АКТУЕЛНО

ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, још увек ТРАЈЕ. Организатор протеста је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона. Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана. Јуче су корисници кредита испред зграде суда дошли са својом децом, подржала су их бројна удружења и појединци, многи су од првог дана са њима иако немају кредите уопште, а синоћ је шетња 1 од 5 милиона завршила испред Врховног касационог суда где је говорила адвокат Јелена Павловић испред удружења ЦХФ Србија.

Адвокат Јелена Павловић рекла је да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита. Односно „док Србија не постане правна држава“. Ако се то не догоди, сигурно ће доћи до ситуације да сви грађани Србије плаћају дугове страних банака, а што ће се десити ако се тужба упути Европском суду који је већ решио све предмете у корист корисника кредита у 13 европских земаља. Овако, ако би сада Касациони суд на основу Уредбе Владе Србије донео одлуку и дао на поступање банкама, оне би сносиле трошкове према корисницима кредита за своје преварне производе, кредите које су пласирале у Србији.

Професор Ивица Стојановић, који већ четврти дан штрајкује глађу испред Врховног касационог суда каже да се осећа малаксало, очекивано, јер је иначе нарушеног здравља, али да ће издржати јер зна да је „важан дух и воља да се реши“ овај заједнички проблем 36.000 корисника кредита, око 100.000 људи. Протест ће каже наставити, јер је све јасно, у осталим европским земљама је већ решено, може да се реши и код нас, само ако има воље оних који одлучују, за кратко време.
„Очекујем да ће неки помак да се направи, али шта и како не знам, јер је јуче председник био на Пинку, давао неке изјаве о протесту како сам чуо од пријатеља, чим је он поменуо можда нешто и буде решавано… Ми смо извукли максимум своје снаге, знам да ће нам се придружити још наших пријатеља који су у истом проблему, у понедељак. Синоћ су дошли 1 од 5 милиона, Јелена је одржала један леп, емотиван говор, нико од политичара са протеста се није умешао нити представио и то је лепо од њих, јер нас не могу оптужити да смо политички овде, на било чијој страни, већ се боримо да решимо наше питање опстанка породице уопште.“ 

Проф. др Ивица Стојановић са (солидарним дужником) супругом… 24.3.2019. Испред Врховног касационог суда „ЖИВОТ ПРОЂЕ, СВЕ ПРОЂЕ… КРЕДИТ У „ШВАЈЦАРЦИМА“ НИКАКО“!!!

***

Новинар Марија Комазец Н1 Александар Прица, ЦХФ Србија

Представници удружења ЦХФ Србија, четврти дан протестују испред зграде Врховног касационог суда у Немањиној улици. Штрајкују глађу и ноћи проводе испред зграде.

Пре неколико дана они су Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита, као и закона о забрани принудног одузимања једине имовине, јер је, како тврде велики број њих у току овог процеса остао без своје имовине.

Од Врховног касационог суда очекују јасан став о томе да ли су њихови кредити ништави или нису и поручују да од протеста неће одустајати док не добију одговор и решење проблема, а то је, како кажу, већ сутра, када ће интезивирати протест.

У понедељак од 13 часова најавили су поновно окупљање великог броја грађана и доношење одлуке суда.

Подршку неколицини грађана, данас окупљених испред суда, пружила је и Горица Лукић из Удружења мајки оболеле деце, поручивши да очекује од државе да нађе решење за овај проблем. Навела је да је и она сама, као и мајке из Удружења, дужнички роб, али за лекове…

Александар Прица каже да ће тражити разрешење свих судова уколико Врховни касациони суд у понедељка донесе решења и инпуте нижим судовима. „Круцијално је да Врховни касациони суд да препоруку нижим судовима да се усвајају привремене мере, тако што ће забранити банкама могућност да продају некретнине. Битно је јер сви ми који смо у тужбама са банкама смо у тотално неравноправном положају јер, једноставно, судство је неефикасно, процеси јако дуго трају, а банке и извршитељи врло брзо реагују“, додао је.

***

Јутро, 24.март испред ВКС, сунчано… Од Сање Вујановић из ЦХФ Србија чули смо да је полиција стварно била народна, како и треба да буде. И то наравно не би требало да нас остави без текста већ да се подразумева.
„Ево, све смо очистили. Што се тиче снага безбедности и полиције, градског СУПа 29 и саобраћајне полиције Стари град, АПСОЛУТНА ЗАХВАЛНОСТ наша према њима. Људи су толико фер и коректни према нама, толико нас подржавају, толико нам излазе у сусрет, да ја заиста немам никакав коментар…“ – рекла је Вујановић.

***

Како је у својој подршци ЦХФ Србија, рекао економиста и банкар Бранко Драгаш, „решење овог проблема може да се донесе за три минута – наредбом Владе, Уредбом и одмах спроведе према банкама, то је задатак државе да уради, то је Орбан у Мађарској урадио“ и тако спасио своје грађане од зеленашких банака и преварних производа.

***

На самом почетку протеста корисници кредита у швајцарцима су подржани од многих удружења и појединаца, а синоћ и од демонстраната 1 од 5 милиона.

Адвокат Јелена Павловић се обратила присутнима: „Овај штрајк смо почели у четвртак и рекли смо да се нећемо одавде одмакнути док Србија не постане правна држава. Ово што ми сада заједно радимо то није протест грађана задужених у кредитима, то је протест људи који не желе да буду робови у својој држави. Ми не желимо да будемо ничији ресурси, ни људски ни материјални“.
Она је  подсетила све присутне да без удруживања нема ништа, и да се једино тако може успети. „Све наше поделе су лажне, постоји само једна подела – или волиш своју земљу и волиш свој народ или не. Никакве друге поделе не постоје“.
Павловић је рекла да корисника „кредита у швајцарским францима“ има 36.000 породица и 100.000 људи, али да неко тај број стално смањује и жели да јавно маргинализује. Кредите су банке давале наменски, углавном високообразованим људима, са завршеним факултетима, људима који данас одлучују да оду ван Србије јер овде не могу да зараде да плате кредит и нормално живе. „Ми нећемо имати ни лекара, ни инжењера, ни програмера… остаћемо, ако то дозволимо, само јефтина радна снага у Србији, ми то нећемо дозволити“.

Објаснила је да су у удружењу све истражили, да ови кредити нису први пут изведени већ су пласирани три пута, први пут 1980.године у Аустралији, патентирани као преваран производ. „Када су људи почели да масовно пропадају, да се разводе, а доста њих је извршило самоубиство, један од банкара је написао писмо да он више не може да поднесе то што су урадили људима, јер ту ништа није спонтано, већ је све било намерно. Затим су поновили све 1990.године у четири државе: Новом Зеланду, Италији, Немачкој и Аустрији. А почетком 2005.године, када је почињала нова финансијска криза, то су сви експерти знали, они су пласирали ове кредите у 14 европских земаља, укључујући и Србију. Наша једина узданица су биле те друге земље, ми смо са радошћу дочекивали сваку нашу пресуду и чекали дан када ћемо и ми да добијемо. Међутим, овде се десила сасвим друга ситуација, овде су судови потпуно игнорисали све што се дешава у окружењу. Пребацивали су да то треба да реши Влада, а Влада пребацује да то треба да реше судови. И знате шта су нам рекли? Рекли су нам – то је политичко питање. А ја им кажем свима: господо, тачно је, то јесте политичко питање, јер ово правно питање је потпуно јасно. Ови уговори су шпекулативни, зеленашки и ту се нема шта више дискутовати. Што се тиче политичког питања оно јесте тешко данас за оне који чине извршну, законодавну и судску власт. То политичко питање гласи – до кога вам је стало, да ли вам је стало да ми живимо у нашој земљи, са својим народом, или нам је стало до тога да морамо да се иселимо.То је политичко питање на које они неће да одговоре. Ми смо позвали све политичке партије, сва удружења грађана и све грађане да схвате о чему се овде ради. Да корисници кредита никада нису желели да оптерете ову државу са једним динаром, никада наш захтев није био да држава Србија било када плаћа, и да суд пресуди као у другим земљама – да банка има право на камату и то је нормална зарада, а не на екстра профит. Данас држава Србија преко националне корпорације за осигурање стамбених кредита плаћа шпекулативне кредите банака, држава Србија и сви порески обвезници сносе терет лоших кредита – не сносе га банке.“
Павловић је подсетила све да је ово трећи дан протеста ЦХФ Србија испред Врховног суда и завршила речима: „Сви смо већ били мало забринути, али сада знамо да ћемо сигурно сви победити!“ 

Испред ВКС 23.3.2019.

„Синоћ се десило нешто о чему јуче нисам могла да сањам. Блокирана Немањина ми плачемо од среће јер су други људи дошли да нас поздраве и да нам кажу да издржимо. Нису нас осуђивали већ су нас разумели. Синоћ су неки људи чули да постојимо. Године борбе и напора који се косе са људским разумом. Ноћи неспавања и туге што сам немоћна да освестим људе да се придруже у борби. Ја никада нисам била срећнија у животу. Када сам синоћ испред зграде РТС-а чула Бранислава Лечића како урла буквално урла преко разгласа да долазе код нас да нас поздраве и подрже ја сам добила крила. Крила праведника. Мој тим је најбољи на свету, то су моја браћа и сестре. Нисмо ничији само смо праведни. Нико нас никада присвојити неће јер смо само лојални себи“- написала је на свом фејсбук профилу Сања Вујановић из ЦХФ Србија.

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

24.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић