АКТУЕЛНО

Вучић наговестио да не искључује могућност признања Косова (!!!)


Политика, 4.3.2019.

Aко не дође до компромисног споразума или договора око Косова – биће катастрофа, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је у интервјуу који је, уочи посете премијера Ђузепеа Контеа Србији, дао дописнику италијанске агенције АНСА у Београду, поновио шта је услов Београда за обнављање дијалога са Приштином – да косовско руководство укине стопроцентне таксе на робу из Србије.

„Иако све делује тешко и на тренутке чак и немогуће, ми смо осуђени на проналажење компромиса. Сигуран сам да ћемо уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља моћи да дођемо до решења”, рекао је председник Србије.

Он је нагласио мудар и одговоран приступ Београда који није одговорио на „максималистичке и провокативне” мере Приштине, и то с циљем да не угрози мир и стабилност у региону.

„За разлику од косовског руководства које сваког дана обмањују свој народ неизводљивим обећањима по којима ће Приштина добити све а Београд ништа, моја обавеза је да Србима објасним важност компромиса, који није пораз него победа. Победа за будућност Србије”, рекао је он, преноси Танјуг.

Срби и Албанци, по његовим речима, су два највећа народа на Балкану и изузетно је важно да се договоре како би се гарантовала регионална стабилност.

Председник Србије је у интервјуу негирао да је икада имао тајне сусрете са косовским председником Хашимом Тачијем, како су тврдили поједини медији, а „чистим лажима” је назвао вести које су недавно објављене о постојању наводног нацрта коначног споразума Београда и Приштине.

Он је навео да цени посреднички рад високе представнице Федерике Могерини, за разлику од косовске стране која критикује Брисел.

„Проблеми су између Срба и косовских Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што је могуће да би одржала мир”, рекао је Вучић.

Вучић: НАТО напад из ’99 остаје болна страница

У Нишу на југу Србије ће 24. марта бити организована централна комеморација за жртве бомбардовања од пре 20 година, које је НАТО извео против Србије у последњој фази рата на Косову, преноси Танјуг.

То је у интервјуу за АНСУ рекао председник Србије Александар Вучић.

Напади савезника, о којима је одлучено без дозволе УН, како би се Слободан Милошевић натерао да повуче трупе са Косова и заустави етничко чишћење, покренути су 24. марта 1999. године и трајали су 78 дана, а биланс је био око 2.000 мртвих и огромна разарања и штете, подсећа Анса.

„За нас је ово тежак месец и болно сећање. Срби сматрају да су доживели неправду пре 20 година и тако мисли 99 одсто становништва”, рекао је Вучић.

Он је казао да је то један од главних разлога због којих Србија не намерава да приступи НАТО-у.

„Упркос томе, одржавамо добре односе са Алијансом и њеним државама чланицама. Али не желимо да уђемо и остајемо неутрални”, рекао је Вучић.

Председник је казао да је резултат тих напада, поред жртава и разарања, било и бекство стотине хиљада Срба са Косова, од којих се две трећине нису вратиле.

Вучић наговестио да не искључује могућност признања Косова

Председник Србије Александар Вучић наговестио је данас да не искључује могућност евентуалног признања независности Косова, али је навео да би Београд нешто морао да добије заузврат, преноси Бета.

„Пре свега морамо постићи компромис. Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране”, рекао је Вучић у интервјуу италијанској агенцији АНСА поводом предстојеће посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, у среду.

Казао је да је питање промене граница контроверзна тема, пошто не признају сви исте границе, зависно од тога да ли су признали независност Косова или не.

„За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса (с Приштином) који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије”, навео је Вучић.

Он је негирао да је икада имао тајне састанке с председником Косова Хашимом Тачијем, што тврде неки медији, и описао је као „чисте лажи” наводе о постојању нацрта коначног споразума између Београда и Приштине.

Поновио је да Београд неће настављати дијалог с Приштином док косовске власти не укину таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

„Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа. Иако све изгледа тешко и понекад немогуће, ми смо одлучни да постигнемо компромис, сигуран сам да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља”, рекао је председник Србије.

Он је указао на опрезан и одговоран приступ Београда који није одговорио на, како је рекао, „максималистичке” и „провокативне” мере Приштине како не би угрозио мир и стабилност у региону.

Вучић је казао и да цени посредничку улогу шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за разлику од Приштине која је критична према Бриселу.

„Проблеми су између Срба и (косовских) Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што може да очува мир”, навео је Вучић.

Док нема насиља – протести демократско право

Све док не буде насиља и сукоба, протести су демократско право, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу Анси, који италијанска агенција данас емитује у деловима.

„Сваке године видимо протесте и демонстрације, нека слободно протестују”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је навео да у реалности СзС, који окупља странке и опозиционе покрете који су међусобно веома различити, изгледа да све више губи подршку, која је са 15 одсто у року од пре неколико месеци пала на нешто мање од 10 одсто.

СНС, главна политичка снага коју води сам Вучић има веома високе степене подршке, више од 50 одсто, што је, констатује Анса, неуобичајено у осталим европским земљама.

„Немају планове ни програме, и једина ствар која их уједињује је мржња против мене”, приметио је председник Србије, који је у исто време негирао да држи медије под јаком контролом.

„Ако се добро проучи ситуација, види се да су многи штампани медији против мене, сви недељници, као и многе телевизијске станице”, рекао је Вучић.

У вези са могућношћу превремених избора, о којима се упорно прича о медијима, Вучић је казао да они зависе од различитих фактора, који се тичу и спољне политике, посебно односа са Приштином и евентуално обнова дијалога са Косовом.

Председник је дакле казао да је веома задовољан пријемом у народу, који је постигао на његовом обиласку различитих округа у Србији са циљем представљања резултата реформи и слушања проблема људи.

„На мојим појединачним скуповима има више људи него заједно на свим демонстрацијама опозиције која се сваког викенда одржавају на улицама у целој Србији”, рекао је Вучић.

2 replies »

 1. Како изгледа политика вучића према КиМ?

  Па отприлике овако:
  Дође неки Баџа узме му ауто али му да из гепека комплет прве помоћи а он сав срећан што је нешто добио?

  Људи са оваквим напредним схватањем реалности не би требало сами и без надзора да се крећу улицом.

  Свиђа ми се

 2. НАРОДЕ СРБСКИ, не дозволимо себи да нам хуље одвуку пажњу од Косова и Метохије, ране која гнојно крвари.

  Чин угрожавања целовитости једне државе се у свакој држави третира као издаја државе.
  Када то уради Председник државе, или особа која носи државотворну улогу, онда је то велеиздаја и представља најтежи облик злочина.

  По пријави против свих лица који у овоме учествују, а коју је против саучесника у велеиздаји поднео Господин Бранко Павловић,
  очекујемо да се о томе изјасни и суд.
  Часни суде, по хитном поступку кажи хуљама шта мислиш о велеиздаји!
  Ако је Политика речи Председника Државе Србије веродостојно пренела,
  тада Председника и све саучеснике у овом злочину треба казнити највећом дозвољеном казном, без могућности помиловања.
  Часни суде, спречи било коју хуљу да се из државе Србије дрзне да удари на Косово и Метохију,
  коју су својом крвљу платили најбољи синови наше отаџбине.

  БРАЋО И СЕСТРЕ, ВРЕМЕ ЈЕ!
  САБЕРИМО СЕ НА НАРОДНОМ САБОРУ, неодступно, све док суд не одговори на тужбу и приведе правди све одговорне за издају наше Свете Отаџбине.
  Превијмо рану и прогласимо окупацију Србије, а тиме и Косова и Метохије.
  Одлучно рецимо велеиздајницима шта мислимо о велеиздаји!
  Размислимо о даљим корацима које ћемо предузети.

  Оденимо се у Христово рухо истине, а не Јудино рухо издаје.
  Не дозволимо да од нас направе Бранковиће макар и тако што ћемо да ћутке посматрамо.
  Време ради за нас, и Господ ће дати само ако има коме да се наша одлучност и упорност исплате.
  Без узмицања, до коначне победе!

  + ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

  Свиђа ми се