АКТУЕЛНО

Форум београдских гимназија: О електронским дневницима и забрани запошљавања у просвети


  • Учесници су оценили да дуално образовање у појединим земљама ЕУ служи школовању гастарбајтера, да је у Србију и регион уведено под притиском Немачке.
  • У универзитетској заједници постоје подељена мишљења по питању Велике матуре и укидања пријемних испита за факултете.
  • У Хрватској реформа образовања доживела фијаско

Директори на силу уводе електронске дневнике у школама које немају техничке услове

Форум београдских гимназија очекује од министра просвете, науке и технолошког развоја, Младена Шарчевића, да преиспита настојање појединих директора за увођење електронских дневника по сваку цену у школе које не испуњавају техничке услове да уведу исте и то преко леђа наставника.

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је почетком године препоруку директорима школа које испуњавају техничке услове да од другог полугодишта пређу на вођење педагошке документације у електронској форми. Међутим, директори појединих београдских гимназија и школа схватили су ову препоруку као обавезу, те по сваку цену покушавају да уведу електронске дневнике у школе, иако оне не испуњавају минимум техничких услова. На овај начин наставници су приморани да педагошку документацију воде од куће што даље води кршењу Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о раду. С тим у вези, Форум је због ове појаве упутио допис појединим гимназијама и тиме директорима указао на кршење закона.

Форум београдских гимназија подржава сваки вид модернизације наставе и међу првима је поздравио увођење електронских дневника у српске школе, јер верујемо да ће увођењем истих посао наставника бити значајно унапређен. Недовољна улагања у инфраструктуру образовних установа довела су до тога да се данас поједине гимназије суочавају са бројним проблемима, па нас и не чуди што нису у могућности да преко ноћи пређу на е дневник, упркос жељи директора да се што више додворе министру.

С тим у вези, Форум најављује да ће у наредном периоду предузети све правне радње према оним директорима који не престану са наведеном праксом и наставе да врше притисак на наставнике у погледу вођења педагошке документације од куће.

У Београду, 7.3.2019.

Форум београдских гимназија, председник Александар Марков 

***

Уколико се хитно не укине забрана запошљавања, децу ће нам учити приучени наставници

Форум београдских гимназија се придружује захтеву Поверенице за заштиту равноправности, Бранкице Јанковић, којим се захтева укидање забране запошљавања у јавним службама. Форум позива премијерку Ану Брнабић да што хитније реагује јер ако се нешто ускоро не промени децу ће нам учити приучени наставници са инстант дипломама.

Подсећамо јавност да је више од 23.000 запослених у српској просвети тренутно ангажовано на одређено време, а већина њих је у том статусу дуже од четири године. Парадокс је да већ у овом тренутку просвети недостаје више стотина наставника математике, немачког језика, информатике и других предмета, па ове предмете често предају некомпетентни наставници, а да с друге стране наставници који су ангажовани на одређено време не могу да заснују стални радни однос. Поред тога, колеге које су запослене на одређено време често су изложене различитим видовима притисака од стране директора школа под сталном претњом да ће остати без посла.

Форум сматра да је даље истрајавање Владе Републике Србије на забрани запошљавања у просвети супротан јавно декларисаном опредељењу да се млади задрже у Србији јер већину наставника који су ангажовани на одређено време чине млади који тек треба да заснују породице, те стога сматрамо да забрана запошљавања није дискриминаторна  само према женама како то истиче Повереница, већ је директно уперена против свих младих људи.

У Форуму сматрамо да, уколико је Влади Републике Србије заиста стало до образовања и унапређења образовног система крајње време да реагује и задржи младе наставнике јер смо убеђени да ћемо у блиској будућности бити у ситуацији да наставнике увозимо из суседних земаља или ће нам децу школовати приучени наставници са инстант дипломама.

У Београду, 15.3.2019.

Форум београдских гимназија, председник Александар Марков  

———

22.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »