АКТУЕЛНО

Протест грађана против МХЕ: Заклели се да реке неће дати ником


Протестни скуп у селу Топли До на Старој планини окупио велики број грађана који се противе изградњи МХЕ

фото: З.Панић

У селу Топли До, удаљеном тридесетак километара од Пирота које се налази у подножју Миџора на Старој планини, данас се окупило неколико стотина грађана на протесту против изградње мини хидроелектрана.

Мештанима старопланинских села, придружили су се многи житељи Пирота и других градова Србије, активисти еколошких организација и љубитељи природе, који су још једном јасно рекли да се противе изградњи мини хидроцентрала на старопланинским рекама али и широм Србије, одлучни у својим намерама.

Протест је одржан у центру села поред моста који је добио име по најмлађем активисти Покрета „Одбранимо реке Старе планине“ Срђану Ђошићу који је рођен у овом селу а недавно страдао у саобраћајној несрећи.

– За ову реку ратујемо већ 40 година. Овде смо да још једном кажемо да су на наше апеле и захтеве остали глуви на свим нивоима власти, од локалне до републичке. Обраћамо се и председници Владе и председнику Србије и последњи пут их молимо да обуздају бахате инвеститоре. Данас смо се у манастиру у Темској заклели да им реке нећемо дати реке, поручио је да скупа у центру Топлог дола председник Савеза месних заједница Старе планине Небојша Илић, поздрављен бурним аплаузима.

Председник Савета месне заједнице Топлог Дола Божидар Цветковић каже да у селу живи само тридесетак времешних мештана који више од 2,5 месеца чувају стражу у селу.

-Ми смо против изградње било какве централе на нашој реци и то нећемо дозволити. Ако се то деси, нестаће и село. Нећемо дозволити градњу и инвеститору смо поручили да у нашем селу није добродошао и да реку нећемо дати – каже Цветковић.

Један од активиста Покрета „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута каже да су се по ко зна који пут окупили на још једном протесту на Старој планини да јасно кажу не свима који овде намеравају да граде хидроцентрале.

– Морају једном за сва времена да схвате да од тога нема ништа. Ми смо ову причу о МХЕ на Старој планини затворили. Пропали су им сви пројекти, а изграђена је само једна МХЕ на Црновршкој реци у општини Књажевац. За ове три године успели да смо спречимо градњу на неколико река. Остале реке су слободне и тако ће и остати. У Србији је у току општа побуна против изградње МХЕ. Најављује се и Закон о заштити животне средине али од тога нема ништа. Наше реке ћемо бранити. Пре 30 година је смишљен план да се прокопа тунел и да ова река нестане. Реке су живот за мештане. Неко је замислио да згрне новац а да људи остану без река – рекао је Јовановић.

Активиста „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Панић каже да се према њиховим проценама окупило неколико стотина грађана из многих градова Србије

– У село је дошло преко 100 аутомобила и неколико аутобуса. Циљ нашег окупљања је наставак борбе против изградње МХЕ и издавања две грађевинске дозволе за Ракитску и Засковачку реку које се уливају у Топлодолску реку. Овде смо да помогнемо мештанима који се не слажу са пројектима деривационих МХЕ. За протекле две године организовали смо 26 скупова у селима и градовима у настојању да се све то заустави. Мотивишемо људе да буду на стражи и да чувају своју Топлодолску реку. Не треба посебно причати шта реке значе за мештане села. Имамо једну негативну ствар да је Град Пирот дозволио да путеве у селу као јавну површину користи инвеститор за укопавање цеви за деривациоину централу – рекао је Панић.

Протест подржавају и председници месних заједница старопланинских села Гостуша и Дојкинци Драган Видановић и Ивица Вељковић.

-Подржавамо овај скуп и то што се данас окупио велики број грађана је доказ да људи желе да се Стара планина очува и све њене лепоте – каже Вељковић, док Видановић додаје да држава треба да чува Стару планину и да не дозволи да се она уништи.

-Да ли се неко пита шта ће бити са биљним и животињским светом уколико се наше реке преведу у цеви.То не неразуман потез- каже Видановић.

Подршка из Раките

Председник Савета Месне заједнице села Ракита у бабушничкој општини Десимир Стојанов каже да је дошао да подржи овај протест, додајући да се њихова борба против изградње МХЕ у селу траје већ месецима.

– Иако инвеститор има забрану он и даље ради. Чекамо одлуку другостепеног органа Министарства за заштиту животне средине о забрани даље изградње. Ми ћемо се борити и даље. Мештани су у страху. На основу закона настојаћемо да поништимо све дозволе које су издате – каже Стојанов.

ИЗВОР: Зоран Панић-Истиномер/ДАНАС

***

***

фото: Nensi Radojkovic

фото: Nensi Radojkovic

**

фото: Милан Дошен‎

*

***

ПОВЕЗАНО:

*„НЕ ДАМО ДА УБИЈЕТЕ РЕКЕ“: Мештани Старе планине мобилисали се и ОРГАНИЗУЈУ СТРАЖЕ

*Параћин против изградње мини-хидроелектране на Грзи

*Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ – ОТВОРЕНО ПИСМО министарки Михајловић

*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*„ИЗБРИШИТЕ СВЕ МХЕ“: Протест у Пироту против мини хидроелектрана

*ТРИБИНА „Еколошки протести и еколошка свест у Србији“: Обуставити изградњу малих хидроелектрана јер разарају природу

*Реке на Балкану су плаво срце Европе, штета од мини хидроелектрана огромна

*ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ РЕКА СРБИЈЕ Старопланинци не посустају у борби против МХЕ!

*

*Јовановић: Од наредне недеље формирање фронта „Одбранимо реке Србије”

*НЕ за МХЕ – Спречимо масакр над природом!

*Протест против изградње мини хидроелектрана: Одбранимо реке, гласно НЕ за МХЕ

*Стоп за мини-хидроценталу: РАКИТА – Још једна инспекција запечатила градилиште

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Стопирани радови на изградњи МХЕ у Ракити због проблема у изградњи

———-

14.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић