АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: Руке даље од изложби и програма које пошаље стручна комисија Министарства


РЕАГОВАЊЕ МИНИСТАРСТВА ПОВОДОМ ДЕШАВАЊА У КИЦ СРБИЈЕ У ПАРИЗУ

Датум: 29.03.2019.

Након саопштења које је стигло из Париза поводом дешавања у КИЦ Србије, Министарство културе и информисања и српска јавност сазнали су неколико ствари:

1. Да је било привременог склањања слика из изложбеног простора КИЦ-а, због скупа на коме су присуствовали страни војни представници.

2. Да је тај потез учињен у „пуној координацији амбасаде и директора КИЦ-а“.

3. Да су слике „уролане“ па враћене.

Уз жељу да бира речи и опрезно оцењује представљене чињенице, Министарство културе и информисања сматра да је дошло до наглашене трапавости у расуђивању и поступању одговорних у Дипломатско-конзуларном представништву у Паризу.

Министарство културе и информисања позива их да убудуће не „уролавају“ уметничка дела  без убедљивог разлога и да држе руке даље од изложби и програма које им пошаље стручна комисија Министарства.

Алтернатива томе, била би да сами сликају, певају, рецитују, читају и свирају пред гостима и публиком и онда неспутано интервенишу у садржаје које сами стварају, на начин који оцене прикладним. И да то онда свакако и даље чине у „пуној координацији“. Верујемо да би у Паризу, граду отвореном за креативне искораке и овакав приступ наишао на разумевање и радозналост дела публике.

До тада, апелујемо на њих да се према програмима одобреним од Министарства културе и информисања односе са примереном скрупулозношћу и са мање личне креативности у процени техничких и политичких околности које те програме прате.

Министарство културе и информисања, Прес служба

***

ФБР ДОДАТАК: Разговор са др Душицом Бојић,
директором Историјског музеја,
која је коаутор изложбе о НАТО АГРЕСИЈИ на СРЈ

***

ПОВЕЗАНО:

*Сликар Владимир Величковић о скандалу у Културном центру у Паризу

*Наташа Пејин: Понижење Србије у Српском културном центру у Паризу: без мене!

*СПУТЊИК: Радослав Павловић – Истина о „склоњеној“ изложби о НАТО агресији у Паризу

———-

29.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић