АКТУЕЛНО

ПЕТИЦИЈА: Подршка прогоњеним професорима Одељења за историју – Студенти Филозофског факултета у Београду


Филозофски факултет Универзитета у Београду (Фото Д. Ћирков)

Студенти Филозофског факултета у Београду овом петицијом желе да пруже јасну, недвосмислену и отворену подршку свим професорима Одељења за историју, који већ годинама трпе малтретирања, понижавања и злостављања. Подршку посебно пружамо ванредном професору др Мири Радојевић, којој ометају избор у звање редовног професора, доцентима др Маји Николић и др Небојши Шулетићу, које желе да искључе из наставе, као и др Александру Фотићу, којег су већ искључили из наставе.

„Захтевамо од Министарства просвете, ректората и универзитетског омбудсмана да нађу системско решење, којим би ово и сва слична насиља на Универзитету, која се по правилу крију иза аутономије, била онемогућена. Молбе које смо им досад слали нису помогле да се прогони зауставе. Ми ово више нећемо подносити. Отпор насиљу је наша дужност и наша обавеза. Ово се више не може подносити.” — проф. др Милош Ковић

„Само наставници који су стекли звања редовних професора закључују с факултетом трајне уговоре о раду, а уговори наставника с нижим звањима важе пет година. Да ли ће уговори бити обновљени или не, зависи од извештаја које изборним телима универзитета подносе редовни професори. Систем избора у академска звања је, дакле, утемељен на претпоставци да су редовни професори људи с неспорним научним ауторитетом, који се у вођењу наставне, научне и кадровске политике руководе интересима струке и академске заједнице. У случају да неко од њих одлучи да злоупотреби ово право и поднесе неистинит извештај, систем не садржи механизам који би штитио интересе струке од штетних последица таквих злоупотреба. Управо се то данас догађа на Одељењу за историју. Четворица редовних професора и шефова катедри — Радош Љушић, Синиша Мишић, Никола Самарџић и Влада Станковић — удружени с још неколицином наставника и чланова факултетске управе, образовали су интересну групу која на различите начине урушава систем образовања у Србији.

Поменута група професора је искључиво из личних разлога удаљила из наставе једног од наших најбољих османиста — Александра Фотића — кршећи и правне прописе факултета и начела академске етике. С друге стране, Радош Љушић је због навршених 65 година требало да оде у пензију 2015, али му је по други пут продужен уговор о раду 2018. То је учињено под изговором да он изводи наставу на основним студијама, иако није одржао час студентима скоро 20 година. Током ове процедуре Љушић је вршио притисак на Наставно–научно веће, тврдећи да обавештајна служба покушава да утиче на ток гласања. Стога су његови сарадници предлагали да се продужење Љушићевог уговора о раду не одобрава на демократски и правилником предвиђен начин — гласањем — већ некаквом акламацијом. Данас Љушићеви сарадници Сузана Рајић, Милош Јагодић, Влада Станковић и Дубравка Стојановић оспоравају избор у звање Мире Радојевић, дописног члана САНУ, под гротескним изговором да нису били у могућности да прочитају њену књигу која се помиње у реферату. Ова књига може да се купи у свим већим београдским књижарама. Та група покушава да ојача своју неформалну моћ на факултету и да све нас који критикујемо њихов начин вођења Одељења за историју уклони из колектива према обрасцу који је примењен у случају Александра Фотића.” — доц. др Небојша Шулетић и доц. др Маја Николић.

„Прогон Мире Радојевић је, не случајно, добио на интензитету од тренутка њеног избора за дописног члана САНУ. Сада јој се оспорава право избора у звање редовног професора. Лични, а не професионални разлози, онемогућавају избор овог угледног научника у звање које по свим академским нормама заслужује и прете јој удаљавањем са Филозофског факултета. Особу врхунског квалитета можда можете омести измишљеним процедуралним примедбама и одложити њено напредовање на месец или два, можете је повредити као човека, али јој не можете одузети достојанство и резултате које је у науци постигла. Покушаји оспоравања њених научних резултата у функцији су уништавања људи и разарања институција. То не треба допустити.” — редовни члан САНУ проф. др Љубодраг Димић.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:787577-Sa-Filozofskog-pucaju-u-SANU

Одељење историјских наука САНУ подржало је професорку Миру Радојевић са Одељења за историју Филозофског факултета којој, како кажу, појединци са матичног факултета покушавају да оспоре унапређење у звање редовног професора. Из САНУ наводе да се тиме доводе у питање и њен останак на факултету, те сматрају да је то недопустиво за рад Филозофског факултета, као и било које друге високошколске установе. Јавну подршку ванредном професору Мири Радојевић дало је 14 чланова Одељења историјских наука САНУ међу којима су Василије Крестић, Десанка Ковачевић Којић, Гојко Суботић.

 

ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ – ОВДЕ ПОТПИШИ

————–

10.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић