АКТУЕЛНО

ДЕЦЕНИЈА постојања КЦ Град: ВИДентитети – специјална изложба савременог видео стваралаштва


После десет излагачих сезона, десет конкурса за излагање и преко стотину организованих изложби Градска галерија Културног центра Град обележиће 22. априла јубилеј, деценију постојања и рада, никако другачије до специјалном изложбом која ће још једном сумирати савремено стваралаштво у нашој земљи на једном малом узорку од целокупног портфолија уметника које је галерија представила у протеклих десет година.

У понедељак 22. априла од 20 часова изложба под називом ВИДентитети чији је аутор кустос Градске галерије Александар Стојановић Луци, представиће радове Александре Антић, Ђорђа Ћорића, Кристине Опарушић, Миодрага Кркобабића, Кристине Јовановић и Сандре Стојанoвић (Identical), Дејана Клемента и Сање Ћопић.

Уметничко истраживање идентитета у савременом друштву заједнички је именилац великог броја уметница и уметника на локалној сцени, што је била тема првог кустоског пројекта Стојановића, а поводом седмог рођендана галерије. Изложба ВИДентитети логични је наставак изложбе под називом Методологије деконструкције идентитета, одржане 2016. године, међутим овога пута поред истраживања идентитета заједнички именлац је и форма видео рада – медијума који је досад најмање био заступљен међу излагачима.

Отуда је наслов јасна симбиоза два основна параметра ове изложбе, како би се приказао јасан кустоски концепт – преглед истраживања разних утицаја савременог друштва на колективни односно лични идентитет уметника или публике у веома специфичним економско-политичким условима Србије, земље у вечитој транзицији и стагнацији, приказаних кроз видео радове и инсталације које садрже видео.

Већина аутора је публици КЦ Града добро позната, с обзиром да се у протеклој деценији представила самосталним пројектима у галерији, међутим имајући у виду улогу галерије у промоцији младих уметника и овога пута двоје аутора представљамо премијерно публици у Београду: Кристина Опарушић представиће нам свој мастер рад – интерактивну видео исталацију под називом МУВОЛ, док ће Ђорђе Ћорић изненадити публику својим радом на самом отварању изложбе. Након Ћорића, колектив Идентицал снимиће свој видео на лицу места пред публиком.

Целина поставке видеа и инсталација прати утицај национализма, митологије, капитализма и квази слободе у медијима на лични и колективни идентитет, као и утицаје друштвене, пословне и емоционалне елементе које појединим ауторима и ауторкама представљају пресудне утицаје на сопствени идентитет.

Изложба ће бити отворена до 5. маја, али позивамо посетиоце да дођу 22. априла, због горе поменутих радова које ће се видети у целости само током отварања.

Отварање ће бити праћено коктелом, а датуми вођења кроз изложбу биће најављени накнадно.

—-

5.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић