АКТУЕЛНО

КОМЕНТАР: Божидар Зечевић – „Meђа“ и тама Албиона


Британци су потпуно изгубили компас. Време је да већ негде ударе у чврсто, јер више не владају ни собом, а камоли морима света

Божидар Зечевић

Британци су потпуно изгубили компас. Време је да већ негде ударе у чврсто, јер више не владају ни собом, а камоли морима света. Цела земља већ дуго не може да се сабере, не полази им за руком да се надговоре око елементерних услова грађанског уговора, на страну „брегзит“ и лањски снегови.

Сада се присећамо да није џаба говорио Црњански да су Енглези старином од Срба, нити Кљосов да им је ДНК веома сличан. Два Енглеза – три партије. И не само то. И раније су они имали тешких грађанских трвења па су успели да сачувају главне црте свог менталитета на који су вазда били горди: трезвеност, равнодушност према свима другима и нарочито склоност ка уважавању реалности, тј. чињеница стварног живота. Сада и то предају прошлости. Понашају се потпуно неразумно и сви су ужасно раздражени, од Терезе Меј до навијачких хорди из дубоке праисторије. Пустили су у народни живот зле страсти и сад гањају авети, млате се по улицама и ноћу спопадају једни друге.

Сви су им криви и сваког за нешто хистерично оптужују; нема од кога нешто не потражују. Не могу да живе без Скрипаља, Садамовог и Гадафијевог наслеђа, Асадовог хемијског оружја, Милошевићевих сенки, Додикове крвне слике и наравно Путина, кога су, манично par excellence, прогласили главним демоном целог човечанства. Одавно више не уважавају реалност него јуре фантазме попут свог митолошког јунака Бонда, чија повест дубоко урања у корене њихове друштвене параноје. Хорор око „брегзита“ показује да уопште нису у стању да се суоче са реалношћу и да се то прво њима обија о главу. Речју, Албион је у једном сумрачном стању.

Речити симптом ове болести је и пад негдашњег симбола Империје у којој сунце никада ни залази – лондонског „Тајмса“ – који је за више од два века израстао и у икону светске штампе. Пре неки дан могли смо да се уверимо да и он дели судбину Гордог Албиона, тј. гордо посрће у свом срозавању на најниже гране. Откако га је купио Американац Мардок, „Тајмс“ све више личи на бројне британске таблоиде који се не стиде најнижих новинарских стандарда. Али није у томе ствар – ствар је у озбиљнијем унутрашњем обољењу. Поводом српско-руског филма „Балканска међа“ лондонски „Тајмс“ објавио је недавно редакцијски уводник, дакле нешто што у принципу изражава став и редакције и руководства компаније, па и расположење владајућих кругова земље, са којима је „Тајмс“ одувек стајао у дослуху. Да не буде забуне, овај текст је тако и насловљен: „Мишљење ’Тајмса’ о московском погледу на балканску историју: Русија хушка бивше југословенске републике против Запада“. Тачка.

Капацитет текста потврђен са најкредибилнијег места. Садржај – ужасан, у границама анамнезе друштвене болести коју смо овде описали. Може се упоредити са најнижим нивоом аргументације било ког таблиода, и то на штету „Тајмса“, са најочитијим видом маније, која дубоко дрма духове у Британији, пред којом падају све ограде, сви скрупули и добри манири јавне речи.

Ово је, наводно, текст о могућој рецепцији филма „Балканска међа“ на Западу, филма који Запад још није видео, за који „Тајмс“ жели и тражи да и не буде виђен, то јест да буде – административно забрањен! Почујте Freedom House и барем још стотинак сличних тела у свету! На почетку ХХI века један лист од имена и угледа, усред Европе, тражи забрану једног уметничког филма, зато што у њему проналази извесне политичке опасности, рецимо „подривање регионалне стабилности на Балкану“! Боже, да ли је ово могуће? Притом, види се из нетачног и дилетантског препричавања овог филма да аутори „Балканску међу“ уопште нису ни гледали, него филму дописују своја лична лудила и фобије. Пишући недавно о овом филму овај критичар предвидео је жестоку реакцију Запада на истинит филмски призор агресије НАТО 1999. на СР Југославију.

Овакав манихејски лов на вештице, међутим, није могао да предвиди.

Божидар Зечевић

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Никола Танасић: „Балканска међа“ — филм какав смо дуго чекали (али нисмо смели и умели да га снимимо)

*СПУТЊИК: Руси исекли на фронцле „Тајмсову“ критику филма о Косову који је Британце погодио у живац

*Владан Јевтић: БАЛКАНСКА МЕЂА

*Владимир Димитријевић: „Балканска међа” и ратови у култури

*

*ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА: Снима се српско-руски филм о НАТО агресији на СРЈ

————

7.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. МИЛОШ МИЛОЈЕВИЋ ОЛГА ЛУКОВИЋ ПЈАНОВИЋ ЈОВАН ЦВИЈИЋ СПАСОЈЕВИЋ ПАНТЕЛИЈА СРЕЋКОВИЋ СУ ТО ОДАВНО ЗБОРИЛИ ДРУГИ ПРОБЛЕМ ЈЕ хазари ВЛАДАЈУ енглеском ЊИХОВА краљевска фамилија МРЗИ СРБЕ И РУСЕ СССС

    Свиђа ми се