АКТУЕЛНО

Удружење балетских уметника Србије: КСЕНИЈА КЕЦОЈЕВИЋ (1932-2019) – ПАМТИЋЕМО ЈЕ С ВЕЛИКИМ ПОШТОВАЊЕМ И ЉУБАВЉУ


КСЕНИЈА КЕЦОЈЕВИЋ (1932-2019)

НАПУСТИЛА НАС ЈЕ НАША ДРАГА 
КСЕНИЈА КЕЦОЈЕВИЋ (1932-2019)
ПАМТИЋЕМО ЈЕ С ВЕЛИКИМ ПОШТОВАЊЕМ И ЉУБАВЉУ

Била је директорка балетске школе „Лујо Давичо“ двадесетиједну годину (1975-1996), памтиће је генерације балетских играча као утемељивача и светли пример наше балетске педагогије, као велики ауторитет и строгу фигуру, али и топлу мајчинску руку увек спремну да помогне.

Матурирала је у III Женској гимназији и дипломирала у Средњој балетској школи у Београду. По завршетку школовања ступила је у балетски ансамбл Српског народног позоришта где игра солистичке улоге у балетским и оперским представама.
У новосадској балетској школи започиње и педагошку каријеру. Враћа се у Београд где постаје наставник класичног балета и историјских игара у Средњој балетској школи. Уз рад у настави бави се и преношењм класичног балетског наслеђа, али и кореографијом. Ствара велики број тачака за јавне наступе ученика школе, током четрдесет година рада -позамашан кореографски опус.

Њени ученици су Иванка Лукатели, Љиљана Шарановић, Марија Јанковић, Милица Безмаревић, Маргарета Бата, Емилија Јовановић као и Владимир Логунов, Душан Симић, Радомир Вучић. Такође бројни педагози Балетске школе Лујо Давичо били су њени ученици Зинета Мусић, Мира Нешић, Борислава Дурић, Слободанка Ракић, Боса Мићуновић, Душанка Петровић, Боса Колунџија.

Спектар интересовања и деловања Ксеније Кецојевић изузетно је широк па се простире и у сфере превођења и писања стручне литературе. Аутор је две монографије Балетске школе Лујо Давичо поводом тридесет година (1977) и четрдесет година рада (1987), стручног балетског уџбеника Класичан балет за ученике другог разреда средње школе (1999) и дела о уметничкој игри и уметницима у оквиру Школског свезнања у издању Завода за уџбенике и наставна средства (2006). С руског језика превела је издања В. П. Меј и Н. П. Базарова Азбука класичног балета за I, II i III разред основне балетске школе (1998), Н. П. Базарова Класичан балет за IV разред основне балетске школе и I разред средње школе (1998), А. В. Никифорова Основи класичног балета са саветима педагога (2005).

Она лично, као и школа под њеним вођством добија бројне похвале и награде. Шири деловање балетске школе, па се истурена одељења отварају у Чачку, Зрењанину, Крагујевцу, Бору и Трстенику, а заслужна је и за формирње балетских школа у Суботици и Сарајеву. Залаже се и предлаже оснивање одсека за народну игру, а касније и за савремени смер у средњој балетској школи. Била је и гостујући педагог у балетским школама Сицилије у Сиракузи, Рагузи и Ђели, а активно је сарађивала и са школама у Варшави, Ерлангену, Москви, Лењинграду, Берлину, Хамбургу, Будимпешти и свим југословенским школама.

Носилац је великог броја награда, као и награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије.

***

——

5.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић