АКТУЕЛНО

20 година од НАТО агресије: Две хиљаде радио-аматера помагало у одбрани земље


И радио-аматери су обележили 20 година од почетка НАТО бомбардовања. Пре две деценије успостављена је ратна радио-мрежа за опасност којом су радио-аматери учествовали у одбрани земље. Поново су сви били на истим фреквенцијама.

Прошло је 20 година од НАТО бомбардовања, а Драган Антонић добро се сећа тог 24. марта 1999. године. И наредна три месеца памтиће заувек. Дежурало се 24 сата и увек је неко био на фреквенцији.

„Може се рећи да је било догађаја толико да су један други сустизали, али неке ствари човек доживи бурније и са већим осећајем туге, као што су погибије многих цивила, да не причам о погибији деце које су нас посебно потресале. Бомбардовање зграде РТС-а је било крајње шокантно и трагично, ми то једноставно нисмо могли да схватимо да неко из чиста мира убије толике људе само зато што раде свој посао“, каже Драган Антонић, председник Клуба радио-аматера Нови Београд.

Добривоје Мићо Јовичић

Када је успостављена ратна радио-мрежа за опасност укључили су се радио-аматери из свих крајева земље. Добривоје Јовичић тада је био на службеном задатку у Призрену.

„Памтим догађај када се ракета неексплодирана закуцала поред самог центра у неких три сата ноћу. Други догађај је била најава да ће да бомбардују репетитор који је радио изнад нас и били смо у ситуацији да имамо само пет минута да напустимо локацију. У року од пет-шест минута напустили смо локацију и после удаљавања од неколико стотина метара наступило је дејство после кога да нисмо напустили остали бисмо дубоко под земљом“, истиче Јовичић.

У радио-мрежи је учествовало више од 2.000 радио-аматера. Када је успостављена ратна радио-мрежа за опасност радио-аматери су узели директно учешће у одбрани земље. Савез радио аматера Србије је за то добио орден за заслуге у одбрани тадашње СРЈ.

Грешка
Овај видео запис не постоји

ИЗВОР: РТС

***

ПОВЕЗАНО:

*Мићо Јовичић: РАДИО МРЕЖА ЗА ОПАСНОСТ 1999. – О ОВОМЕ СЕ НИЈЕ ГОВОРИЛО, YU1BW ЈЕ БИО ЈЕДИНИ РАДИО ОПЕРАТОР!

———–

25.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић