ПОНАВЉАМ ГОСПОДИНЕ ЛАВРОВ ДА ЛИ ТО ТИ КА ШТО ЈЕ стаљињ и черчил ИМАТЕ НОВУ ЈАЛТУ И ТЕХЕРАНСКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ БРАТСКИ И ЧЕТНИЧКИ ПОЗДРАВ ЗА ЈЕДИНЕ ВОДЂЕ СРБСКОГ РОДА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ БРАЋУ КОСОВЦЕ МАРКА ЈАКШИЋА И СЛАВИШУ РИСТИЋА И ЗА СВЕ НАШЕ КОСОВЦЕ И КОСОВКЕ И МЕТОХИЈСКУ БРАЋУ И СЕСТРЕ ДОГОДИНЕ У ЦАРСКОМ ПРИЗРЕНУ ТОЛИКО ОД МЕНЕ СРБСКОГ НАЦИОНАЛИСТЕ КОЈИ БОГМЕ ЈЕДИНИ ЗБОРИМ ОДМА У ОДБРАНУ СРБСТВА СССС

  Свиђа ми се