АКТУЕЛНО

Караџић уложио жалбу на пресуду


Први предсједник Републике Српске Радован Караџић уложио је жалбу на пресуду о доживотној казни затвора која му је изречена 20. марта, саопштено је из Механизма међународних кривичних судова.

Радован Караџић, фото Ројтерс

 

У жалби, коју је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да је двотрећинска већина у пресуди направила грешку тако што је прекршила право Караџића на жалбу када је донијела одлуку о изрицању доживотне казне, умјесто да питање о прикладној казни врати Судском вијећу.

У тексту се наводи да је већина погријешила јер није представила разумно мишљење приликом доношења одлуке о доживотној казни, као што у обзир није узела праксу доношења пресуда у бившој Југославији.

„Већина је направила грешку када је увела доживотну казну која превазилази трајање казне које је дозвољено статутом ММКС и која представља кршење људских права Радована Караџића“, истиче се у жалби Караџићеве одбране.

У тексту се напомиње да је већина погријешила тако што је пресуду засновала на поређењу са оним изреченим другима, као и да није успјела да размотри питања која раздвајају Караџићев случај од осталих, као што је његово добровољно повлачење са позиције предсједника Републике Српске.

Робинсон у жалби наводи да је већина погријешила када није поступила у складу са својим правилом да се претпоставља да је Судско вијеће прегледало сав материјал када није узело у обзир доживотне казне изречене Здравку Толимиру, Љубиши Беари, Вујадину Поповићу и Станиславу Галићу, као и када није поштовала правило да, када страна која није започела расправу, одустане од жалбе, нити признала да је казна изречена као резултат пресуда које су њима изречене.

У тексту се наглашава да су све грешке обезвриједиле одлуку о доживотној казни и довеле до неостварења правде.

Робинсон додаје да тражена олакшица представља одредбу којом се укида доживотна казна, а предмет враћа Судском вијећу ради поновног доношења пресуде.

Караџић затражио именовање адвоката због жалбе

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је именовање адвоката који ће му помоћи у жалби у вези са доживотном казном затвора која му је изречена 20. марта и продужење рока за жалбу до 30 дана након одлуке о захтјеву за именовање, саопштено је из Механизма међународних кривичних судова.

У саопштењу, које је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да иако Статут ММКС и Правилник не омогућавају именовање адвоката осуђеним лицима чији су случајеви завршени, правна филозофија Механизма пружа могућност да се правна помоћ обезбиједи лицима у чијим случајевима су установљене посебне околности.

– Посебне околности за именовање адвоката постоје када потенцијална жалба покреће комплексна питања, укључујући оно да ли Жалбено вијеће може да прими жалбу о одлуци, као што је то овдје случај – истиче се у саопштењу.

У документу се напомиње да је помоћ адвоката неопходна у овом случају, јер је покренуто питање о томе да ли Караџић може да уложи жалбу.

– Предсједник ММКС јесте одлучио у случају Војислава Шешеља да лице не може уложити жалбу на доношење пресуде о жалби, али се Караџићева жалба може разлоковати јер се односи само на казну – напомиње Робинсон у саопштењу.

Робинсон наглашава да основи за жалбу показују да су питања комплексна и да захтијевају правно истраживање преседана Хашког трибунала, праксе у бившој Југославији и правне филозофије судова за људска права, како би била утврђена законитост пресуде о доживотној казни.

– Иако је Караџић сам себе заступао током суђења, у вези са правним питањима му је помагао савјетник. Караџић није довољно обучен или нема приступ правној филозофији да би сада могао ефикасно да спроведе ову жалбу – напомиње се у саопштењу.

Робинсон истиче да Караџић захтијева да му се у оваквим околностима именује адвокат и да се рок за жалбу продужи за 30 дана од доношења одлуке о именовању.

ИЗВОР: РТРС

—————-

28.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »