АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, још увек ТРАЈЕ. Организатор протеста је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона. Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана.

Адвокат Јелена Павловић рекла је да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита.

Како је систем победио људе?

1. Сваком човеку је креирао бар један проблем – озбиљан проблем.

2. Унео је страх међу људе и неповерење

3. Усмерио је људе једне на друге

Како човек може да победи такав систем?

1. Љубављу према другима

2. Разумевањем

3. Солидарношћу

Данас је потребна подршка мојој браћи и сестрама који су страдали од банкарске преваре (трећи пут изведене, први пут 1980-их у Аустралији, затим 1990-их у Аустрији, Новом Зеланду, Италији и Немачкој и од 2005. у 14 европских земаља) од којих се многи боје, који су унесрећени и уплашени и од којих само мали број њих има снаге да се супротстави неправди.

Боје се да кажу да су преварени, јер се спинује да су они ти који су хтели да варају.
Молим вас да их не нападате, разумите их и волите, јер су то добри људи.

СВЕ МОЈЕ ПРИЈАТЕЉЕ, КОЈИ СЕ НЕ БОЈЕ, КОЈИ ИМАЈУ СНАГЕ, позивам у помоћ, да се солидаришу и дођу на протест КОЈИ ТРАЈЕ 24 ЧАСА ДНЕВНО.

Посебно молим све моје пријатеље који имају ове кредите, који су озбиљно храбри и одважни, који не дозвољавају да буду робови, да имају разумевања према слабијима.
Видимо се у Немањиној 9.

Јелена Павловић

„Ја захтевам и тражим, и знам да на то имам право и знам да је то могуће – да живим у уређеној држави срећних људи, а не у једном осећају јада, беде, и потпуне неслободе у свему.
Када човеку одузмете право на егзистенцију, као што је то питање код ових људи који имају кредите, тада долазимо у ситуацију да су њему сва права отета, практично добијате једног роба. Ми данас имамо велики број робова овде и то више нећемо трпети.“ 
„Ја сам неко ко је у овој држави рођен, ко жели да живи овде, и желим да моја деца живе овде. Не желим да живим у једном осећају безнађа, страха и лудила. Када немамо независно судство, када немамо стручно судство, ефикасно судство – ми немамо државу. Наши су преци гинули да бисмо ми данас имали државу и да не бисмо били ни под чијом окупацијом. А ми смо данас, евидентно, у већем ропству него било када. Ја сам одлучна да се томе супротставим.“
– Јелена Павловић, адвокат

МЕДЕНИЦА: Не миримо се са тим да деца наше деце буду робови мафије

Михаило Меденица

И новинар Михаило Меденица је дошао да подржи учеснике протеста пред Врховним судом. Он је био видно потрешен, јер је управо тада полиција позвала хитну помоћ да дође по једног од учесника јер му није било добро…

„Не миримо се са тим да деца наше деце буду робови мафије. Под мафијом подразумевам банке и овај накарадни систем, који је тим банкама и омогућио да се понашају као бесна псета, да дословно кидају месо с костију, да прете, да понижавају, да психички и физички убијају људе. Није ово протест само задужених у швајцарцима, већ протест народа који неће да живи као робље у својој држави која је продата и распродата белосветској фукари.
Да смо се задужили код најгорих зеленаша боље би прошли. И не можемо да се помиримо са чињеницом да држава односно ова накарадна и лоповска власт ћутке и безбрижно, посматра, подржава и подстиче да јој свака фукара понижава и кињи народ. Да држава хоће решила би овај проблем за мање од 24 сата, али државе нема. Постоји само географски појам Србија.

Постоји Србија у нашим срцима и нашој души. Мало ћу политизовати ову мисао, али шта ћу кад је све данас политика. Као држава нажалост не постоји,  јер ако они не маре за нашу највећу светињу Косово и Метохију, ако су то спремни да издају, а шта је ово за њих. Није ни статистичка грешка, а камоли проблем, а камоли потреба да нешто учине за свој народ. Догодине у Призрену!“ – рекао је Михаило Меденица, новинар. 

***

Бранко Драгаш: Решење овог проблема за три минута – Уредбом Владе и слањем банкама на поступање

Бранко Драгаш

Задатак Владе Републике Србије је да ту одлуку донесе и проследи банкама, рекао је економиста и банкар Бранко Драгаш, на протесту корисника кредита удружења ЦХФ Србија.

Подршка моја свим људима који су страдали од несретне, криминалне, коруптивне државе која је дозволила банкарима да ураде ово што су урадили.
Ја се бавим 35 година банкама и нигде на свету ово нема – да су банке зеленашке, а да држава те зеленашке банке помаже да отимају нашим људима новац.

Према томе, овде је ствар потпуно јасна и ради се о томе да се врати на сам почетак. Понављао сам то и на самом старту, када су узимани ти кредити. Прво, девизна клаузула није уставна категорија код нас, никакве индексације нема.

Значи, решење овог проблема може да се уради за три минута са наредбом Владе, Уредбом и да се само то откуца и одмах спроведе према банкама.

1.УКИДАЊЕ ДЕВИЗНЕ КЛАУЗУЛЕ
Нигде на свету нема да ви везујете домаћу валуту за страну, а онда страну валуту за другу валуту. Ја сам банкар 35 година, какве везе имају ови људи са тим какав је однос евра и швајцарца, могли су после швајцарац да вежу за јен, па јен за јуан, и тако да им дође шест пута више да плаћају, примера ради.
Значи, то је недозвољена радња, само изузетно стручни људи у оквиру банкарства могу да предвиде, а то је врло мали број људи у свету који раде анализе шта ће се и како кретати. И намерно је то пуштено да би банке на тај начин ставиле омчу око врата.
2.ДАТУМ УЗИМАЊА КРЕДИТА
Кредит је узет у динарима.
3.ОТПЛАТА по месецима
4.САЛДО
Има људи који су преплатили кредит, то је најобичнија математика, њима ће се вратити назад по законској затезној камати (онако како се она кретала).
И скидање свих хипотека, овог и оног реда, ове будалаштине што су постављене, а онима (ако уопште има таквих) којима је остало још да се плати кредит да се наплати у неком периоду од наредне три године, рецимо.

На ТАЈ начин ви за три минута скидате потпуно омчу око врата ових људи, односно то је задатак државе да уради. То је Орбан у Мађарској урадио.
Ја сам од старта говорио да ће ово на лоше да изађе и подржавао сам све вас који сте изашли, Једино што ми се никад није свидела она прича да се „поново врати у евре“, ви ништа тиме не добијате ако се поново врати у евре, то су будалаштине.
Значи, само укидање девизне клаузуле, могућност да се направи стање пресека.
Ово сад што сам рекао, ово је јасно свакоме ко је неписмен. Ако је овим људима од протеста није јасно, ево ја долазим бесплатно потпуно да објасним стручно шта ту није јасно. Узећемо, било који пример ћемо им поставити и показати како то функционише.
Задатак Владе Републике Србије је да ту одлуку донесе и проследи банкама, јер су банке из Србије, од 2001. до 2018. изнеле преко 29 милијарди евра, значи оне имају довољно новца, то је за њих потпуно безначајно, и ви се ту спашавате. Све остало је губљење времена и њихово замајавање.

Е, сад, како доћи до тога и натерати их… ја сам уз вас и подржавам вас, али чувајте и животе, јер ја мислим да ова власт неће дуго… Ово мора да буде у програму било које нове Владе народног спаса – да се реши проблем који је настао због зеленашких каматних стопа од стране банака, а главни кривац за ово је држава.

То је једино стручно решење, све остало сматрам да је потпуно нестручно, и иде на вашу штету.“

***

Сања Вујановић

***

Сузе испред Врховног касационог суда

Након завршетка „Дневника слободне Србије“ учесници протеста 1 од 5 милиона су се упутили до зграде Врховног касационог суда како би подржали грађане задужене у швајцарским францима који штрајкују глађу испред те институције. (Извор: Н1)

Грађани из Удружења грађана задужених у швајцарским францима ЦХФ Србија испред Врховног касационог суда у сузама су дочекали протестну колону. Сања Вујановић из удружења обратила им се речима: „Ви не знате шта сте ви вечерас за нас урадили, али ми знамо – ХВАЛА ВАМ ПУНО!“
Адвокат Јелена Павловић се обратила присутнима: „Овај штрајк смо почели у четвртак и рекли смо да се нећемо одавде одмакнути док Србија не постане правна држава. Ово што ми сада заједно радимо то није протест грађана задужених у кредитима, то је протест људи који не желе да буду робови у својој држави. Ми не желимо да будемо ничији ресурси, ни људски ни материјални“.
Она је  подсетила све присутне да без удруживања нема ништа, и да се једино тако може успети. „Све наше поделе су лажне, постоји само једна подела – или волиш своју земљу и волиш свој народ или не. Никакве друге поделе не постоје“.
Павловић је рекла да корисника „кредита у швајцарским францима“ има 36.000 породица и 100.000 људи, али да неко тај број стално смањује и жели да јавно маргинализује. Кредите су банке давале наменски, углавном високообразованим људима, са завршеним факултетима, људима који данас одлучују да оду ван Србије јер овде не могу да зараде да плате кредит и нормално живе. „Ми нећемо имати ни лекара, ни инжењера, ни програмера… остаћемо, ако то дозволимо, само јефтина радна снага у Србији, ми то нећемо дозволити“.
Објаснила је да су у удружењу све истражили, да ови кредити нису први пут изведени већ су пласирани три пута, први пут 1980.године у Аустралији, патентирани као преваран производ. „Када су људи почели да масовно пропадају, да се разводе, а доста њих је извршило самоубиство, један од банкара је написао писмо да он више не може да поднесе то што су урадили људима, јер ту ништа није спонтано, већ је све било намерно. Затим су поновили све 1990.године у четири државе: Новом Зеланду, Италији, Немачкој и Аустрији. А почетком 2005.године, када је почињала нова финансијска криза, то су сви експерти знали, они су пласирали ове кредите у 14 европских земаља, укључујући и Србију. Наша једина узданица су биле те друге земље, ми смо са радошћу дочекивали сваку нашу пресуду и чекали дан када ћемо и ми да добијемо. Међутим, овде се десила сасвим друга ситуација, овде су судови потпуно игнорисали све што се дешава у окружењу. Пребацивали су да то треба да реши Влада, а Влада пребацује да то треба да реше судови. И знате шта су нам рекли? Рекли су нам – то је политичко питање. А ја им кажем свима: господо, тачно је, то јесте политичко питање, јер ово правно питање је потпуно јасно. Ови уговори су шпекулативни, зеленашки и ту се нема шта више дискутовати. Што се тиче политичког питања оно јесте тешко данас за оне који чине извршну, законодавну и судску власт. То политичко питање гласи – до кога вам је стало, да ли вам је стало да ми живимо у нашој земљи, са својим народом, или нам је стало до тога да морамо да се иселимо.То је политичко питање на које они неће да одговоре. Ми смо позвали све политичке партије, сва удружења грађана и све грађане да схвате о чему се овде ради. Да корисници кредита никада нису желели да оптерете ову државу са једним динаром, никада наш захтев није био да држава Србија било када плаћа, и да суд пресуди као у другим земљама – да банка има право на камату и то је нормална зарада, а не на екстра профит. Данас држава Србија преко националне корпорације за осигурање стамбених кредита плаћа шпекулативне кредите банака, држава Србија и сви порески обвезници сносе терет лоших кредита – не сносе га банке.“
Павловић је подсетила све да је ово трећи дан протеста ЦХФ Србија испред Врховног суда и завршила речима: „Сви смо већ били мало забринути, али сада знамо да ћемо сигурно сви победити!“

***

***

***

***

Сања Вујановић, члан ЦХФ Србија позвала је кориснике кредита да дођу са децом – „да сви виде ко ће да наследи кредите ако ми не изгурамо ово сада да се реши“…

***

***

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

***

Ивана Рондовић, члан Управног одбора ЦХФ, била је гост јутарњег програма ТВ ПРВА, чија новинарка је била испред Врховног касационог суда где већ трећи дан протест корисника кредита који траже да држава донесе одлуку, као што су то донеле остале европске државе, да су кредити незаконити и да су они покрадени.
„Овде нико ништа не губи, ни грађани ни држава, само банке треба да се одрекну свог екстра профита. Чекамо, у понедељак ће овде бити око 500 људи…“- поручила је Сања Вујановић из удружења ЦХФ Србија, у директном укључењу у програм ТВ Прва.

***

Двери подржавају протест због кредита у швајцарцима

Српски покрет Двери пружа пуну подршку грађанима који штрајкују глађу већ неколико дана због нерешеног питања њихових кредита у швајцарским францима. Штрајк се одвија испред Врховног касационог суда, а једном од учесника је позлило, због чега је Хитна помоћ морала интервенисати.

Да ли је потребно да грађани излажу себе животној опасности не би ли се изборили за правну помоћ државе и правду у Србији? Упозоравамо власт да је овај начин протеста изузетно опасан по живот наших суграђана и апелујемо да се у што краћем року нађе прихватљиво решење за овај проблем и одговори на њихове захтеве.

Грађане је обишао и председник Двери Бошко Обрадовић и изразио пуну подршку њиховој борби и истакао да овај проблем мора бити што пре решен, указујући на то да су неке земље већ решиле проблем кредита у швајцарцима, у корист својих грађана, а не банкарског лобија.

Инфо служба Двери

***

***

ЧЕКАМО РЕШЕЊЕ…

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касционог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштјући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизју);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочита се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изајвили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

23.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ОД 1944 НА ЖАЛОСТ ВЛАДАЈУ ПОТОМЦИ комуниста ЗВАНИ партизани КАД ВИДИМ САМО КО ЈЕ ТЗВ ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ТЗВ СИНИША МАЛИ ПРАВО ИМЕ клаус клајн чифут А ИМА ИХ МЕДЂУ СРБИМА ИМАЈУ лажна СРБСКА ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА А КОЛИКО ЈОШ СРБА ПО РОДЂЕЊУ РАДИ ЗА чифуте ТАЈНО И ЈАВНО ТО ЈЕДИНО БОГ ЗНА ЈЕДИНО УБАЧЕНИ СУ У ТЗВ ВЛАДУ СРБИЈЕ ПОЛИЦИЈУ ЦАРИНУ БАНКЕ ЈЕСТЕ ЛИ ИКАДА ВИДЕЛИ ДА ЈЕДАН чифут КОПА КАНАЛ ОНИ СУ БРЕ ЂЕ СЕ ОДЛУЧУЈЕ НА ЖАЛОСТ НА ШТЕТУ СРБСКОГ НАРОДА НА ЗАДЊЕ РЕЧИ БРАТА МИХАИЛА МЕДЕНИЦЕ И ЗЕМЉАКА ВАЗДА КАЖЕМ АМИН ССС

    Свиђа ми се