АКТУЕЛНО

ТРИБИНА „Еколошки протести и еколошка свест у Србији“: Обуставити изградњу малих хидроелектрана јер разарају природу


Декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић, Оливер Илић из неформалног удружења „Савски насип“ и Драган Симић орнитолог на трибини „Еколошки протести и еколошка свест у Србији“ на Филозофском факултету у Београду, 14. марта 2019.

Држава треба да уведе мораторијум на изградњу мини хидроелектрана (МХЕ), пошто оне уништавају животну средину и основне природне ресурсе и пошто су у интересу само појединаца и интересних група, односно њихове зараде, рекао је декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић на трибини „Еколошки протести и еколошка свест у Србији“ на Филозофском факултету, у склопу трибина „Није филозофски ћутати“.

Ристић тврди да МХЕ убијају животну средину, а дају свега два до три одсто електричне енергије у Србији. По његовим речима, само три ветропарка која су изграђена у у Банату имају капацитет од 250 мегавата и мењају 500 до 600 мини хидроелектрана.

Уколико би се у Србији изградило свих планираних 856 МХЕ, оне би имале око 200 километара цевовода у које би се спровеле мале брдско-планинске реке, што значи да би оне остале без свог водотока у дужини између два и пет километара, што наноси штету људима и животињама и уништава живот у тим рекама, рекао је Ристић на трибини.

Ристић тврди да је потпуна је лаж да Европска унија захтева од Србије изградњу МХЕ и подсећа да постоје три конвенције УН направљене како би се заштитила животна средина на глобалном нивоу. ЕУ је преузела највећи део тих директива, а онда је Србија, каже Ристић, врло некритички преузела неке ствари из њих, креирајући потпуни парадокс.

По његовом мишљењу проблем је створен усвајањем закона 2008-2009. године и каснијим изменама прописа, када је омогућено да се МХЕ могу градити и у заштићеним подручјима.

Такође, Ристић указује на то да студије процене утицаја МХЕ на животну средину нису веродостојне и да уопште не одражавају стање након изградње објеката.

У Европи је концепт МХЕ сигматизован, на стубу је срама. Србија би требало да избегне да направи пун круг изградње МХЕ и накнадног напуштања тог концепта да би стигла тамо где је Европа сада, казао је он и позвао да се пажња посвети другим изворима такозване „зелене енергије“.

Оливер Илић из, како је нагласио, нерегистрованог и неформалног удружења Савески насип, описао је шта се последњих 10-ак година догађа на насипу који се протеже од Остружничком моста ка новобеоградским блоковима и који штити Нови Београд од поплавних таласа на реци Сави.

Иако је реч о простору на коме се налазе рени-бунари из којих се највећи део Београда снабдева водом, све је интензивнија дивља градња викендица и кућа на самом насипу и унутар поплавног појаса реке Саве. Данас се ту налази око 300 нелегалних викендица, међу чијим власницима има и највиших државних званичника попут бившег председника Србије Томислава Николића, естрадних личности и познатих имена из криминалног миљеа, испричао је Илић.

Насип се буши и слаби, граде се септичке јаме изнад рени-бунара, изграђују се цеви којима се вода краде из ренибунара и црпних станица, краде се струја, праве се нелегални насипи, уништава се шума, описао је Илић ситуацију на насипу и додаје да државни и градски органи остају неми и не реагују.

Драган Симић, орнитолог, еко-активиста и покретач петиције “Спасимо Бељарицу – београдску Амазонију”, говорио је о иницијативи да се готово читава дужина леве обале Дунава прекопута Земуна и Новог Београда, прогласи заштићеном зоном.

Око 900 хектара предложеног резервата природе, град Београд планира да искористи за изградњу нове луке, што би катастрофално утицао на разнолик живи свет који ту обитава. Он је нагласио да по постојећим законима, чим је за неко подручје званично затражено да буде проглашено парком природе, никакве изградње не сме да буде док градске власти не одговоре на захтев – позитивно или негативно.

 

ИЗВОР: Глас Америке

***

*Реке на Балкану су плаво срце Европе, штета од мини хидроелектрана огромна

*ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ РЕКА СРБИЈЕ Старопланинци не посустају у борби против МХЕ!

*

*Јовановић: Од наредне недеље формирање фронта „Одбранимо реке Србије”

*НЕ за МХЕ – Спречимо масакр над природом!

*Протест против изградње мини хидроелектрана: Одбранимо реке, гласно НЕ за МХЕ

*Стоп за мини-хидроценталу: РАКИТА – Још једна инспекција запечатила градилиште

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Стопирани радови на изградњи МХЕ у Ракити због проблема у изградњи

*Пожар у Ракити: Изгорео магацин на градилишту мини-хидроелектране (видео)

*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*

————

16.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић