АКТУЕЛНО

Фискални савет о „решавању кредита у швајцарцима“


Фискални савет саопштио је да није оправдано да се буџетска средства користе за решавање проблема с кредитима индексираним у швајцарским францима.

фото: Фонет, Зоран Мрђа

Фискални савет је упозорио и да предложени закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима представља преседан који носи фискалне ризике, јер се односи само на групу дужника који још нису отплатили своја дуговања банкама у швајцарским францима, а не на све дужнике, и може се искористи за нове захтеве да се из јавних средстава субвенционишу и накнаде трошкова другим дужницима који су искључени из садашњег предлога закона.
У саопштењу се подсећа да је Врховни касациони суд (ВКС) заузео став да је индексација стамбених кредита у швајцарским францима ништава – уколико није утемељена у писаном доказу да је банка пласирана средства прибавила задуживањем у тој валути и да је пре закључења уговора кориснику кредита доставила потпуну писану информацију о свим пословним ризицима и економско-финансијским последицама које ће настати применом такве клаузуле – ништава.

„Иако Правно схватање ВКС ни у једном свом ставу не подразумева укључивање јавних средстава за решавање проблема кредита индексираних у швајцарским францима, закон предвиђа знатна издвајања из буџета, у износу од око 10 милијарди динара – што сматрамо неоснованим. На овај начин, трошкове обештећења дужника, проистекле из судске одлуке, уместо искључиво комерцијалних банака делимично ће сносити и порески обвезници“, наводи се у саопштењу.

Из Фискалног савета истичу и да би усвајање закона, „могло довести до нових захтева за буџетским средствима приликом обештећења грађана који су своје кредите у швајцарским францима већ отплатили или их конвертовали у евре у складу са пређашњим препорукама Народне банке Србије“.

Наглашено је и да коришћење буџетских средстава за решавање спора између приватних банака и њихових дужника наговештава могућност да се и убудуће новац свих пореских обвезника троши на спорове у којима су обе уговорне стране из приватног сектора.

Фискални савет сматра да би проблем требало решавати без непосредних буџетских трошкова, на сличан начин као и у претходним случајевима у којима су судови прогласили банкарску праксу незаконитом.

Подсећа се да ово није први пут да судови у Србији прогласе широко распрострањену банкарску праксу незаконитом.

Тако је 2013. године правоснажно пресуђено да су банке незаконито склапале уговоре о кредитима с могућношћу да једнострано повећавају каматну стопу, односно своју маржу, у складу са интерним одлукама банке.

Након што су судови прогласили ову широко распрострањену банкарску праксу незаконитом, Народна банка Србије је својим препорукама и смерницама 2013. и 2015. године омогућила систематску и ефикасну имплементацију судских пресуда. Након тога су пословне банке аутоматски примениле судску праксу у свим постојећим уговорима и дужницима отписале одговарајући део главнице, подсећа се у саопштењу.

„Сматрамо да би се и сада могла обезбедити аутоматска примена става Врховног касационог суда, било путем званичних смерница Народне банке било усвајањем закона који би пословним банкама налагао аутоматску примену става ВКС, али без трошења јавних средстава“, наводе из Фискалног савета.

Чланови Савета сматрају да би се на овај начин избегли велики судски трошкови и административна оптерећења у правосудном систему, а задужени грађани би аутоматски дошли до испуњења својих права у складу са ставом ВКС.

Како се прецизира, предложено трошење јавних средстава може представљати преседан и отворити врата за додатне будуће трошкове, јер предложени закон омогућава отписивање дела преостале главнице дуга само оној групи дужника који још увек нису завршили отплату својих кредита – тј. за мање од 17.000 од укупно око 22.000 дужника који су првобитно узели кредит индексиран у швајцарским францима.

Из Фискалног савета су упозорили да предложеним законом нису обухваћени дужници који су већ отплатили своја дуговања, нити дужници који су већ прихватили неки од модела конверзије које им је 2015. године понудила Народна банка Србије.

„Такође, највећем броју дужника којима су банке већ активирале хипотеке и продале станове предложени закон пружа знатно мање обештећење него што став ВКС налаже – јер је њихова преостала главница дуга, услед продаје стана, знатно мања од иницијалног износа кредита који би требало да се користи за очување једнакости узајамних давања“, навели су из Фискалног савета.

Додаје се да постоје и појединачни случајеви, кредити у швајцарским францима узети у 2010. и 2011. са дугим роком отплате, где дужници по предложеном закону добијају осетно већу надокнаду од оне коју би добили уколико би се доследно применио став ВКС, а у тој надокнади учествују у великој мери и средства пореских обвезника.

ИЗВОР: БЕТА/НСПМ

***

Супротни ставови удружења задужених у „швајцарцима“

Решење задужења грађана који су узели кредите у швајцарским францима, постаје све извесније. Прва тачка сутрашње седнице Скупшине Србије, биће управо „Лекс специјалис“, помоћу ког ће се отворити могућност да се отпише део дуга 17 хиљада грађана задужених у швајцарској валути.

Гостујући у емисији РТВ „Прави угао“, Удружење грађана CHF сматра да је ово прихатљива одлука за све стране, док у Удружењу Ефектива тврде да не би требало пристати на овакав договор, јер уговори нису проглашени неважећим.

„Лекс специјалис“ дужницима би, између осталог, требало да омогући конверзију кредита из швајцарског франка у евре, уз отпис 38 одсто дуга и камату од 3,4 одсто, а за кориснике кредита, према одређеним прорачунима, нижу рату од 25 до 30 одсто.

У Удружењу грађана CHF задовољни су овим владиним предлогом „Лекс специјалиса“ и како кажу, ово је неопходно „гашење пожара“.

„То је моменат где су се поклопила три интереса: корисника кредита, да олакша свој положај, државе да се извуче из великог кредитног ризика и банака које су сад виделе да је дошао крај“, каже Јелена Павловић, из Удружења грађана CHF.

Овим решењем нису задовољни у Удружењу Ефектива и поручују да су уговори морали бити проглашени неважећим, и додају да им је Народна банка Србије још 2015, када су донета четири модела решења кредита у „швајцарцима“ од којих су два била конверзија у евре, одговорила да помоћи убудуће неће бити. Такође истичу да је овакав договор последица досадашњих правних поступака досуђених у корист задужених грађана.

„Овиме се отупљује оштрица и снага удружења, добар део људи ће то да прихвати и каже мене то више не занима, ја сам нешто добио, итд, управо те тужбе о којима ми причамо, које су биле једини прави пут, за све ове проблеме о којима причамо, велики број тужби је натерао НБС да донесе одлуку о повраћају новца“, наводи Дејан Гавриловић, из Удружења Ефектива.

У Удружењу Ефектива сматрају да захваљујући члану 12, сви дужници, који сада прихвате конверзију својих кредита и отпис 38 одсто главнице више неће имати могућност да туже банке. Ту одредбу удружење CHF не тумачи на исти начин, додајући да не очекују да ће грађани који прихвате ову конверзију уопште имати и мотив да туже банке.

Задужени у кредитима имаће рок од 30 дана од када их банке позову да конвертују своје досадашње кредите и тако делимично реше проблем који траје више од једне деценије.

Емисију РТВ „Прави угао“ у којој су говорили Дејан Гавриловић, из Удружења Ефектива и Јелена Павловић, из Удружења CHF Србија, у целости можете да погледате овде. 

ИЗВОР: РТВ

——-

17.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић