АКТУЕЛНО

Књига „Казивања лекара о Великом рату“


У кафеу књижаре Делфи у Студентском културном центру вечерас су се окупили бројни лекари свих генерација да би присуствовали представљању књиге „Казивања лекара о Великом рату“ проф. др Бранислава Димитријевића.

О књизи, поред приређивача Снежане Вељковић говорили су и др Јелена Јовановић Симић, кустос Музеја српске медицине Српског лекарског друштва и др Зоран Вацић, председник секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Ова књига из заоставштине познатог лекара и књижевника Бране Димитријевића, осим значајног сведочанства о позадинским приликама у Великом рату и потресним околностима у српском војном санитету у ратно време, богата је бројним изводима из дневника, сведочанствима, успоменама, фотографијама и оригиналним документима о овом периоду у Србији.

Овако свеобухватна, из угла лекара сведока, „Казивања лекара о Великом рату“ имају историјски значај, јер први пут изблиза сагледавају многе значајне историјске личности, политичаре, генерале, војсковође, лекаре и друге јавне личности онога времена.

Приређивачки рад докторке Снежане Вељковић на сређивању овог Димитријевићевог рукописа и уобличавању обимне грађе у узбудљиво и читко илустровано штиво још један је њен подвиг (поред монографије о Милану Јовановићу Морском) и хвале вредан труд да се сачува успомена на заслужне и свестране личности пожртвованих српских лекара, какав је био и Бранислав Димитријевић.

Др Димитријевић (1939-2015) је многим лекарима у публици био професор и ово је била прилика да чују о њему као личности која је имала изразити литерарни дар тако да написао низ прозних делима: прича, путописа, есеја и организовао је сваке године конгрес 800 година српске медицине, а као уредник је учествовао у издавању зборника радова и монографија о истакнутим српским лекарима.

Димитријевић је стрпљиво прикупљао грађу за своје најважније дело „Казивања лекара о Великом рату“ али није стигао да рукопис преточи у књигу.

фото: ЛАГУНА

Српско лекарско друштво је донело одлуку да се рукопис преточи у књигу и тај задатак је поверио др Снежани Вељковић која је вечерас испричала како је прво морала да се упозна са радом војног санитета а посебно о његовом деловању током Првог светског рата.

Она је истакла да је овом књигом подигла трајан споменик бројним лекарима који су од 1914. до 1918. пожртвовано лечили рањенике и војнике оболеле од разних заразних болести и при томе су и сами оболевали тако да их је велик број преминуо радећи савесно свој посао.

Она је истакла да је аутор сакупио грађу о нашим женама лекарима али и о странкињама које су долазиле у Србију да добровољно лече српске војнике од којих су многе умрле као жртве заразних болести. Посебно су потресни описи лечења војника који су се заразили тетанусом јер у то време није било лека за ту смртоносну инфекцију рана.

„Димитријевић је веома пластично описао све грозоте кроз које су пролазили болесници током преласка преко Албаније као да је и сам био присутан“, навела је Вељковићева.

ИЗВОР: РТВ

————-

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић