АКТУЕЛНО

Адвокат Караџића: Тражићемо поновно суђење због нових доказа


Одбрана бившег лидера босанских Срба Радована Караџића спрема се да крајем ове или почетком 2020. године уложи захтев за поновно суђење због новооткривених доказа, казао је за ТАСС Горан Петронијевић, један од Караџићевих адвоката.

 

Горан Петронијевић

„Спремамо захтев за поновно суђење. Ревизија је могућа ако одбрана или тужиоци наиђу на нове доказе или чињенице који нису били познати адвокатима оптужбе или одбране у време изрицања пресуде првостепеног или другостепеног суда, а који би могли да озбиљно утичу на судску пресуду“, казао је Петронијевић руској агенцији.

Он је рекао да одбрана поседује „озбиљан пакет докумената добијених од тужилаца у време када је већ било касно да се искористе у процесу“ и додао да је „95 одсто свих доказа било у поседу тужилаца“.

„Они су били у обавези да их предају и нама, али је, када су то коначно учинили, било прекасно, није било прилике да искористимо те доказе током суђења“, навео је Петронијевић.

Он је оценио да не постоји крајњи рок за одбрану да поднесе захтев за ревизију процеса.

„Покушаћемо да изанализирамо пресуду што је пре могуће, анализираћемо накнадно и откривене доказе што је пре могуће. Али, нећемо бити у прилици да завршимо тај посао пре краја ове или почетка наредне године“, казао је Петронијевић и додао да одбрана има неколико хиљада докумената које треба да анализира.

ТАСС подсећа да је Караџић у Хашком трибуналу у марту 2016. осуђен на 40 година затвора, пре свега због масакра у Сребреници, да би након жалбе одбране, 20. марта ове године пресуда преиначена у доживотни затвор.

ИЗВОР: РТРС

———-

30.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. znaci dokazi su predati tuziocu, a ne i branitelju, pa upravo zato da bi optuzbe ostale, a odbrana bila onemogucena – to nije sud, za dzabe se braniti od od haskih kriminalaca, vec treba njih raskrinkavati … meni nije jasno zasto se neke stvari razvlace i u prostoru i u vremenu… zar se ne mogu taksativno pobrojati sve njihove lazi i prevare umesto sto se prica razvodnjava… citam alekasadra dorina, i secam se i ranije sam ga citao kada ste objavljivali, ali sam i dalje zbunjen kako se ne mogu izvuci crtice/teze, taksativno pobrojati sve cinjenice vec nam se prica nudi u obliku teksta samo – ljudski mozak tako ne funkcionise

    Свиђа ми се

  2. ЈЕДИНО ЈЕ СЛОБОДА ПРАВЕДНО РЕШЕЊЕ И НИЈЕ РАДОВАН БИЈО ВОДЂА БОСАНСКИХ СРБА ВЕЋ СРБА УОШТЕ ПРЕКО ДРИНЕ ВРБАСА ИМАЈУ САМО СРБИ ТЕ ПОДЕЛЕ НА СРБИЈАНЦЕ БОСАНЦЕ ХЕРЦЕГОВЦЕ КРАЈИШНИКЕ ЦРНОГОРЦЕ СУ ДОВЕЛЕ НА ЖАЛОСТ ДО ПРОПАСТИ СРБСТВА ВАЗДА КАЖЕМ СРБИН САМ И НЕ МОЖЕМО БИТИ НИКАКВИ БОСАНЦИ ХЕРЦЕГОВЦИ СРБИЈАНЦИ ВЕЋ САМО СРБИ БОЉЕ ЈЕ РЕЋИ СРБИН И ПРИПАДНИСТ КОЈЕМ ПЛЕМЕНУ ПРИПАДАШ НЕК ГОСПОД ВАЗДА БУДЕ У ПОМОЋИ РАШИ И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛОБОДА ЗА РАШУ И ЗА СВЕ СРБЕ КОЈИ СУ У ТОЈ ПРОКЛЕТОЈ хашкој тамници СВАКИ СРБИН ЈЕ РАДОВАН СССС

    Свиђа ми се