АКТУЕЛНО

Инсајдер открива: Део нелегалног објекта на Панчићевом врху уписан у катастар на захтев инвеститорке


Уместо да буде срушен, део нелегалног објекта од преко 1.000 квадрата на Панчићевом врху, уписан је у катастар, открива Инсајдер. Упис је одобрила Служба за катастар непокретности Рашке по захтеву инвеститорке Снежане Митковић. У издатом решењу се нигде не наводи да је реч о нелегалном објекту, а све то је урађено упркос решењу о рушењу и извршењу које је Министарство грађевинарства донело још прошле године.

Јавности непозната а тужилаштву и даље недоступна инвеститорка нелегалног објекта на Панчићевом врху Снежана Митковић, успешно је уписала део објекта у катастар непокретности. Према информацијама Инсајдера, захтев за упис у лист непокретности инвеститорка је поднела још 10. јануара 2018. године, али јој је захтев одобрен тек 1. априла 2019. Она је тражила да се у катастар упише део објекта површине 43 квадратна метра који се налази на катастарској парцели 95 која припада општини Рашка.

У образложењу за прихватање захтева, рашка катастарска служба непокретности навела је да је Снежана Митковић као доказ промене стања на терену доставила елаборат геодетских радова који је оверио ГП Геопројект Плус из Бруса. У решењу се наводи да оно није коначно, и да је против њега могуће уложити жалбу у року од осам дана од достављања.

У документу пише и да је реч о објекту чија је основа површине 399 квадрата, да се 356 квадрата налази на катастарској парцели 1877/4 која припада општини Брус, а 43 квадрата на парцели 95 која припада општини Рашка. Митковић је упис у катастар тражила за део објекта од 43 квадрата. Реч је иначе о земљишту које је у власништву Републике Србије, а над којим право коришћења има ЈП Национални парк Копаоник.

Упркос законској обавеза, у овом решењу се нигде не наводи да је реч о нелегалном објекту. Наиме, према Закону о поступку уписа у катастар непокретности у случају када за објекат није издата грађевинска или употребна дозволе истовремено се уписује и одговарајућа забележба. То у овом случају није урађено.

Занимљиво је да док се Снежани Митковић одобрава захтев за упис мањег дела објекта који се налази на једној парцели, истовремено у катастру пише да је непознат власник другог већег дела истог нелегалног објекта на другој парцели. Као напомена стоји податак да је реч о објекту изграђеном без грађевинске дозволе.

Једна од бројних малверзација у случају Панчићев врх – промењен број парцеле

Како је открио Инсајдер у емисији Врх безакоња, нелегални објекат на Панчићевом врху изграђен је на парцели 1877/1 која је у децембру 2017. године подељена. Тако се десило да се спорни објекат сада налази на две парцеле, једној која припада општини Брус а друга Рашкој.
У одговору на питања новинара Инсајдера, из Службе катастра Општине Брус тада су навели да је захтев за препарцелацију поднело Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ у новембру 2017, а да је промена евидентирана након што је одлука постала правоснажна, 2018. године. Ова информација потврђена је Инсајдеру и у ЈП „Скијалишта Србије“ уз образложење да је то урађено због добијања дозвола за нову ски стазу на локацији Крчмар.

Упркос томе што у „Скијалиштима Србије“ тврде да је то урађено због нове стазе, занимљиво је да је таква одлука донета у периоду када је Републичка грађевинска инспекција, и то након писања Бирна, први пут изашла на терен и установила да се на врху Копаоника у Националном парку на парцели 1877/1 гради бесправни објекат од око 1.000 квадрата.

Инспекција је тада донела прво решење о рушењу а затим и коначно 24. јануара 2018. године. То решење се односило на бесправни објекат који је изграђен на парцели 1877/1 КО Брзеће. На овај начин је први пут одложено рушење објекта, јер је Министарство морало да изда ново решење о рушењу на новим парцелама.

Извор: Инсајдер

————

6.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић