АКТУЕЛНО

АКАДЕМИК ЧАВОШКИ: Страхујем да ће Вучић 29. априла потписати предају Kосова! (видео)


Чавошки је казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Kосова и Метохије и да је једини начин да се то спречи да се председник државе блокира да изађе из Србије.

“То може да спречи само масовни протест који би се одвијао на Андрићевом венцу где му народ не би дозволио да уђе или да изађе. То би био начин да се Вучић осујети да оде у Берлин. А ако он не оде у Берлин, Брнабићка је толико паметна да то неће потписати сама. Блокада мора да почне још од 27. Априла да он не може да оде. У супротном , а не бих да будем птица злослутница, 29. април може да буде судњи дан за Србију и предају Kосова и Метохије”, истакао је Чавошки.

Чавошки је додао да је политичка каријера Вучића завршена његовим потписом на документу који ће предате Kосово и Метохију Албанцима.

Он је оценио да се по Уставу Kосови и Метохија никако не смеју отуђити.

“Упркос томе и поред тога што то и Вучић зна, он је страним обавештајним службама приликом разбијања Српске радикалне странке обећао да ће на крају тог процеса потписати предају Kосова и Метохије. Зато је сада толико нервозан да то што пре заврши”, казао је Чавошки.

Чавошки је навео да Вучић упорно крши Устав и да је све што чини по питању Kосова и Метохије “велеиздаја у вишеструком поврату која се некада кажњавала смрћу”.

“Наш закон више нема кривично дело велеиздаје , али има кривично дело за отуђене територије за које ће , ја се надам , Вучић морати да одговара када једног дана оде са власт, и када дођу неки нови људи који то неће заборавити. А ако забораве ја ћу на то, ако будем жив, да их подсетим”, рекао је Чавошки.

Он је објаснио да људи верују да Вучића Устав ограничава и да ће бити принуђен да тај уговор, који закључи  са Арбанасима ратификује у Народној скупштини.

“Ту има важна зачкољица која је предвиђена међународним јавним правом и Бечком конвенцијом о уговорима која утврђује да међународне уговоре  без икаквог овлашћења било парламента или владе, по властитом нахођењу, могу да закључе шеф државе, шеф владе и министар спољних послова. Сви остали морају да имају писмено овлашћење у коме је наведен мандате у коме се њихова овлашћења крећу. Он сада овако размишља:  ја ћу да закључим уговор који одмах ступа на снагу и тиме тај уговор са становишта међународног права је делотворан и ни на који начин се не може оспорити , чак ни у међународним арбитражама. Kао што видите тај уговор који ће он закључити обавезује нашу земљу према трећим странама – према Албанцима на Kосову и према међународној заједници. Друга је ствар што тај уговор није уставан и што се поставља  питање  одговорности према унутрашњим чиниоцима. Тај уговор важи без обзора на Устав Србије”, казао је Чавошки.

Он је додао да не верује до краја у протесте и Савез за Србију, јер се нико јасно не декларише по питању Kосова и Метохије истакавши да су неки, који су данас, у Савезу трасирали пут данашњој политици према Kосову. Академик Чавошки је оценио да “Запад није нашао алтернативу Вучићу, неког ко ће завршити косовску причу“ и да је то разлог зашто он и даље има тако убедљиву подршку са стране. Што му омогућава да суверено влада.

“Скоро су били Јеремић и Ђилас у иностранству и прво што су их питали је какав је њихов однос према Kосову и Метохији. Они ту нису дали никакав конкретан одговор, јер имају договор са Бошком Обрадовићем да Kосово мора да се очува. Мора се знати да је Јеремић био министар спољних послова Бориса Тадића у време када је његов службеник Борко Стефановић разговарао са Албанцима у Бриселу и закључио четири противуставна споразума. И Јеремић зато одговара, не само Тадић. Е сада Јеремић је као променио свој став па је за поштовање Устава. Али знате када једном извршите прељуби извршићете је сто пута. Тако је и са Уставом- када га једном прекршите тешко се може веровати да то неће учинити поново. Kада је Јеремић у питању, сумњам у његову чврстину уколико би Kосово и Метохију требало бранити”, навео је Чавошки.

Аутор и водитељ емисије Оливера Миливојчевић.

ИЗВОР: ПРАВДА / HelmCast

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Академик проф.др Коста Чавошки – ВЕЛЕИЗДАЈА У ВИШЕСТРУКОМ ПОВРАТУ (видео)

———-

17.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Напротив, нико до сада није написао коментар уважавања, да не кажем љубави према шћиптаарској сиротињи, српској браћи, поарбанашеним старим српским племенима, али и многима од њих које су родиле мајке српкиње, вероватно неке рађају и дан данас. Шта је сметња. Окршаји из прошлости, лажи и издајства или економија и лажљива политика. Па то је историјски фолклор. Погледајмо Европу, помирила се и ујединила уз све историјске зачкољице. Треба ли да нас свет и даље понижава или је то улога коју нам је тај исти свет наменио.
  Хајде да се консолидујемо, усавршимо, напредујемо и обогатимо толико да сви пожеле да се придруже, да нас прихвате.

  Свиђа ми се

 2. Господине Чавошки,
  Шта сте Ви и САНУ урадили по том питању? Зашто се САНУ неоглашава на све лоше и неуставне радње председника и владе Србије?
  Зашто ћутите Господо Академици???

  Свиђа ми се

  • Драгане, пошто академици неће, на твоја питања ћу одговорити ја. 🙂
   1. Шта сте Ви и САНУ урадили по том питању? Углавном ништа корисно за свој народ.
   2. Зашто се САНУ неоглашава на све лоше и неуставне радње председника и владе Србије? САНУ се и те како оглашава. Недавно је прдсједник САНУ-а изајвио да Косово није дио Србије, да га се треба достојанствено одрећи и друге глупости.
   3. Зашто ћутите Господо Академици??? Предсједник Владимир Костић не ћути. Он је на вУЧКовој страни. Поједицни као Чавошки иступе у одбрану Космета с’времена на вријеме. И вуци сити и овце на броју.

   Свиђа ми се

 3. Неее… неможе ништа да подписује професоре… НАРОД се пита, народ не прихвата никакве подписе ништавно је! Народ је суверен не може један човек да вреди више од цијеле Србије. Уколико и покуша сам себи доноси пресуду!

  Свиђа ми се

  • На жалост он има легитимитет, зато је и доведен на власт, мислим ми смо га „изабрали“ уз помоћ милион мртвих гласача, треба га сад скинути, кад потпише готова работа. Да је народ суверен уклонио би говна одавно. Пре него потпише треба делати, после је касно. Сад 1 милион од 5.000.000,00 на улицу па нек потпише ако сме.

   Свиђа ми се