АКТУЕЛНО

Маргетић: Крваве балканске милијарде (видео са представљања књиге)


Представљање књиге Домагоја Маргетића „Крваве балканске милијарде“ одржано је у Медија центру у Београду. Он је ову књигу, по његовим речима, посветио Верици Бараћ која је била његов сарадник. „То је споменик заједничком раду“, и споменик онима које је Верица Бараћ заједно са њим истраживала. „Она заиста заслужује сваку могућу почаст за све што је урадила“, рекао је Маргетић на самом почетку представљања књиге.

Хрватски новинар и члан Антикорупцијске лиге Домагој Маргетић у књизи, између осталог објашњава, како и зашто су се народи на просторима бивше СФРЈ поделили и убијали, а како је олигархија остала заједно.

У књизи на 650 страна новинарског истраживања новинар Домагој Маргетић разоткрива и објављује документе:

  • О тајним финансијским договорима ратног Београда и Загреба;
  • О везама политичких елита у Загребу, Београду, Љубљани, Сарајеву, Приштини, Подгорици с међународним организованим криминалом;
  • Како се кроз банке на Балкану прао „нарко новац“, односно како су банке организовано уз знање власти прале новац међународних нарко картела и како су на тим пословима зарађивале балканске политичке елите;
  • Који су тајни нафтни договори Загреба и Београда уочи распада бивше СФРЈ и почетка рата;
  • Како су преко Загреба опране Милошевићеве милијарде;
  • Где је нестало и како је сакривено чак 150 милијарди евра с тајних рачуна, који су изнесени из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе;
  • Шта скрива тајна лична архива Ивана Крајачића – Стеве, некад најмоћнијег југословенског обавештајца из сенке;
  • Тајна документа НАТО-а, БНД-а, СФОР-а и УН-а о организованом криминалу на Балкану;
  • Тајна документа из архиве Борке Вучић и Вука Обрадовића о позадини убиства Зорана Ђинђића;
  • Тајна документа Милошевићеве банкарке Борке Вучић о тајним банкарским аранжманима Загреб и Београда ратних деведесетих година.

Преносимо разговора из књиге Домагоја Маргетића са Вуком Обрадовићем, некадашњим потпредседником у влади Зорана Ђинђића, из књиге „Крваве балканске милијарде“.

„Гријешимо када мислимо да се све то што се догађало, догађало посебно у свакој држави. Посебно у Словенији… Хрватској… Србији, и тако даље. То је био транзицијски систем, који је функционирао умрежено“, анализирао је транзицију у бившој Југославији.
„И онда када смо мислили да нема шансе да и једни и други сурађују око неке приче: подјеле новца и подјеле интереса. Како су новац и интереси из друштвеног претворени и пребачени под контролу појединих олигархијских група?

Тко су стварно балкански олигарси?

Људи мисле да су се борили за неке своје интересе. А били су само пијуни у великим играма прерасподјеле, контроле над новцем и над интересима. Народи су се подијелили и побили. Олигархија је остала заједно.“

„Мислио сам да кроз истрагу токова новца и подјеле интереса, заправо схватимо суштину рата и свега што се догодило на овим просторима последњих десетак година. Да људима дође до свијести колико је све било бесмислено. И, наравно, да точно именујемо моћне олигархе који на свему профотирали. Пао сам управо на томе, јер сам мислио да је то наша интерна српска прича. Па ћемо је ми и истражит. А то је сложена међународна игра на којој је изграђен данашњи међународни поредак моћи.

Нисам нити знао у шта смо дирнули. Макнули су ме да би се све зауставило. Увјерен сам да су Зорану Нијемци сугерирали да ме удаљи. БНД је играо кључну улогу у томе да ме дискредитира и макне из власти. А када ме већ провуку кроз блато, ионако је свеједно више што говорим“, додао је.

„Можда гријешим, али све се на Балкану вртило око неколико ствари: подјела новца, подјела интереса, подјела имовине.

Тај дио су добили наши у Југославији да разграбе као плијен. Добили су плијен и власт. Тако да им је и народ дошао као плијен на крају.

Други дио пакета је била подјела зона моћи. А то је контрола над међународним токовима шверца дроге, гђе Балкан има стратешки важну улогу, а поготово балканске структуре у криминалном миљеу. Затим контрола над међународним илегалним тржиштем нафте, у којем се окрећу милијарде без икакве контроле, гђе Балкан опет има стратешку улогу и кланови наших олигарха контролирају дијелове тог тржишта.

Трећи пакет су глобалне стратешке игре око подјеле интереса и моћи у глобалном предговору. Питање је како би подјела енергетских интереса ишла да је Југославија опстала као фактор који је био тампон зона између Запада и стратешких земаља као што су Ирак, Либија, Сирија, и неке друге.

Они су играли монопол, а ми смо једни другима крали сличице и викали: „Моје је! Моје је!“

Док се свијет преслагивао преко наших леђа. И док смо се тргали око сличица, однијели су нам једино што је било наше. Добили су нас на блеф.“

ИЗВОР: КАЛЕИДОСКОП

***

О књизи су говорили:

Домагој Маргетић, истраживачки новинар, Антикорупцијска лига Балкана
Верица Гргуровић, Антикорупцијска лига Балкана
Данко Р.Васовић, independent researcher and filmmaker
Веља Илић
као и многи други саговорници који су имали шта да кажу.

Зато послушајте и погледајте снимак ове конференције / промоције књиге која никога неће оставити равнодушним.

Сазнајте у овом видео прилогу ЗАШТО се масмедији нису смели појавити а требали су више него икад да известе о овој теми која се тиче свих на Балкану али и далеко шире.

Domagoj Margetić – FB Page
https://www.facebook.com/margeticdoma…

Antikorupcijska liga Balkan – FB Page
https://www.facebook.com/antikorupcij…

Verica Grgurović
https://www.facebook.com/verica.grgur…

За Global Media Planet INFO приредио Душко Велковски – инвестигативе јоурналист -investigative journalist – IFJ – International Federation of Journalists; EFJ – European Federation of Journalists

ИЗВОР: Global Media

17.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић