АКТУЕЛНО

На данашњи дан 2018. године Далибор Jауковић је извршио самоубиство због уласка Црне Горе у НАТО


23.02.2019. Ин4С/ Србија Данас

Мандић и Раичевић положили цвијеће на мјесто страдања Далибора Јауковића (ВИДЕО)

Као што је Јан Палах у Чехословачкој, када је Чехословачка била окупирана, одузимајући себи живот исказао протест и неслагање са тим да његова држава буде окупирана, тако је и Далибор Јауковић на један сличан начин показао да не пристаје на окупацију властите државе, оцјењује Мандић

Данас су у близини Америчке амбасаде у Подгорици, поводом годишњице од смртиДалибора Јауковића, у знак сјећања, цвијеће положили лидер Нове српске демократије Андрија Мандић и предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић.

Посјећамо, Јауковић је прије годину дана бацио бомбу у двориште Америчке амбасаде у Подгорици, након чега се убио.

Јауковић је 1999. године био припадник Војске Југославије и ратовао је на Косову и Метохији за вријеме НАТО бомбардовања.

Лидер НСД-а Андрија Мандић казао је да је ово на неки начин мала захвалност за све оно што је Јауковић урадио за своју војску.

Ратни ветарани и сви они који су учествовали у рату памте га по томе што је био један од најбољих и просто желимо да пошаљемо поруку неким новим генерацијама, да то што сте патриота и одани својој земљи, поштујете традиционалне вриједности властитог народа, да то треба да вас издвоји и истакне у односу на оне друге који су склони издаји, који су склони промјени, националног, вјерског и сваког другог идентитета“, рекао је Мандић за портал ИН4С.

Додаје да се и на овај начин опраштамо и исказујемо поштовање од „нашег ратног друга“.

Важно је да сви у Црној Гори знају, да они који су велики људи не смију да буду заборављени од своји сабораца и својих сународника“, наглашава Мандић.

Он је Јауковићев чин упоредио са Чехом Јаном Палахом, који је такође због политичке неправде себи одузео живот.

Као што је Јан Палах у Чехословачкој, када је Чехословачка била окупирана, одузимајући себи живот исказао протест и неслагање са тим да његова држава буде окупирана, тако је и Далибор Јауковић на један сличан начин показао да не пристаје на окупацију властите државе“, оцјењује Мандић.

Предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић истиче да је име Далибора Јауковића дубоко урезано у национално и колективно памћење нашег народа.

Јауковић је одликовани ратни херој, показао је приврженост нашој земљи и Косову тиме што је био један од најхрабријих учесника Војске Југославије у рату 1999. године“, казао је Раичевић.

Такође, додаје да се на овај начин најскромније обиљежило сјећање на хероја Далибора Јауковића, те да ће засигурно следеће године то прећи у масовнији скуп.

Јауковић није подржавао улазак Црне Горе у НАТО, против којег се борио 1999. године. Кривио је црногорску власт да су се „продали Америчкој амбасади“.

Из Управе полиције је тада саопштено да је Јауковић имао двије ручне бомбе кашикаре- једну коју је бацио на Амбасаду, а другом се разнио.

***

Објављена једна једина читуља Далибору Јауковићу који се на данашњи дан 2018. године убио због уласка Црне Горе у НАТО (ФОТО)

Далибор Јауковић, некада поносни припадник Војске Југославије, који се борио на Косову и Метохији поново је узео оружје у руке, али овога пута да би пресудио себи.

НАТО га није убио у борбама на Косову, али он је због НАТО сада разнео себе. Није могао да преболи то што се Црна Гора учланила у алијанску против које се 1999. године борио. Након напада на амбасаду САД у Подгорици себи је одузео живот.

Сахрањен је у селу Придворица код Шавника. А једину читуљу у новинама дало му је Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе.

Њихове речи боле, али и опомињу:

– На ратишту си био са 22 године. Тамо где су разарале НАТО бомбе и стајао дах од опасности и призора раскомаданих људских тела. И био си јунак са високим одликовањем Отаџбине. У породици и друштву био си миљеник, човек без флеке у свом животу који си прекратио уз извињење свима које си тим чином повредио. Повредио си многе пријатеље, Далиборе, а највише своју мајку и брата. Нећемо те заборавити и инсистираћемо да се друштво суочи са оним што је довело до тога да ти је порука бомбом била важнија од живота. Путуј у вјечно, ратниче. Нека ти Бог подари милост и мир који ти је одузет на Земљи – пише у тексту читуље.

Његов брат Дејан остао је завијен у црно. Када су га новинари упитали за коментар, био је кратак, али јасан: Далибор се убио због НАТО.

– Нисмо се надали да ће овако нешто учинити. У животу никоме нисмо проблем направили. Био је поносан што је као војник Војске Југославије учествовао у рату против НАТО на Косову. Није могао да преболи што је Црна Гора постала чланица Алијансе – испричао је Дејан медијима.

Читуља Далибору Јауковићу

_______________

Повезано: БРАТ НАПАДАЧА НА АМБАСАДУ САД У ПОДГОРИЦИ: Није могао да преболи улазак Црне Горе у НАТО

2 replies »

  1. ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА ЈУНАЧЕ ЊЕГОШ ЈЕ РЕКА СВЕ У ГОРСКОМ ВИЈЕНЦУ ТУ ИСТУ ПРОШИРЕНУ ЦГ ЈЕ СТВСРАО СРБИН АЛИ ДАНАС ЈЕ ТА ПРОШИРЕНА ЦГ У фашистичкој нато терористичкој организацији КОЈА ЈЕ ПРОТИВ ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДА НА СВЕТУ РУСИЈЕ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ РАИЧЕВИЋУ И МАНДИЋУ ОДВОЈИМО СТАРУ ХЕРЦЕГОВИНУ И СРБСКО ПРИМОРЈЕ ОД СТАРЕ ЦГ ДА СПАСИМО БРУКУ И ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ЊЕГОШЕВ ГРОБ У СТАРУ ХЕРЦЕГОВИНУ ТО ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ДА КОЛИКО ТОЛИКО СПАСИМО ОБРАЗ КЛЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА мила ЂУКАНОВИЋА ИЗ ОЗРИНИЋА И НА СВЕ ТЕ КОЈИ ПОСТАШЕ латини ВЕЋИ римокатолици ОД папе БОГУ СЕ ВАЗДА МОЛИМ И СВЕТОМ ОЦУ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ДА ПРОШИРЕНА ЦГ ПОВРАТИ СТАРУ СРБСКУ СЛАВУ КОЈУ ЈЕ ВАЗДА ИМАЛА КО ЈЕ ПРВИ О КОСОВУ ВАЗДА ПЕВАО И УЗ СВЕТЕ ГУСЛЕ И ГУДАЛО КРОЗ ГУСЛЕ ПРОСЛАВЉАЛО СЛАВНО ИМЕ ЛАЗАРЕВО И МИЛОШЕВО ОБИЛИЋА КОБИЛИЋА СА ЗАГОРЈА И СВИХ КОСОВСКИХ ЈУНАКА ВАЗДА СЕ ИМ СЛАВНО СЛАВИЛО И УЗ ЦРВЕНО ВИНО ПРОСЛАВЉАЛО ТО ЈЕ ГРЕХ ПРЕД БОГОМ И СВЕТИМ САВОМ НЕК ИМ ОН СУДИ ТИМ КОЈИ СУ ПРИЗНАЛИ ТЗВ косово репубљик И ПОСТАЛИ нато колонија ПОДИЖЕМ ЧАШУ ЦРВЕНОГ ВИНА ЗА ВАСКРС СРБСКЕ СПАРТЕ ДА СЕ ОСЛОБОДИ рдђа погана несоја ИМЕ СРБСКО ЋЕ ВАЗДА ДА ЖИВИ А ТЕ погане рдђе несоје ПРОКЛИЊЕМ СВАКИ ДАН мило ОЦА ТИ ЈЕБЕМ ЖИВЕЛА СРБСКА СПАРТА СЕРДАР ЈАНКА ВУКОТИЋА И ЧЕТНИЧКОГ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЂУРИШИЋА ПОЗДРАВЉАМ СВУ БРАЋУ И СЕСТРЕ СРБЕ И СРБКИЊЕ У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ СССС

    Свиђа ми се

  2. ljudi, ne sme da se ocuti na nepravdu i izdaju, ali prvo ne sme na laz..
    covek mora da vidi kako je do svega doslo,da analizira od danas, pa u proslost dokle treba, inace slaba vajda od toga da danas zauzmemo stav, povodom bilo cega, drzave, nacije, vere, …jeste ovaj covek – JAUKovic izdan, ali mi sami smo od izdaje ljudi/zemlje napravili mit, sada dolazi ruganje tom kosovskom mitu… trebali ste bolje da naucite o hriscanstvu, o Judinom izdajstvu Hrista, i o svemu sta se posle desilo, ne moze 21 ili 20 vek da bude vazniji od 14. a jos manje od 1.

    Свиђа ми се