АКТУЕЛНО

Предраг Јакшић: Промоција самоубиства на РТС-у


Трудим се да се суздржим и да не коментаришем медијске садржаје који се циљно пласирају из злонамерних разлога јер се њихови аутори и хране нашом пажњом.

Илустрација: КМ новине / 2019

Пише: Предраг Јакшић*

Опет, јуче, не знам шта ми је било, одгледах готово читаву последњу епизоду мини серије „Груди“ на РТС1.

И није да сам се зачудио катастрофалним квалитетом и потпуним дилетантизмом јер домаћи и „регионални“ драмски програм на РТС углавном је такав, те не бих то збиља ни коментарисао да се у наративу серији није појавило нешто толико поражавајуће да је питање да ли се ишта монструозније појавило на Јавном сервису.

Погледао сам данас како је на сајту РТС почетком месеца најављена ова серија и видех да је она јавности „продата“ као серија која би требало да подигне свест о раку дојке, том изузетно озбиљном проблему, да је серија „оптимистична“ и „духовита“ и да „има животан, реалан, људски крај“.

Али шта је серија поручила гледаоцима, гледатељкама пре свега.

Читава прича јунакиње оболеле од рака дојке завршава се тако што она одлази у хотел да се убије, да не би правила проблема укућанима, а новац који су јој пријатељи обезбедили за лечење оставља својој кћерки да има за школовање јер боље да збрине кћер него да се „узалудно“ лечи када је већ касно, кад је већ пропустила да све то избегне превентивом боље да умре под „својим“ условима. Кћерка, родбина, пријатељи, сви то прихватају као нормално.

Веровали или не, то је управо оно што су надлежни преко Јавног сервиса поручили женама Србије које су оболеле од рака дојке – убијте се.

Да ли је потребно нагласити да је серија део кампање коју Јавни сервис води у сарадњи са Министарством здравља наше државе. После се неко пита што нам је овако. Нисмо ми више ни друга ни трећа ни пета Србија, нисмо ми више ништа.

31. март 2019. 

*Предраг Јакшић је драмски писац и теоретичар, песник и филмски стваралац, рођен је у Старој Пазови 1972. године.

У Београду је завршио Правни факултет а нешто касније и Драматургију на Факултету драмских уметности где је тренутно је на докторским студијама Теорије културе медија.

ИЗВОР: КМ Новине

————–

6.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. У праву сте Брате у Христу, овакве рекламе из медија служе усвајању закона о еутаназији, и то плаћа сваки појединац (порески обвезник) отворимо очи, употребљавајмо оруђа која нам творац даде. Зато у борбу за природно право, мањина нека мисли и ради по вољи, већини није потребно следити, потребно се побунити јавно против разних промотера свега и свашта, зашто допуштати појединцима да нам перу мозак? Телевизор угаси, упали новине, слушај свој унутрашњи Глас!

    Свиђа ми се