АКТУЕЛНО

Кров над главом: Епидемија отимања домова у Београду


Ове недеље имамо епидемију отимања домова у Београду, саопштили су из покрета „Кров над главом“. Заказана су четири исељења у три дана.

Фото: За кров над главом

Прво исељење у низу, породице Лаловић, успешно је одбрањено, истиче се у саопштењу овог покрета.

Они наводе и да је пуковнику Лаловићу позлило након одбране дома.

„Свакодневно нам се жале људи на велику количину стреса и здравствене проблеме узроковане чињеницом да неко може сваког дана да им упадне у кућу са полицијом и отме дом у коме живе. Закон о извршењу и обезбеђењу уништава животе целим породицама. У нескладу је са социјалном сликом друштва и наноси људима ненадокнадиву штету, док истовремено нису у могућности да остваре своја права на суду у безгранично дугачким судским процесима“, додаје се у саопштењу.

Лаловићи су само једна од четири породице, које су најавиле „Крову над главом“ да им ове недеље прети исељење из јединог дом.

„Закон о извршењу и обезбеђењу ће ускоро да се мења и због тога смо захтевали мораторијум на његову примену до доношења новог закона. Реакција државе је изостала и због тога позивамо грађане да сами спроведу мораторијум тако што ће солидарно бранити сваку породицу којој прети исељење применом овог закона“, истичу они.

У среду 20.03 у осам часова је заказано исељење породице Јефтовић са Звездаре. Исељава се одликовани полицајац, који је жртва преваре инвеститора, најавили су из „Крова над главом“.

Исти дан у 11х извршитељка Мирјана Димитријевић је заказала исељење породице Вуксановић, иако не поседује пресуду за објекат у коме они живе.

У четвртак 21.3 у 10х је заказано исељење породице Тодоровић са Звездаре.

„Свакодневно нам се јављају људи са новим информацијама о исељењим. Позивамо све медије да се укључе и извештавају са ових исељења и тиме допринесу да се овај проблем реши и да се престане са уништавањем живота људи“, закључује се у саопштењу.

***

Спречено исељење пензионисаног пуковника ЈНА Гојка Лаловића – Остао без посла и без стана

Принудно исељење пензионисаног пуковника ЈНА Гојка Лаловића из стана у Веспучијевој 24, на Бежанијској коси, спречено је данас када су неколико десетина солидарних грађана, комшија, пријатеља и активиста из Здружене акције „Кров над главом“ одбранили његов дом и породицу – истакла је за Данас Жана Лаловић, ћерка пуковника у пензији.

Фото: За кров над главом

Према речима Ивана Златића, из ЗА „Кров над главом“, Министарство одбране је 2005. незаконито пензионисало Лаловића, што је више пута утврдио и суд правоснажним извршним пресудама. Тиме што је пензионисан, Лаловић је онемогућен да подигне кредит и да отплаћује учешће за стан који му је додељен, због чега га је војска тужила и добила на суду.

– Истовремено док одбија да га по налогу суда врати на посао, војска покреће извршење да се пуковник Лаловић и његова породица избаце на улицу – истиче Златић за Данас.

Он закључује да „кад имате моћ и новац, покреће се читава машинерија извршитеља и полиције да се пресуде у ваше корист изврше, а када човек без моћи и новца добије пресуду у своју корист, против моћног послодавца, пресуда се игнорише“.

Лаловићева ћерка Жана је рекла да је породични адвокат предао јуче ујутру налаз лекара у канцеларију извршитељке у ком се наводи да њен отац Гојко има здравствених проблема, узрокованих угроженом егзистенцијом породице. Извршитељка је ипак дошла и покушала да спроведе исељење, због чега се Лаловићу погоршало здравствено стање, па је превезен на ВМА.

Жана Лаловић подсећа да након 15 година суђења Гојко није враћен на посао, упркос пресудама у његову корист, а сада га и избацују на улицу.

– Да ли је могуће да упркос безбројним покушајима, молбама, захтевима последњих месеци нико овог човека није примио на разговор како би саслушао предлоге да се овај проблем реши? Замолила бих овом приликом министра одбране Александра Вулина да мог оца, када и ако изађе из болнице, прими на разговор и саслуша, јер се надам да пре свих функција и титула ипак треба да будемо људи – истакла је Лаловић.

Изменити закон

Здружена акција „Кров над главом“ позвала је власти да измени Закон о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) и уведе мораторијум на принудна исељења, како се не би увећавала ненадокнадива штета која је применом овог закона већ нанета људима и друштву. У тој организацији оцењују да је још 2011. било извесно да ће извршитељи имати интерес да раде искључиво за људе који имају моћ и новац.

ИЗВОР: ДАНАС

———

19.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. биографија животописа
  кратка биографија
  curriculum vitae
  kəˈrik(y)ələm ˈvēˌtī,ˈvītē
  Србија је Косово סערביע איז קאָסאָוואָ
  ПРОФ. ДР БОЈАН ДИМИТРИЈЕВИЋ О ГУРДИЈЕВУ, У ЧУДЕСНОМ ЗА ЧУДЕСНА

  Канабис и Филозофија Бога у нама.

  Свиђа ми се