АКТУЕЛНО

За обнову зграде САНУ шест милиона евра


Тренутно је у току израда пројектног задатка, најавила премијерка Ана Брнабић током посете Академији

Прва посета премијерке Ане Брнабић Српској академији наука и уметности, за чију је обнову зграде најавила буџетска издвајања од шест милиона евра, почела је у библиотеци ове институције, наставила се у просторијама архива, а завршила се у Аудиовизуелном архиву и Центру за дигитализацију који је крајем прошле године почео са радом.

У делегацији Владе Србије били су Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Михаило Јовановић, директор канцеларије за информационе технологије и електронску управу, и Марко Благојевић, директор канцеларије за јавна улагања, а дочекало их је руководство Академије – председник Владимир Костић, потпредседници Зоран Поповић и Љубомир Максимовић, генерални секретар Марко Анђелковић и управник послова Бојан Бугарчић. Кроз Аудиовизуелни архив делегацију владе провели су Радослав Зеленовић, управник тог академијског одељка, и академик Александар Костић, председниик његовог Стручног савета. Будући да се важан део разговора тицао пројекта реконструкције Палате САНУ, посети су присуствовали и академици и архитекте Бранислав Митровић и Милан Лојаница.

Поздрављајући госте и окупљене новинаре, Владимир Костић је рекао да је Академија изузетно поносна на отварање Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију који ће бити од изузетне важности за културу сећања коју у САНУ негују.

– Гостима смо покушали да презентујемо ситуацију у којој се налазе поједини сегменти Академије већ десетинама година, а који заслужују бољи третман, али мислим да смо сада и једни и други добили једну врсту увида који ће донети побољшање, јер се ради о културним добрима нулте вредности. Док нисам дошао у САНУ нисам знао да папир оболева од инфекција, да нестају белешке једног Јована Цвијића пред нашим очима. Не сме да дође до тога да изгубимо читаве светове – истакао је Костић.

Наглашавајући да је велика част што има прилику да посети САНУ, премијерка Брнабић рекла је да је пре посете било и неколико састанака током којих је обавештена о стању у њеном архиву и библиотеци.

– Када је у питању комплетна реконструкција здања Академије, тренутно је у току израда пројектног задатка да би ускоро могао да се распише тендер за пројекат. За обнову око десет хиљада квадрата институције која је важна за нашу прошлост и која ће, ако смо паметни, бити важна и за нашу будућност, влада је издвојила шест милиона евра, заједно са пројектовањем. То је важна инвестиција и важно ће бити да се Архив и библиотека ураде по најбољим светским стандардима, јер баштина коју Академија чува је од непроцењиве важности за нашу културу, народ и државу и морамо нешто да урадимо да систематски побољшамо бригу о свему што САНУ има – оценила је премијерка додајући да јој је посебно драго што у Аудиовизуелном архиву и Центру за дигитализацију постоји најсавременија опрема за коју је влада, заједно са сређивањем простора, из буџета издвојила око два милиона евра, што, како је истакла, не би значило ништа без знања и преданости људи из САНУ који стоје иза овог пројекта.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

—-

17.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић