АКТУЕЛНО

„ИЗБРИШИТЕ СВЕ МХЕ“: Протест у Пироту против мини хидроелектрана


ДОК се у скупштинској сали у Пироту, одржавала седница градског парламента, еколози окупљени у „Одбранимо реке Старе планине“, на чијем је челу Александар Јовановић Ћута, испред зграде су организовали протест против изградње МХЕ.

Представници ове организације, али и Савета месних заједница двадесетак старопланинских села захтевају да се на првој наредној седници градске скупштине донесе одлука којом би се раскинули сви уговори са приватним инвеститорима МХЕ. Реч је о уговорима којима се градско земљиште уступа инвеститорима за изградњу МХЕ, као што је последњи случај у селу Топли До. Други захтев био је да се објаве сва документа која се односе на изградњу МХЕ на територији града и парка природе Старе планина. Трећи захтев да се у просторном плану града бришу све локације, водозахвати и машинске хале МХЕ.

Како су рекли Александар Јовановић Ћута, Небојша Илић, председник савета МЗ „Стара планина“ и Милан Ђорђевић, из Удружења Темска, уколико се овим захтевима не удовољи, уследиће наставак протеста. Од градоначелника Владана Васића, затим од одборничких група и њихових шефова, захтевано је да искажу спремност да се реке на територији града, тачније на Старој планини трајно заштите од изградње деривационих МХЕ које су погубне по природу и становништво овог краја и од којих једину корист имају само појединици.

Градоначелник Васић је, овим поводом казао да је пројекат изгрдање МХЕ уствари државни пројекат, да локална власт нема готово никакве надлежности и да је ових дана, од министра екологије Горана Тривана писмом захтевао да држава коначно одлучи хоће ли на овом простору, у заштићеном подручју давати дозволе за МХЕ или не и да се то утврди законом. Сваку одлуку и закон градска власт ће подржати и поштовати. Када је реч о конкретном протесту, он је констатовао да две локалне странке које су на ивици консензуса покушавају да злоупотребе неинформисаност људи, који имају право на протест и исказивање незадовољства. У пиротском крају је поводом градње МХЕ одржано више десетина протеста, а неки су резултирали и конкретним одлукама држава о забрани изградње МХЕ, попут оне у Калештици. држава је својевремено овде направила катастар од шездесетак МХЕ које би се изградиле на речицама и потоцима по Старој планини.

В. Ћирић, Новости.рс

ИЗВОР: Србија данас.нет

***

ПОВЕЗАНО:

*ТРИБИНА „Еколошки протести и еколошка свест у Србији“: Обуставити изградњу малих хидроелектрана јер разарају природу

*Реке на Балкану су плаво срце Европе, штета од мини хидроелектрана огромна

*ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ РЕКА СРБИЈЕ Старопланинци не посустају у борби против МХЕ!

*

*Јовановић: Од наредне недеље формирање фронта „Одбранимо реке Србије”

*НЕ за МХЕ – Спречимо масакр над природом!

*Протест против изградње мини хидроелектрана: Одбранимо реке, гласно НЕ за МХЕ

*Стоп за мини-хидроценталу: РАКИТА – Још једна инспекција запечатила градилиште

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Стопирани радови на изградњи МХЕ у Ракити због проблема у изградњи

*Пожар у Ракити: Изгорео магацин на градилишту мини-хидроелектране (видео)

*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*

———-

22.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић