АКТУЕЛНО

Протести „1 од 5 милиона“ одржани у више од 25 градова и општина (ФОТО, ВИДЕО)


Грађански протести „1 од 5 милиона“ који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављени су и у петак, у више од 25 градова и општина широм Србије.

Протести су вечерас одржани у Новом Саду, Нишу, Чачку, Горњем Милановцу, Ивањици, Житорађи, Вршцу, Лесковцу, Крушевцу, Шапцу, Пећинцима, Ужицу, Врању, Ваљеву, Панчеву, Зајечару, Кикинди, Апатину, Пожаревцу, Лазаревцу, Великој Плани, Шиду, Краљеву, Смедереву, Богатићу…

Дванаести протест „1 од 5 милиона“ у Нишу: „Вучић је потпуно уплашен од нас“

Подршка Александру Вучићу је најмања у последњих седам година, а само од почетка ових протеста изгубио је пет одсто гласова. Свима је већ јасно да је Вучић завршио своју политичку причу у Србији, да је готов и да више неће моћи да ради оно што је до сада радио, поручио је вечерас један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас на 12. грађанском протесту „Ниш без страха“, који је део протеста „1 од 5 милиона“, јавља дописница Данаса из Ниша Зорица Миладиновић.

Пред више стотина окупљених на централном градском тргу, Ђилас је рекао да учесници протеста не желе земљу у којој се људи запошљавају да би мотали каблове за плату од 200 евра или гледају како да из ње што пре побегну, већ земљу у којој је минимална плата 350 евра, а већина пристојно зарађује, прави породице и остаје овде. Он је казао да је из Србије 2011. године отишло 13 хиљада људи, а прошле године, после седам година Вучићевог „благостања“ скоро 100 хиљада људи.

„Без обзира на све сто мислим о Александру Вучићу, а сваки свој говор започињем речима да већег лажова није било у историји Србије, и све лажи које износи о мени из дана у дан, ако се најаве да ће у Србију доћи Фолксваген испоставе као тачне, обећавам да ћу му лично честитати због тога. Наша је идеја – Србија у којој се живи боље, у којој се не делимо на патриоте и непатриоте или по томе како смо гласали“, рекао је Ђилас, додајући да данас у Србији власт дели грађане и производи насиље, које потом приписује учесницима протеста и опозицији.

фото: Весна Торовић

Глумац Бранислав Лечић је на почетку говора, у граду Филмских сусрета, председнику Србије симболично доделио Гран при за најбољу улогу и главно глумачко остварење, називајући га у образложењу и „најбољим студентом права у универзуму и најбољим опсенаром у историји Србије“.

Лечић је казао да су Вучићеве намере јасне – да грађане претвори у пуке поданике и опљачка све што може, а да то чини кроз говор мржње и поделу народа на „наше и њихове“. Али, грађани данас не „ратују“ против Вучића, који је мање или више неважан, нити воде обичну политичку битку за демократско друштво са јаким институцијама, већ воде рат сами са собом, односно са својим кукавичлуком, спремношћу да буду корумпирани и да мирно гледају испред себе оне који су гори од њих.

„Они желе да будемо погнуте главе и нестанемо у сопственом анусу од страха. Али, неће им успети. Победићемо ако верујемо и ако будемо упорни. Видећете 13. априла, када се сви окупимо у Београду, каква је тактика. Тада ћемо знати шта даље. Овај грађански притисак на Вучића је изненадио све, а он је потпуно уплашен од нас, као и сваки ауторитарац“, рекао је Лечић.

Он је додао да је Зоран Ђинђић и убијен да би садашњем „олошу било дозвољено да нас понижава и пљачка“.

„Он га је и убио“, рекао је Лечић, али и додао да је Ђинђић поднео крвну жртву да би показао да постоји и другачија Србија, са стратегијом победе и друштвом у којем ће се ценити способност, рад и таленат.

Након окупљања на тргу, грађани су отишли у протестну шетњу до дописништва РТС-а, где су излепили налепнице протеста „1 од 5 милиона“. Када су пролазили поред зграде Општинског и Окружног суда скандирали су „Лопови“.

Следећи протест је заказан за петак 5. април.

Мирјана Карановић и Србијанка Турајлић на протесту у Горњем Милановцу

У Горњем Милановцу је одржан 12. по реду протест „Један од пет милиона“ на коме су говориле глумица Мирјана Карановић и професорке Србијанка Турајлић и Каролина Александровић.

Протести „Један од пет милиона“ одржавају се у Горњем Милановцу од 12. јануара.

Јанко Веселиновић на 11. протесту у Новом Саду: Вучићу, остале су ти још две недеље

“Нови Сад је постао веш машина за прање прљавог новца Мила Ђукановића и мафијаша са севера Косова и Метохије који су сада у Новом Саду! Није Нови Сад као што неки кажу у комуналној коалицији, као што кажу неки руководиоци Лиге социјалдемократа Војводине, Нови Сад је у криминалној коалицији”, рекао је проф др Јанко Веселиновић окупљенима на протестном скупу у Новом Саду.

фото: С.О

Веселиновић се осврнуо и на пожар који се синоћ десио на крову тржног центра Променада, рекавши да је горела зграда коју су направили криминалци, те да ће војвођански паори постати робови или у најбољем случају кметови на својој земљи јер у њој граде Вучићеви Арапи, јавља дописница Данаса из Новог Сада Тамара Копестинскиј.

Веселиновић је позвао све присутне да дођу на велики протест заказан 13. априла.

“Ми морамо да отерамо ове хохштаплере и док се то не деси не можемо да будемо ни добри родитељи, ни добри професори, ни добри грађани, ни добри људи. Морамо завршити овај посао заједно! Александру Вучићу смо дали рок до 13. априла. Остале су ти још две недеље Вучићу, четрнаест дана ти је остало да испуниш врло јасне захтеве. Ако се то не деси, драги пријатељи позивам вас да се 13. априла нађемо у Београду и да чекамо да захтеви буду испуњени”, рекао је Веселиновић.

На скупу су говорили и студент Никола Сибинић, као и балерина Народног позоришта у Београду Бојана Леко, која је између осталог изјавила да народ протестује у више од 100 градова и места у Србији, те да захтева ослобађање медија, стварање неопходних услова за слободне демократске изборе, и промену система из корена, те да зато “поштовани грађани нема повлачења, нема предаје, диктатор мора пасти!”.

Протестном скупу „1 од 5 милиона“ у Новом Саду и овог петка су се придружити новосадски студенти, који се сваког петка окупљају код фонтане испред студентског дома „Слободан Бајић“ у 17 часова.

Учесници протеста су после скупа на Позоришном тргу који је почео у 18 часова, кренули у протестну шетњу градским улицама, и то дуж Булевара Мхајла Пупина, Кеја жртава рације и Улице Максима Горког.

Испред зграде „Радио-телевизије Војводине“, као и прошлог петка, организован је “Грађански дневник” у којем учесници протеста обавештавају јавност о најважнијим догађајима у граду и друштву, а о којим, како наводе организатори “јавни медијски сервиси и остали медији под контролом режима нису извештавали објективно и професионално, или нису извештавали уопште.”

Седми протест у Ивањици: „Никада горе овај народ није живео“

Седми по реду протест грађана „1 од 5 милиона“ одржан је вечерас у Ивањици. Окупљеним Ивањичанима обратили су се Мишо Марковић историчар, Јован Марковић, бивши градоначелник Ужица и Раденко Марић из Удружења малинара западне Србије. После скупа у центру града, учесници протеста шетали су од центра града до трга Дома културе.

ФОТО: М.Б.

Организатори протеста су поновили захтеве за оставкама Александра Вучића, Маје Гојковић и Ане Брнабић, као и стварање услова за нормалне изборе, алудирајући на слободу медија.

Историчар Мишо Марковић је рекао да је ова земља имала турбуленције у прошлости, али да будућност мора да буде другачија.

“Понижени смо и то не можемо да поднесемо. Невероватне ствари нам се дешавају и никада горе овај народ није живео”, навео је Марковић.

Јован Марковић бивши градоначелник Ужица је рекао да ових седам година симболизује владавину само једног човека и једног система који мора да постане прошлост.

“У односу на период од 2000. године када се све сабере ми смо нешто и урадили и оно што је нама битно је да то грађани виде. Био сам сведок када су многи грађани губили веру и наду. Сви који су били преплашени и били негде у прикрајку су били поносни када смо се 5. октобра вратили из Београда када смо освојили слободу. Тако ће бити и овај пут. Потпуно сам уверен у то”, рекао је Марковић.

Раденко Марић, председник Удружења Подголијски плодови, истакао је да локална власт у Ивањици није много урадила да помогне малинарима.

“На њиховом предизборном флајеру је била малина, сви су се лепо сликали и стали иза ње, а када је пољопривредницима била потребна њихова помоћ нигде их није било. То мора да се мења и нема нам друге него да правду потражимо 13. априла”, нагласио је Марић.

Организатори су следећи протест најавили за петак 5. април у 20 часова.

На протесту Један од пет милиона у Чачку позив на велико окупљање 13. априла у Београду

Учесници протеста „Један од пет милиона“ у Чачку позвали су вечерас грађане да дођу масовно у Београд на велико окупљање 13. априла, и затражили оставке председника Србије, Владе и Скупштине Србије Александра Вучића, Ане Брнабић и Маје Гојковић, као и слободне медије и изборе на свим нивоима.

Неколико стотина грађана окупило се на скупу који је одржан 11. пут, и захтевало оставке руководства Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Војводине и чланова Регулаторног тела за електронске медије, преноси Бета.

Окупљени грађани потписивали су Споразум са народом и лепили налепнице са „Вучићевим лажима“ на стуб за лепљење реклама.

На протесту су говорили војник са Кошара Слободан Ненадић из Чачка, историчар и пуковник у пензији Драган Крсмановић, колумниста Александар Бећић и Срђан Миливојевић из Демократске странке, који је најављен као „борац за слободу“.

Крсмановић је рекао да је свакој генерацији постављено у задатак да мора да се избори за слободу јер „слобода није освојена једном за свагда“.

Он је додао да је једна мала група људи „узурпирала српску државу“ и да се држава мора вратити „у руке српских грађана“.

„Ова власт није успела да обезбеди ни парламентарну демократију, ни слободу, ни медијску равнопавнсот, није учинила ништа да спечи да млади људи одлазе масовно из земље, а неће успети ни да заштити Косово, ни да обезбеди мир и стабилност. Ми им поручујемо да је дошло време да оду и да нећемо трпети њихове лажи и манипулације“, рекао је Крсмановић.

Бећић рекао је да је пре неколико дана Брнабић, коју је назвао „госпођа фикус“ опет „слагала“ када је рекла да неће да да оставку зато што су њу изабрали.

„Госпођо фикус нико тебе није бирао, тебе је именовао велики вођа, теби је господар Вучић издиктирао ко ће ти бити у кабинету. И не можеш ти да тврдиш како си изабрана великом већином грађана, јер нико за тебе није гласао“, рекао је Бећић.

Он је додао да је председница Брнабић рекла да од ње оставку не траже грађани него они који су за насиље, па је зато извадио своју личну карту и поручио јој да као грађанин од ње и Вучића тражи оставке.

„Велики вођа Србије тврди како смо ми за насиље, како смо ми дивљаци. Он тврди како неће да да оставку јер се брине о будућности Срба на Косову и о безбедности земље. Вучићу, тамо где си се ти бринуо о будућности Срба, Срба више нема, тамо где си се ти бринуо о бољитку, бољитка нема“, рекао је Бећић.

Миливојевић позвао је грађане да дођу 13. априла у Београд „победе зло“, упалио бакљу и запевао песму Востани Сербије.

„Долазимо у Београд да кажемо и (власнику ТВ Пинк) Жељку Митровићу и његовом газди да по Београду више неће моћи да гази ни његов син, ни газдин брат, да Србијом више неће владати онај ко има већи џип, већу штанглу, бољи снајпер, него онај ко сме да изађе на црту и да се супротстави том злу, а то су пре свега Чачани“, рекао је Миливојевић.

Након говора, окупљени грађани су прошетали улицама у ширем центру града уз звуке пиштаљки, труба и са добошаром.

На почетку колоне грађани су носили велики транспарент „Чачак без страха, један од пет милиона“, док су у колони бројни грађани носили транпренте на којима је писало „Ми или он, 13. април Београд“.

Грађани Житорађа не одустају од идеје да сачувају стадион

На још једним протестима у Житорађи, поновљени су стари захтеви незадовољних грађана ове општине, пре свега траже да се одустане од рушења стадиона и изградње базена на том месту, али и преиспитивање одговорности председника општине Ивана Станојевића, након што је како тврде протестанти, пре десетак дана у његовој канцеларији претучен Милан Благојевић, један од организатора „1 од 5 милиона“.

Гости на протесту били су Марко Димић из Савеза за Србију и Тијана Хегић, преносе Јужне вести.

Они су говорећи пред окупљеним грађанима још једном позвали све слободоумне људе да за петнаестак дана крену пут Београда.

ВРШАЦ

Марчело у Лесковцу: Време је да се пробудимо

Незадовољство резултатима актуелне власти Лесковчани су вечерас девети пут изразили протестном шетњом, која је почела у Широкој чаршији, а окупљеним грађанима се обратио Марко Шелић Марчело, који је рекао да ову власт трпимо већ седам година и да је време да се пробудимо.

Он је истакао да се не слаже са захтевом за подношење оставки државних челника, јер би оне изгледале као она коју је поднео председник Општине Брус. Није поента у оставкама, него у промени система, слободи медија, престанку владавине страха. То доноси промену, а оставке су ту иди ми-дођи ми, казао је Марчело, преноси новинска агенција ФоНет.

Марчело је оптужио председника Србије Александра Вучића да жели да из ове ситуације, посебно са Косовом, изађе као отац нације, поручивши да неће бити тако, јер ће бити запамћен као зла маћеха.

Марчело је рекао и да не треба говорити о прелазној влади, у којој ће бити само стручњаци, ако се не каже ко су ти људи, како се зову и презивају. Након његовог обраћања, грађани су уз звиждуке из пиштаљки и вувузела и узвикивање парола прошетали Лесковцем.

У Крушевцу протест Један од пет милиона и контра протест

Протест „Један од пет милиона“ одржан је вечерас у Крушевцу уз контра протест чланица Савета за родну равноправност из тог града, које припадају владајућим странкама.

Бета преноси да су се на Тргу младих окупиле жене, међу којима и Весна Лазаревић заменица градоначелнице тог града чију оставку захтевају грађани на протесту Један од пет милиона.

Оне су казале да желе да одбране град од незваних гостију, јер су тврдиле да међу окупљенима на грађанском протесту нема становника Крушевца.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић рекао је о контра скупу да је жалосно како власт дели људе у Србији те да су то ситуације које треба избећи.

„Морамо избећи било какве сукобе, морамо инсистирати да власт испуни наше захтеве, фер и слободне медије, заједнички договор са државним органима како то да спроведемо“, рекао је Стефановић.

Он је додао да то желе да спроведу једино кроз дијалог и да забрињава „тврди став“ председника Србије Александра Вучића и других представника власти да не желе договор са грађанима који протестују и са опозицијом.

Лидер Левице Србије поручио је да до испуњења захтева протеста треба ићи мирно, стрпљиво, сталожено, те да ако до тога не дође до 13. априла, опозиција ће позвати грађане и на неке друге акције, мирне, у складу са законом.

Стефановић је, коментаришући то што је Више јавно тужилаштво у Крушевцу подигло оптужницу четири месеца након напада који се на њега и на још две особе десио у Крушевцу, казао да је у сваком случају пријатно изненађен, али да се не слаже са тиме што су оптужени за изазивање опасности на јавном скупу, а не за покушај убиства.

Он је оценио да су окупљени на протесту „Један од пет милиона“ будућност, док су звуци са контра скупа прошлост.

„Ми знамо да свака глава, сваки човек који је вечерас у овом протесту вреди десетине, стотине других који су заробљени страхом и уценом и сада стоје иза својих завеса иза прозора и кришом нас гледају“, казао је он.

Глумац и водитељ Марко Степановић казао је да је Крушевац вечерас пример демократије, јер су на две стране окупљене групе које различито мисле и узвикују различите пароле, те да то значи да има наде за Србију.

Председник синдиката Слога Жељко Веселиновић понудио је окупљенима на контра скупу да им напише тужбе против оних који су их уценили остајањем без посла ако се не појаве на том скупу.

Демонстранти су кренули у шетњу главним улицама, док су жене окупљене на контра скупу, које су стајале на тротоару, узвикивале супротне пароле и добацивале понеку псовку.

На протесту у Шапцу редари сами морали да регулишу саобраћај јер није било саобраћајне полиције

На вечерашњој шетњи #1од5 милиона у Шапцу, саобраћајна полиција није осигурала безбедност учесника протеста. Тим поводом, Савез Младих Шабац, као један од организатора осудио је овај недемократски чин, и издао саопштење, које објављујемо у целости:

„Чему (коме) служи полиција?

Кроз холивудске филмове научили смо да је слоган америчке полиције „To serve and protect“ (Да служи и заштити), па смо ваљда, као генерација одрасла на тим филмовима, претпоставили да наша полиција има сличну улогу. Знамо да им је на челу министар који је купио диплому, и који позицију шефа унутрашњих послова користи за личну промоцију, и клеветање политичких противника.

Али то је политика, а полиција би, као служба који је основана да заштити грађане, требало да функционише професионално, без обзира на одлуке шарлатана са врха. Без предрасуда, и без дискриминације, према свим грађанима Републике Србије.

Вечерас (петак, 29.03.2019. године) одржан је 11. по реду протест #1од5милиона, где је Савез Младих Шабац учествовао као један од организатора. Након више од два месеца шетње, донета је одлука да се промени траса, и да се иде према насељу Тркалиште. Тачан распоред улица је уредно пријављен полицији, и то седам дана унапред, са напоменом да се мења траса шетње, а полиција је дала дозволу.

Основано је било очекивати да ће саобраћајна полиција изаћи, и регулисати саобраћај током шетње, као што је то чинила претходних недеља, и као што то чини на протестима у другим градовима, те на тај начин заштитити грађане који протестују против режима који је сваког дана један корак ближе аутократији. Ово није само морална дужност полиције, него и законом дефинисана обавеза.

Но, на вечерашњој шетњи је било више него упадљиво одсуство полиције на кључним раскрсницама у граду. Редари организатора су морали сами да заустављају саобраћај и усмеравају возила која су била на траси шетње. Ово није посао организатора!

Грађани, који траже основна људска права и слободе (за које су се цивилизоване државе избориле још у 18. веку), су се осетили несигурно, и незаштићено. На срећу, редари су били на висини овог неочекиваног задатка, и осигурали безбедну шетњу за све учеснике.

Као Савез Младих Шабац, оштро осуђујемо одлуку Полицијске управе Шабац да не пружи заштиту својим суграђанима на вечерашњем протесту.

И истовремено питамо начелника саобраћајне полиције у Шапцу – ко је донео овакву одлуку противну закону? Да ли је ово било политичко наређење, или професионална одлука? И у чијем интересу они обављају своју дужност – интересу свог народа, или интересу партије која је узурпирала државу?

Желимо да подсетимо све запослене у Министарству унутрашњих послова да држава има овлашћење употребе силе, само зато што јој је народ поверио ту дужност, али, на крају, грађани наше земље су врховни носиоци легитимитета.“

ПЕЋИНЦИ

УЖИЦЕ

Јовановић у Врању: Вучић блефира најавом контрамитинга за 19. април

Фото: Војкан Ристић

Будите спремни да када дођете у ваш и наш престони Београд 13. априла нема повратка у Врање док не завршимо оно што сте ви овде започели, али и грађани Србије у више од сто општина“, поручио је окупљеним грађанима Врања на десетом протестном скупу „1 од 5 милиона“ Никола Јовановић, одборник у Скупштини Града Београда, јавља дописник Данаса Војкан Ристић.

„Наш скуп у Београду је скуп за слободне изборе у року од шест до девет месеци, скуп за оставку јуловског дезертера на месту министра одбране, министра финансија који има 45 рачуна у иностранству, председнице владе и парламента“, рекао је Јовановић.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је вечерас у Врању на протесту „Један од пет милиона“ да председник Србије и СНС-а Александар Вучић „блефира“ најавом да ће 19. априла одржати контрамитинг у Београду.

„Реч је о чистом блефу. Искључива сврха најаве контрамитинга је подизање пољуљаног морала Вучићевих симпатизера и могуће је да тог митинга на крају неће ни бити“, рекао је Јовановић, наводи се у саопштењу Народне странке.

Јовановић је оценио да је смешно да Вучић, који је морао да шаље 70 аутобуса у Смедерево на свој митинг, сада прети Београђанима великим митингом у престоници.

Окупљенима се, преносећи поздраве из Новог Сада, обратио и Мирослав Васин наглашавајући да од „свеопштег благостања млади одлазе из Србије, радници раде за тридесетак хиљада динара, а пољопривредници свој паорски посао сматрају неисплативим“.

„Не желимо тај Вучићев мед и млеко и зато морамо да мењамо, а прилика за то је 13. април, када ћемо у историју послати власт лажи и обмане“, рекао је Васин.

Протестна колона је у пратњи добошара уз звуке пиштаљки, прошетала новом трасом у центру града скандирајући „Готов је“ и „Вучићу лопове“.

„Београђани су добри домаћини и сви су 13. априла добродошли. Позивам вас да заједно искажемо незадовољство због лошег живота у Србији и протестујемо због непоштених изборних услова који нас онемогућавају да пробамо нешто друго и изаберемо бољу власт од ове“, рекао је Јовановић.

ВАЉЕВО

Протесту Један од пет милиона у Панчеву придружили се и незадовољни пољопривредници

Протесту „Један од пет милиона“ у Панчеву вечерас су се придружили пољопривредници незадовољни актуелном државном аграрном политиком, и затражили враћање субвенција на 100 евра по хектару, преноси Бета.

Представници Удружења „Панчевачки ратари“ захтевају да се дизел гориво ослободи акциза за пољопривреднике, да им се повећају пензије за 100 одсто и да се отпише накнада за одводњавање.

Пољопривредници су оценили да је актуелна власт разорила породично пољопривредно газдинство и затражили од градске власти да се новац од лицитације државног пољопривредног земљишта троши наменски у складу са законом.

„До испуњења наших захтева – апсолутно подржавамо протесте и општу грађанску непослушност! Живели слободни грађани“, наводи се у саопштењу које су потписали наведено Удружење и „Грађанска непослушност Долово“.

Протест у Зајечару: „Вучић је себи у време рата обезбедио велики, државни стан. Толико о његовом поштењу“

У Зајечару је вечерас одржан једанаести протест #1 од 5 милиона“. Ове вечери окупљенима код споменика Николи Пашићу обратила се прво Селена Ристић-Витомировић, глумица и једна од организаторки грађанског протеста, а први говорник је била Драгана Рашић, одборник и функционер локалног ДС-а.

Она је највећи део свог обраћања окупљеним грађанима посветила локалним приликама. Суштина њеног обраћања је да је у Зајечару на делу неспособна и корумпирана власт, а посебно је говорила о изневереним обећањима бившег и актуелног градоначелника Бошка Ничића, означивши га најодговорнијим за катастрофално стање у граду, јавља дописник Данаса Владо Маџоски.

„Зар за оставку градоначелника није довољна чињеница да му је због корупције ухапшен један од најближих сарадника, који је иначе водио сектор набавки и тендера у ГУ? Да ли знате да град Зајечар „бесплатна“ Гитаријада кошта 300 хиљада евра, а да се новац разбацује на зимско клизалиште које је било неупотребљиво, на затворени базен у којем није било купача ове зиме? Ти и слични „пројекти“ су појели новац за неке прече послове које треба обавити у граду, тако да је смена ове локалне власти заиста неопходна“, рекла је присутнима Драгана Рашић.

извор: Глас Зајечара

Други говорник је био Лазар Ђуровић, из Народне странке, који је говорио о урушеним институцијама Србије. Посебно је нагласио да не бисмо имали Јутку, Палму, Бошка Ничића да институције функционишу, као ни Александра Вучића, који је толико пута слагао српски народ као ниједан политичар до сада. Оптужио је Вучића да својим понашањем дефакто помаже стварање Велике Албаније и да у томе мора бити спречен.

Ђуровић је подсетио присутне да је својевремено Вучић био дужан много пара за комуналне услуге и да годинама није плаћао фиксни телефон, а да је себи у време рата обезбедио велики, државни стан. Толико о поштењу Вучића, те је сасвим природно што се у Србији демонстрира и траже промене.

На крају скупа договорено је да се наредног петка у исто време одржи дванаести протест. Након тога неколико стотина грађана је шетало градским улицама.

Градски одбор „Доста је било“ у Зајечару већ је обавестио јавност да сматра да протести против напредњачке власти, који су започели као грађански, морају и да остану грађански а да главни захтев протеста треба да буде захтев за фер изборе.

Живи зид комуналаца око зграда у центру

Портал Глас Зајечара јавља да су припадници зајечарске комуналне полиције формирали живи зид око појединих зграда у центру и зграде Градске управе Зајечар кало би спречили учеснике протеста да лепе налепнице, као и да су фотографисали учеснике протеста.

Кикинда: Након тешког времена долазе падавине, а потом следи разведравање

На осмом протесту „1 од 5 милиона“ пред око 300 окупљених Кикинђана говорили су новинар Саша Микић, млади економиста Иван Олајић и народни посланик Марко Ђуришић, јављају репортери Кикиндских новина.

Некадашњи спортски новинар РТС-а прочитао је вести у „Слободном дневнику“ који су организатори увели као, како су рекли, алтернативу правом Дневнику РТС-а на којем се праве вести не чују.

Након вести о политичким и економским догађајима у земљи и граду, Микић је „Дневник“ завршио временском прогнозом.

„И у наредним данима очекује нас тешко и тмурно време, из којег ће се убрзо изродити падавине, и тек након тога ће доћи до разведравања“, објаснио је Микић.

фото: Кикиндске новине

Народни посланик Социјалдемократске странке, Марко Ђуришић, констатовао је да након седам година власти Александра Вучића нема никаквих назнака да је дошло златно доба.

„Обећали су борбу против корупције и криминала, а ми данас имамо никад већу корупцију и никад већи криминал. Томе морамо да станемо на пут и позивам вас да се окупимо 13. априла у Београду, свих пет милиона нас, и да поручимо Вучићу да је његово време истекло“, поручио је Ђуришић.

Потом је протестна колона прошла стандардном трасом централним градским улицама, уз музику са разгласа и без иједног инцидента.

Предраг Воштинић на протесту у Апатину: Србија је пуна ђубрета

На деветом по реду протесту у Апатину говорили су Предраг Воштинић из Локалног фронта Краљево, Бранислав Милојичић и Дејан Бачић из удружења грађана „Без страха“.

Позвани су сви грађани да се ослободе страха и изађу на улице.

Фото: Удружење грађана „Без страха Апатин“

Воштинић је рекао како је Србија пуна ђубрета које ваља очистити, те да грађани то морају да учине сами, наводи се, између осталог, у саопштењу удружења грађана „Без страха“.

Милојичић је навео да Вучић изгледа није председник свих грађана те да га од овог момента “ и не сматрамо својим председником“.

На крају шетње испред зграде општине обратио се и Дејан Бачић који је критиковао све одборнике који месецима ћуте на све злоупотребе од стране челника општине Апатин, као симбол њиховог рада окачено је 29 тоалет папира колико има и одборника, а највећи тоалет папири резервисани су за челнике Општине.

У Пожаревцу одржан десети по реду протест 1 од 5 милиона

Десети пут заредом грађани Пожаревца окупили су се на централном градском тргу како би у оквиру протеста 1 од 5 милиона исказали незадовољство стањем у држави. Овог петка грађанима су се обратили Сузана Горановић, Марица Ђокановић и Виолета Томић, јавља дописник Данаса из Пожаревца Момчило Вељковић.

Фото: М. Вељковић

Пожаревљанка Сузана Горановић је рекла да садашња градска власт на чијем је челу Српска напредна странка не чини ништа како би побољшала живот грађанима Пожаревца.

„Питам Вас грађане Пожаревца јесмо ли овако навикли да се опходе према нама, јесмо ли заиста толико отупели. Најсуровије сте се обрачунали са мном, са нама и нећемо Вам опростити дискриминаторско поступање зато што не мислимо као и ви. Ја нисам као Ви из власти, јер имам своје мишљење и свој став“, нагласила је Сузана Горановић.

Марица Ђокановић, учитељица из Пожаревца рекла је да је градска власт Пожаревца последњом рационализацијом укинула седам сеоских школа.

„Укидање школа они називају рационализацијом, а не знају да се укидањем школа укида и расад знања. Укида се срећа младим нараштајима, укида се место културе. Ако је рационализација тако добра, зашто, господо из градске власти, не кренете са рационализацијом Вас самих. Укините ваша радна места, абдицирајте и укините обитавање у вашим фотељама“ истакла је Ђокановић.

Виолета Томић, историчар уметности из Пожаревца нагласила је да јој је част да се обрати храбрим људима Пожаревца.

„Садашња градска власт жели да сруши део родне куће познате сликарке Милене Павловић Барили и претвори је у стаклени излог. Уместо да се кућа реконструише на основу историјских докумената они новим здањем у стаклу у потпуности негирају оргинални простор Миленине куће. Ова власт предвиђа да у галерији Милена Павловић Барили отвори кафану где би се по плану архитекте пила квалитетна вина из региона и конзумирала јела“, казала је Виолета Томић.

После одржаних говора око 350 Пожаревљана учествовало је у протестној шетњи централним градским улицама.

ЛАЗАРЕВАЦ

ВЕЛИКА ПЛАНА

ШИД

КРАЉЕВО

Зеленовић позвао Смедеревце у Шабац да виде како може да изгледа другачија Србија

Смедеревци који протестују окупили су се овог петка по девети пут на Тргу код дуда, где им се први обратио студент Никола Ђурић.

„Дошао сам овде у Смедерево, у једну од српских престоница, да у име свих младих дам обећање да нећемо отићи из ове државе. Ближи нам се 4. април, Дан студената, дан када су 1936. године студенти попут нас устали против фашизма. Ми смо данас поново у тој ситуацији. Могу да нас хапсе, могу да нам прете, да нас туку, ми се нећемо повући. Уништили су нам институције у које је наш народ имао највише поверења, нашу цркву и нашу војску. Патријарх верског крила Српске напредне странке рекао је да не знамо шта радимо. Знамо, врло добро. Онда када патријарх почне да шета са својим народом тада ће имати право да изнесе своје ставове. До тад, хвала му на савету и видимо се на улици“, рекао је између осталог Ђурић.

Потом је пред Смедеревце окупљене код Дуда изашао Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, како је најављен, први човек ретког града који доказује да је могућ и другачији живот.

„Не можемо Србију да ослободимо, ако велики број наших суграђана не добије прилику да одлучује о свом новцу. Ми смо то у Шапцу урадили, назвали смо то референдумима, и чак смо успели у једном тренутку да ове несретне напредњаке у нашем локалном парламенту натерамо да гласају за то. Да гласају за нешто што иначе није у њиховој природи, а то је да дозволе грађанима да одлучују непосредно о свом новцу. Када то отворите, дате грађанима да одлучују о новцу, онда нема више намештених тендера, нема „пријатеља и рођака“, нема „уграђивања“ у цену… Имате народну вољу, стварне потребе људи, и онда да видите како гласају за своје амбуланте, своје школе, своје вртиће, путеве, наводњавање… Штогод они мисле да им је важно и потребно да би живели боље. Када људима дате ту прилику, и када имате слободне медије да то кажете, онда више Вучић није тема. Никоме. Престаје да буде тема када пустите живот, да о њему разговарамо“, казао је Зеленовић позвавши Смедеревце у Шабац да се увере у његове речи, да виде како изгледају установе, јавна предузећа са најмањим бројем запослених и најмањим ценама услуга, како изгледа највећа производња јагода и малина у Србији, како изгледа тамошња индустријска зона…

„Све то може да се види, може да се пипне, да се провери… Питање је само да ли желимо такву Србију. Оног тренутка када изградимо Србију у којој има довољно воде, канализације за све, постројења за пречишћавање отпадних вода, у којој су аутопутеви свуда, од наших пара, не од туђих, са нашим уштедама, поштеним јавним пословима, са паметним и способним људима, онда ћемо ући у нову епоху. Нова епоха је да Никола и ови људи који су овде говорили – не иду из Србије. Да они не оду, али и да се 650.000 људи који су отишли у иностранство, најспособнији од нас, одлуче да се враћају. Ми морамо да створимо такву Србију, да је ослободимо. Зато вас позивам да не одустајете, иако вам говоре да нема шансе да се промени Вучић, говорили су тако и за Слободана Милошевића, да је фактор стабилности на Балкану, па се за два месеца све променило. Морамо да будемо упорни, да будемо достојанствени, јер он на наше достојанствене протесте нема одговор. Ми желимо другачију Србију, бољу Србију, и ја вас позивам да такву и направимо“, рекао је окупљенима код Дуда Зеленовић, преноси Подунавље.инфо.

Протест у Богатићу: „Најновије вести на државној телевизији су да краставци, наш производ, не могу да се продају, увозе се из Албаније“

Шести по реду протест „Један од пет милиона“ одржан је у четвртак у Богатићу. Као и на претходним скуповима, грађани су се најпре окупили на платоу испред зграде Скупштине Општине, где им је Горан Лацковић представио говорнике, Драгана Марковића из Салаша Црнобарског, Срђана Митрашиновића, председника градског одбора Народне странке Шабац и Срђана Миливојевића, једног од оснивача „Отпора“.

Фото: Покренимо Мачву #1од5милиона

Снага је у нама и нашем јединству, рекао је Драган Марковић, и навео да су општина и Србија наше двориште и наша домовина, преноси Удружење грађана „Покренимо Мачву #1од5милиона“.

„Најновије вести на државној телевизији су да краставци, наш производ, не могу да се продају, увозе се из Албаније. Мачва је некад била велики повртарски крај, тога више неће бити, гаси се једно по једно. Не можемо да се такмичимо са људима који увозе све и свашта. Цена бикова сишла је испод два евра, свиње 115 динара. А где су ти извози за Турску и Кину? Колико ћемо још моћи егзистирати на овим просторима на такав начин. Дајте основно, што нама живот значи. Доћи ће једног дана да за рачуне нећемо имати. Субвенције се не исплаћују 13 месеци, а пробајте ви да не платите њима. Прошле и претпрошле године купус се увозио из земаља које субвенционишу своје произвођаче, ми њима не можемо бити конкуренција“, додао је Марковић.

„Као један од вас, као поносни Мачванин, ја ове протесте доживљавам као још једну обавезу према нашим старим који су се борили за своју земљу“, почео је своје обраћање Срђан Митрашиновић.

„Месецима се на улицама Србије налази велики број људи, који покушавају да скрену пажњу на тешке услове у којима данас функционишу. Један човек, једна партија, укинули су све институције и у овом тренутку све функционише апсолутно тако како они хоће. Имамо ситуацију да нема система, да је урушено правосуђе, здравство, школство и да не постоји вера младих људи у то да је у овој држави од поштеног рада могуће пристојно живети. Да би успели да створимо систем и вратимо државу институцијама, а институције приближимо народу, он мора да оде“, рекао је Митрашиновић.

Фото: Покренимо Мачву #1од5милиона

Срђан Миливојевић навео је да је грађанима Богатића, Мачве и Србије неопходно обезбедити услове за пристојан живот, слободан избор и да без намирења правде нема искорака напред.

„Ја сам овде дошао да грађанима Богатића упутим позивницу за протест у Београду, 13. априла. Поред мене ту позивницу шаљу и највиши функционери Српске напредне странке, свакодневним понављањем бесмислица, иритирајући грађане, додајући нов пламен на огањ народног незадовољства. Такође сам дошао да им кажем да Александар Вучић планира да распише изборе за јун месец, јер је премијерки истекао рок трајања. Он је нашао нову кандидаткињу за премијера, то је Мирјана Марковић, коју суд убрзано ослобађа сваке одговорности за почињена недела у претходном периоду. И оно што је најважније, дошао сам да кажем грађанима да ћемо ми одбранити наше достојанство, владавину права у овој земљи, да ћемо вратити институције и да ћемо вратити код грађана сигурност, да људи могу пристојно да живе од свог рада и да више неће бити никога ко ће их присиљавати да гласају за ову или ону опцију“, изјавио је Срђан Миливојевић.

Окупљени су потом кренули у протестну шетњу, новом рутом, улицом Војводе Степе, а следећи протест најављен је за четвртак, 4. април, од 20 сати.

ИЗВОР: ДАНАС

———–

30.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић