АКТУЕЛНО

ЦХФ СРБИЈА: НЕ ОДУСТАЈЕМО – 2.априла, 12-16 часова чекамо СТАВ испред ВКС


Центар за заштиту корисника банкарских услуга „ЦХФ СРБИЈА“
Матични број: 28208227, ПИБ 109637901
Ул. Цара Лазара бр.5-7
e-mail: chfsrbija@gmail.com
www.chfsrbija.org

Београд, 29.3.2019.године

 

ПРЕДМЕТ: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Удружење грађана задужених фиктивним дуговима у швајцарским францима, који су осам дана непрекидно протествовали испред зграде Врховног касационог суда у Београду, Немањина 9, обавештавају јавност да су се на молбу председника Републике Србије, привремено разишли до петка 05.априла 2019.године, када ће протест бити настављен уколико се проблем ових кредита не реши.

Једини захтев који имамо је да Врховни касациони суд ради свој посао и да то ради на начин на који то раде сви европски судови, а што Врховни касациони суд избегава већ пуне 4 године.

Од стране председника Републике Србије су изнети предлози да се држава укључи у решавање овог проблема, тако да ћемо у понедељак 01.априла 2019.године предати нашу документацију и изнети аргументе које је то решење најбоље за све учеснике, јер верујемо да нема потребе да грађани Републике Србије сносе терет лоших кредита.

У том смислу, ценимо заинтересованост самог врха државе да чује и аргументе друге стране, а не само банака и да се активно укључи у решавање овог озбиљног проблема. Какав ће бити предлог Владе за сада је још рано коментарисати.

Врховни касациони суд обећао је да ће 02.априла 2019.године донети правни став поводом ових кредита, те ће се тог дана у периоду 12-16 часова окупити корисници кредита којима су уговори раскинути како би подсетили Врховни касациони суд на дато обећање и скренули пажњу да њима било каква конверзија не помаже, већ само судска одлука, а тих корисника има преко 5.700.

У светлу наведеног, Удружење ЦХФ Србија обавештава јавност да је правни став Врховног касационог суда нужан и битан!

Са јасним и недвосмисленим ставом Врховног касационог суда, сви проблеми могу бити решени, без било каквог трошка пореских обвезника, банке би добиле поврат датог новца увећан за камату, без екстрапрофита, а корисник кредита би наставио даље да плаћа кредит по реалним износима ануитета.

МОЛИМО СВЕ ГРАЂАНЕ ДА НЕ ПОЛИТИЗУЈУ ОВУ НЕПРАВДУ КОЈА НАМ СЕ ДЕСИЛА, јер након 4 године агоније и спинованих изјава, верујемо да ће се овај проблем решити на институционални, законит и легалан начин.

Позивамо вас да нам се придружите на скупу 02.априла 2019.године у периоду 12-16 часова.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

***

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

ПОВЕЗАНО:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: „Рок за СТАВ ВКС“ – данас у 12 часова, протест ЦХФ Србија 7.дан

*ПРОТЕСТ ЦХФ Србија траје, 8.дан – И председник Вучић испред Врховног касационог суда

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

—–

29.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић