АКТУЕЛНО

Миливојевић о протестима: Боље да Вучић пожури дијалог, преговори су неминовни


Протести у Београду имају од почетка „бенигни захтев“, а то су фер избори, и не знам зашто Александар Вучић не разговара с представницима организатора и опозиције поводом тога, каже политички аналитичар Цвијетин Миливојевић. Каже и да је дијалог, како год се природа протеста одвијала, неминован на крају. Све између је, наглашава, губљење времена.

„Сама чињеница да су организатори протеста најавили ‘дан Д’ за 13. април, то је некако била индиректна најава да ће се протести мењати, да је дошло до засићења у тој плишаној револуцији“, казао је Миливојевић у Дану уживо.

Потребно је било, каже, да се нађе мотив да би тензија била одржива.

„Основни политички захтев у Београду је, за разлику од локалних у градовима по Србији, био сувише бениган. Они су тражили одавно да се обезбеде равноправни услове за изборе. То је млак захтев да би анимирао већу масу људи која би излазила на улицу сваке недеље“, каже Миливојевић.

За разлику од Београда, додаје, демонстранти су на локалу имали јако важне захтеве, попут оних у Пироту, који се тичу Старе планине, Зрењанинаца и захтева за пијаћом водом, или малинара у Ужицу.

„То је нешто што тангира и анимира све грађане“, казао је.

Последњих недеља, и протести у Београду су „локализовани“, додао је Миливојевић.

„Ми то смо виђали последњих недеља и у Београду те нове захтеве, попут забране сече стабала на Калемегдану у Ушћу, где треба да прође траса најскупље гондоле на свету. И то су захтеви који анимирају грађане“, рекао је гост Н1.

Говорећи о упаду демонстраната, на челу с лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем, у зграду РТС-а, Миливојевић каже да претпоставља да је постојао консензус за тако нешто међу лидерима опозиције, али да РТС за оне који шетају није персонификација највећег зла.

„Претпостављам да је постојао консензус, да нико није имао ништа против да се дође до РТС-а, али мислим да у свести тих који шетају и који протестују, РТС није персонификација највећег зла, он је више колатерална штета…Јер ако бисте питали те грађане ко им је најнеомиљенији медији, они би навели једну другу телевизију, која загађује јавни морал, а она је најгледа ТВ с националном фреквенцијом“, каже Миливојевић.

Додаје да „РТС можда не извештава на прави начин, јесте у служби власти, али не криминализује оне који другачије мисле, за разлику од те друге телевизије“.

„Аутогол власти самој себи“

На питање да ли је ово преломни тренутак протеста, Миливојевић каже да „ако је био преломни тренутак, то је аутогол власти самој себи“.

„Јер је захтев са протеста толико бениган, а то су изборни услови, на које Вучића не треба опозиција да подсећа, то су ваљда нормалне ствари, шта је онда ту проблем, је л’ ту неко руши државу?… То је класично мешање баба и жаба, кад он каже да неко руши државу“, оценио је Миливојевић.

Ћутање Вучића на захтеве с протеста, Миливојевић види као „губљење времена“.

„Ово је траћење времена. Да ли ће даље ићи у правцу радикализације или ка смиривању, на крају свих спорова и свих протеста, ићи ће неки дијалог. Боље да председник пожури тај дијалог“, казао је Миливојевић.

ИЗВОР: Н1

————

19.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић